- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Fänkålssåsen som det pratas om

Posted By tina On 24 september 2010 @ 08:58 In sås | 22 Comments

Här är den, fänkålssåsen som jag ofta pratar om. Såsen med vilken min favoritkock gjorde entré på pickipicki, för länge sen [1]. Såsen som kan få ugnsbakad lax med kokt potatis att gå från helt okej men lite tråkig vardagsmat, till något alldeles extra. Såsen som återkommer i veckomatsedel efter veckomatsedel. Nu har jag äntligen mätt och måttat ingredienserna ordentligt. Har ni inte provat fänkålssåsen än, så är det dags nu.

Kockens fänkålssås
0,5 gul lök
1 fänkål
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk smör
salt, peppar

Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Ansa fänkål och dela i mindre bitar, tillsätt fänkålen till löken. Låt fräsa ytterligare litegrann och tillsätt därefter vatten och buljong. Låt koka ordentligt tills fänkålen är mjuk. Mixa såsen slät. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, vispa ner creme fraiche och värm såsen. Smaka av med en nypa salt och lite peppar.

Tips
Servera såsen till ugnsbakad lax och kokt potatis. Skär färsk lax i portionsstora bitar, salta, vitpeppar. Ugnsbaka mitt i ugnen i 170 grader i 13-15 minuter.

Uppdaterat
Jag kan inte låta bli att länka till Alma Maters inlägg om fänkålssåsen, där Lena höjer såsen till skyarna och snudd på lite därtill! [2]


22 Comments (Open | Close)

22 Comments To "Fänkålssåsen som det pratas om"

#1 Comment By charlotta On 24 september 2010 @ 09:59

ojojoj. fänkål som är så gott. och i en kastehelmiskål och allt, vad stolt jag blir picki!

#2 Comment By anna On 24 september 2010 @ 12:05

Supergod!

#3 Comment By Martin Bakar On 24 september 2010 @ 17:00

Ojoj, det låter som en idé som måste provas. Jag har nyligen själv ”upptäckt” fänkålen. Stekt med vitlök och smör till fisk är gott, har jag märkt.

Men vilken sorts buljong brukar du använda? Grönsaks… kanske… eller?

Tjopp i medaljongen!

/Martin
martinbakar.blogspot.com

#4 Comment By tina On 24 september 2010 @ 17:43

Charlotta: Haha, det borde jag förstått.

Anna: :-D

Martin: Grönsaksbuljong ja. Antingen tärning, Renée Voltaires lantbuljong, ibland hemmakokt (sällsynt tyvärr): [3] Trevlig helg Martin!

#5 Comment By Hanna On 24 september 2010 @ 20:51

Oh, vad spännande! Den måste jag definitivt testa. Har liksom Martin också precis upptäckt fänkålen. Gjorde pasta med tomatsås, fänkål och anjovis häromdagen, där funkade den med! :)

#6 Comment By FLOOSAN On 24 september 2010 @ 22:47

Tack, måste testas

#7 Comment By Birgitta Höglund’s Mat On 24 september 2010 @ 22:50

Vilken intressant sås. Fänkål är en underskattad grönsak, har en fin ekologisk i kylen som det ska bli något gott av :)

#8 Comment By Emmy On 24 september 2010 @ 23:15

Ja, vilken spännande sås! Måste ju bara testas. Vi som äter så mycket fisk.

#9 Comment By tina On 25 september 2010 @ 10:17

Hanna: Det låter gott. Apropå fänkål så är den förresten god att koka (delade i mindre bitar) i lättsaltat vatten för att använda som ingrediens på pizza. Mmm!

FLOOSAN: Varsågod vetja!

Birgitta: :-)

Emmy: Bra, fisk är bra! Och gott.

#10 Comment By Lena On 26 september 2010 @ 10:45

Där var den! Såsen! Jag har också en fänkål i kylen (en gigantisk en) som nog får bli sås i veckan. Fänkål och lax är en oslagbar kombination.

#11 Comment By tina On 26 september 2010 @ 19:00

Lena: Hurra! Hoppas du gillar den lika mycket som jag gör.

#12 Comment By KarinW On 27 september 2010 @ 21:30

Vad härligt Tina nu blev jag påmind om både kåldolmar och svamprisotto och nyfiken på den här såsen, nu måste jag bara skaffa fisken! Bara älgkött och bär i min frys nu….
Ha det finfint/Karin

#13 Comment By tina On 27 september 2010 @ 21:31

Karin: Åh, jag tror bestämt att jag och många med mig avundas dig din frys:-)

#14 Comment By Paulette On 29 september 2010 @ 11:40

Mycket god sås. Vi hade den till lax. suverän. Efter middan sa min son att vi kan ha det som soppa. O säger hand det (som är så petig) ja då är det mycket bra betyg. Tack för receptet.

#15 Comment By tina On 29 september 2010 @ 11:45

Paulette: Kul att ni gillade såsen. Tycker man att den är för sopplik i konsistensen kan man redan den lite. Det gjorde vi tidigare, men nu brukar vi strunta i det:-)

#16 Pingback By Lax med fänkålssås | pickipicki On 10 mars 2011 @ 08:45

[...] gjorde som kocken tipsade, provade hans goda fänkålssås till lax och potatis. Det blev väldigt gott. Häromdagen åt vi såsen till lax och ris, gott det [...]

#17 Pingback By Lax med potatis och fänkålssås | Josefines Skafferi On 3 mars 2013 @ 16:31

[...] åt vi lax med potatis och fänkålssås. Jag testade ett nytt recept på såsen, den var grymt god och enkel att göra. [...]

#18 Comment By Isflingan On 20 augusti 2013 @ 19:45

Fänkålssåsen gjorde succe och nu pratas det i familjen L om vad mer gott man kan göra av den goda grönsaken

#19 Comment By tina On 20 augusti 2013 @ 19:50

Isflingan: :-D Fänkål är så gott! I fisksoppa t ex eller tunt hyvlad i en exempelvis laxsallad.

#20 Pingback By Fänkålssås | Asta på vift… On 21 september 2014 @ 16:09

[...] Därför letade jag idag efter ett recept med fänkål och lax och hittade det här receptet. Så jag plockade en fänkål och två schalottenlökar i [...]

#21 Pingback By Fänkålssås | Asta på vift… On 21 september 2014 @ 20:45

[...] blivit riktigt fina. Därför letade jag idag efter ett recept med fänkål och lax och hittade det här receptet. Så jag plockade en fänkål och två schalottenlökar i trädgården och satte igång. Det känns [...]

#22 Pingback By Fänkålssås – Asta på vift… On 9 oktober 2014 @ 19:38

[...] blivit riktigt fina. Därför letade jag idag efter ett recept med fänkål och lax och hittade det här receptet. Så jag plockade en fänkål och två schalottenlökar i trädgården och satte igång. Det känns [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/09/fankalssasen-som-det-pratas-om/

URLs in this post:

[1] för länge sen: http://www.pickipicki.se/2008/01/en-kock-i-mitt-kok/

[2] Jag kan inte låta bli att länka till Alma Maters inlägg om fänkålssåsen, där Lena höjer såsen till skyarna och snudd på lite därtill!: http://almamater.bloggplatsen.se/2010/09/29/3656339-fankalssasen-som-gav-sambon-stapals/

[3] : http://www.pickipicki.se/2009/04/gronsaksbuljong/

Copyright © 2008-2009 pickipicki