- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En tårtdröm med flädermousse och hallon

Posted By tina On 10 september 2010 @ 08:38 In fläder,födelsedag,hallon,tårta | 28 Comments

Jag vet inte hur det är möjligt, men jag har ju faktiskt glömt att visa min födelsedagstårta! Det är nästan straff på sådana misstag. Särskilt om man som jag, väntat på just den här tårtan enda sedan Annika på Smaskens [1] bjöd på receptet [2] i början av juli. Flädermoussetårta på mandelbotten, med halloncurd och hallongelé. Klappar hjärtat lite extra för fläder såväl som för hallon, är det svårt att inte ha skyhöga förväntningar på en tårta med det namnet. Nu är det som bekant inte mycket som lever upp till höga förväntningar, men den här tårtan var precis så god som jag kunde önskat. Många olika moment och det längsta receptet på pickipicki någonsin. Jag hade med andra ord tur som fick tårtbakarhjälp av mamman, annars tror jag bestämt inte att tårtan stått klar till födelsedagskvällen. Men det gjorde den, och det är jag glad för.

Annikas flädermoussetårta på mandelbotten
med halloncurd och hallongelé

Mandelbottnen
50 gram rumsvarmt smör
2 dl råflorsocker
2 ägg
100 g vetemjöl (drygt 1,5 dl)
100 g sötmandel (kan bytas ut mot 100 g vetemjöl)
2 tsk bakpulver
1 dl kolsyrat vatten

Rör ihop smör och socker i en bunke. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, finmald mandel och bakpulver, vänd ner detta i smeten. Rör ner vatten och bred ut smeten i en springform (med avtagbara kanter) som pudrats med lite mjöl. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ungefär 25 minuter. Låt svalna.

Flädermousse
4 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
25 g florsocker (0,5 dl)
2 gelatinblad, generöst blötlagda
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor och flädersaft i en kastrull. Värm sedan blandningen försiktigt under omrörning. Tillsätt blötlagda gelatinblad och rör så att de löses upp. Låt sedan blandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden (fluffig men inte för fast). Vänd försiktigt ned grädden i flädersmeten.

Halloncurd
500 g frysta hallon
2 msk citronsaft
0,5 dl råsocker
100 g smör
2 ägg

Låt hallonen tina ordentligt. (Ta 1 dl av saften från de tinade hallonen och spara till gelén). Koka upp hallon, citronsaft och råsocker, låt småputtra under lock i knappt tjugo minuter. Sila hallonen genom en finmaskig sil (pressa all vätska ur hallonen). Hetta upp hallonsmeten och smöret, rör runt ordentligt. Vispa upp äggen separat (ska halloncurden användas till något annat än tårta, tillsätt 1 extra äggula). Dra kastrullen från plattan, och tillsätt de vispade äggen under omrörning. Värm på alltsamman under fortsatt omrörning, och värm på curden till första bubblan syns. Häll upp curden i en väl rengjord glasburk. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Hallongelé
1 dl avrunnen saft från tinade hallon (från halloncurden)
1 gelatinblad, generöst blötlagt

Värm saften, och smält ned det blötlagda gelatinbladet. Låt vätskan svalna några timmar tills dess att den börjar tjockna.

Plocka ihop tårtan såhär:
Dela mandelbotten i två lika tjocka tårtbottnar. Lägg tillbaka den nedre delen på springformens botten. Bred över 1,5 dl halloncurd. Lägg på den övre botten och sätt sedan fast de avtagbara kanterna på formen. Bred flädermoussen över tårtbotten, så slätt som det är möjligt (Annika lät tårtan därefter stelna 30 min i kylskåp för att därefter än en gång släta till ytan med en slickepott). Skeda sedan försiktigt över gelén (som fått svalna ett par timmar) och täck tårtan (mamman och jag hamnade i lite tidsnöd med gelén som skulle stelna ett par timmar, därav hallonkanten som fick rädda hallongelénsåsen kvar på tårtan :-). Förvara tårtan i kylskåp någon timme innan servering.



28 Comments (Open | Close)

28 Comments To "En tårtdröm med flädermousse och hallon"

#1 Comment By Annika On 10 september 2010 @ 09:13

Åh, vad fint det blev med hallonen! Det är väl ett bra exempel på hur nödlösningar kan resultera i något fantastiskt. Hade jag haft så fina hallon, hade jag gjort samma sak. Jättekul att du gillade min tårta!

#2 Comment By Plommonet On 10 september 2010 @ 10:29

WOW, vilken underbart fin tårta! Nu ska jag bara komma ihåg den tills jag fyller år i januari… eller hitta en anledning att fira innan. ;)

#3 Comment By Charlotta On 10 september 2010 @ 10:32

Cheeeezus, jag svimmar. Hur gott låter inte det där?! Synd att det dröjer innan jag fyller år höhö. Fast Callen fyller ju 30 snart… Hm.

#4 Comment By Hanna On 10 september 2010 @ 10:45

Hur kunde du glömma att nämna den?! Jättefin och den verkar riktigt smarrig, jag älskar ju också fläder!

#5 Comment By Erika/Erka Perka On 10 september 2010 @ 11:17

Den där tårtan har jag också varit sugen på sen jag läste om den på Smaskens. en riktig sommardröm!

#6 Comment By Matpolisen On 10 september 2010 @ 13:03

Fy skäms för att du glömt att visa upp tårtan. helt oförlåtligt, haha. Men den blev ju otroligt fin.

#7 Comment By Eva On 10 september 2010 @ 13:48

Åh vilken härlig godsak! En riktigt snygg tårta att briljera med vid festliga tillfällen. En undring: Hur många jätte-mat/kakglada räcker den lilla raringen till?

#8 Comment By Helena On 10 september 2010 @ 17:56

Tårtan ser sagolikt god ut! Vilken födelsedag du måste ha haft!

#9 Comment By tina On 10 september 2010 @ 20:53

Annika: Det blir nog hallon på tårtan nästa gång med, men då med gelé över hela! Tack för ett toppenrecept! :-D

Plommonet: Klokt resonerat!

Charlotta:30-årskalas, stort! :-)

Hanna: Fläder är så bra, jag funderar på att koka fläderbärssaft i helgen. Har du gjort det?

Erika: Prova vetja!

Matpolisen: Så talar endast en matpolis!

Eva: Raringen räckte oväntat långt (fast då ska jag vara ärlig och säga att systern bjöd på chokladtårta också), och andra halvan av tårtan gav vi bort dan därpå. Så jag har helt enkelt dålig koll. Minst 12 bitar, säkert många fler (men deklart, det beror ju på HUR jättekakglad man är).

Helena: :-)

#10 Comment By Lotta On 10 september 2010 @ 21:35

Oj! Vilken härlig tårta! Nu vet jag vad de få vildhallon jag plockade i somras ska användas till! Det är ju ett tag tills någon fyller år, men i min familj är ingen anledning för liten för att baka en tårta!

#11 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 10 september 2010 @ 22:02

Vilken härligt fin tårta, ser så god ut, har aldrig bakat moussetårta, kanske dags att ändra på det nu :-)

#12 Comment By tina On 11 september 2010 @ 09:52

Lotta: Så sant!

Linda: Ja det tycker jag. Apropå moussetårta så brukade systern baka en chokladmousstårta för ett par år sen, som alltid var poppis. Ska nog leta fram det receptet och bjuda på.

#13 Comment By nässelblom & choklad On 11 september 2010 @ 10:01

Åh så fin tårta, den ser helt ljuvligt fluffig och god ut. Tur att du kom på att du skulle visa den. Ha en skön helg! Eva

#14 Comment By Sanna On 11 september 2010 @ 13:03

ojojoj vilken härlig tårta! synd att jag inte såg den tidigare… både dottern o jag har fyllt år i veckan.. men men .. får baka den när maken fyller år istället :)

#15 Comment By Camilla On 11 september 2010 @ 20:20

Den lät ju underbart god! Och så vacker dessutom!

#16 Comment By Emmy On 11 september 2010 @ 21:56

Vilka fina bilder på tårtan! Jag såg också den hos Annika. Var sugen på att göra den, men det blev aldrig av, kanske på grund av att den kräver lite pyssel… Låter så ruggigt god.

#17 Comment By tina On 12 september 2010 @ 10:44

Nässelblom&choklad: Desamma Eva! :-)

Sanna: Grattis i efterskott!

Camilla: Jepp, kelasgod helt enkelt!

Emmy: Ingen sista-minuten-tårta, men finns tiden så är det välinvesterad tid.

#18 Comment By Hanna – Bakfnatt On 12 september 2010 @ 13:01

Så läcker den ser ut! Jättefint att även få se en uppskuren tårtbit! Grattis i efterskott =)

#19 Comment By tina On 12 september 2010 @ 15:13

Tack så mycket Hanna! :-)

#20 Comment By Erika – Bakglädje On 12 september 2010 @ 15:55

Den ser så fin ut och låter så god. Vilken tur att du kom på att du skulle visa bilderna. :-)

#21 Comment By Josefina On 12 september 2010 @ 20:02

älskar mousse! vilken fin tårta!

#22 Comment By tina On 12 september 2010 @ 21:35

Josefina: Jag med:-)

#23 Comment By Ida On 7 juli 2011 @ 21:56

Hej! En (kanske dum) fråga, när jag silat hallonen, är det saften från hallonen eller själva hallonen med alla kärnor jag ska använda? Jag och min mor är lite sega såhär på kvällskvisten :) Tack på förhand! Mvh Ida

#24 Comment By Tina On 7 juli 2011 @ 22:02

Det är saften ni ska använda! Och ingen fråga är dum här, snarare ett tecken på att jag skrivit otydligt. :-) Lycka till med tårtan vetja!

#25 Pingback By Kanin på baby shower | Sockervisp On 17 juni 2013 @ 16:55

[...] Den täcktes med marsipan. Jag har aldrig gjort fläderblomsmousse förut men jag hittade ett recept som verkade mycket bra med äggulor och fläderblomssaft. Den var enkel att göra; sjud ihop [...]

#26 Pingback By Tjugofyra | FÖDELSEDAGSADVENT 2013 On 10 juli 2013 @ 19:33

[...] alla födelsedagar ska det ju ätas tårta, därför tycker jag du ska äta en tårtdröm med flädermousse och hallon, men eftersom jag vet att du inte är jättepepp på bakverk är det såklart även godkänt att [...]

#27 Comment By Karin On 7 juni 2016 @ 17:53

Hej! Superfin tårta! Tänkte jag skulle prova att göra flädermoussen (till en annan tårta) men undrar när man skall ha i florsockret? Tack på förhand! Mvh Karin

#28 Comment By Jane On 21 juni 2018 @ 22:33

Jag gjorde inte hela den här tårtan, för jag hade en annan idé och var bara ute efter just flädermoussse. SÅ HIMLA GOD flädermousse!!! Förvisso gjord på väldigt god flädersaft (bästa batchen ever), det ska ju inte underskattas, men andra recept jag testat har inte alls blivit så bra!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/09/en-tartdrom-med-fladermousse-och-hallon/

URLs in this post:

[1] Annika på Smaskens: http://www.smaskens.nu/

[2] receptet: http://www.smaskens.nu/2010/07/fladermoussetarta-pa-mandelbotten-med.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki