- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Ingenting smakar som havtorn

Posted By tina On 28 september 2010 @ 07:41 In Gräsö,havtorn | 22 Comments



Förresten, sa jag att vi plockade havtorn i helgen? För egen del för första gången i livet. Bortsett från den tjusiga utsikten över hav och båthus, är det helt klart lite mer utmaning än att plocka jordgubbar och vinbär. Men taggarna till trots så är dessa små C-vitaminrika bär oemotståndliga med sin alldeles speciella smak. Dessutom får jag äntligen tillfälle att välja bland recepten i fina julklappsboken Havtornsrecept [1].

Vad har ni för havtornserfarenheter?
Plockknep? Favoritrecept?


22 Comments (Open | Close)

22 Comments To "Ingenting smakar som havtorn"

#1 Comment By Millan On 28 september 2010 @ 08:04

Jag har tyvärr inga havtornserfarenheter alls. Stod vid något som liknande en sådan buske, men var inte helt säker och vågade inte heller plocka på mig. Kanske att jag är modigare nästa gång ;)

#2 Comment By Designing good life – Sarah On 28 september 2010 @ 08:24

Måste också säga att jag har nästan noll erfarenhet. Spännande att se om det blir något gott av bären!

#3 Comment By Matpolisen On 28 september 2010 @ 08:36

En god havtornsmarmelad med en smaskig ost… alltid välkommet!

#4 Comment By Pytte On 28 september 2010 @ 09:02

Jag plockade ett paket frysta alldeles själv i affären som jag sedan rårörde med råsocker och en liten skvätt riktigt god tequila. jag förstår att det låter hur konstigt som helst men det var grymt på en bit anklever kan jag berätta…

#5 Comment By Emma On 28 september 2010 @ 09:10

[2]

Jag älskar havtorn! Vi har precis börjat plocksäsongen här i Malmö. Som skrivet i inlägget så kan man riva av grenar och sedan lägga i frysen och efter det slår man av bären. De är så ömtåliga och väldigt svåra att plocka en och en.
Man kan göra allt på havtorn – kan säga att havtornshotsen vi bjöd på under vår inflyttningsfest förra året blev en succé =)

#6 Comment By Nina On 28 september 2010 @ 13:00

Åt havtornssylt hos svärfar för första gången i mitt liv för ett par veckor sedan. Då serverades det tillsammans med ett par bitar stekt haloumi. Mums!

#7 Comment By Cecilia On 28 september 2010 @ 13:55

Läckert med havtorn! Jag skulle vilja ha sådana i trädgården, men man måste visst ha både ett hanträd och ett honträd och det har vi inte plats med på vår lilla lott… Önskemål till framtida större trädgård :)

#8 Comment By tina On 28 september 2010 @ 15:29

Millan: Hoppas det;-)

Sarah: Ja, det ser jag också fram emot!

Matpolisen: Jatack!

Pytte: :-D

Emma: Vad roligt att läsa! :-) Ja, plockning-eller-slippa-plocka-knepen är många har jag förstått. Nu när vi plockade havtorn i helgen såg vi ett par som ”plockade” havtorn mha av ett hemmabygge(?) med press, tratt och slang. Något du känner till? :-)

Nina: Låter fantastiskt gott!

Cecilia: Ja!

#9 Comment By Sara On 28 september 2010 @ 16:30

Farmor gjorde alltid havtornskräm när jag var lite – det var en höjdare kan jag säga! Nu för tiden tar jag bara en sked med lite havtorssaft på morgonen, som en liten vitaminkick! :) Supergott! (och då menar jag inte saft i den mening att det är socker eller andra tillsatser i den, utan bara saften från bären)

#10 Comment By tina On 28 september 2010 @ 19:37

Sara: Åh, havtornskräm låter ljuvligt.

#11 Comment By Mian On 28 september 2010 @ 20:16

Vi har köpt plantor (6 honor (av 4 olika sorter) + en hane) i våras och tänkte skörda egna bär om en 4-5 år…
Tills vidare plockar vi bär på en ekologisk odling.
Vi har fryst bären som dom är och äter dom som ”c-vitamintabletter” i t.ex. fil eller som isbitar i dryck.
Här kommer länk till mina havtornsinlägg:
[3]

Vilda havtorn finns dessvärre inte i närheten av där vi bor. I vilket landskap har du plockat?

Om man pressar saften direkt på buskarna så misstänker jag att man förstör knoppämnen för nästa år?

#12 Comment By Emma On 28 september 2010 @ 21:07

Nej, jag känner inte till någon trattmaskin…låter väldigt festligt!

#13 Comment By tina On 28 september 2010 @ 21:28

Mian: Vilken lycka! På sommarkollot finns ett par havtornsplantor som ger bra utdelning. Ni har gjort en finfin investering, grattis!

De havtorn jag plockade i helgen är vilda dock. På Gräsö (Roslagen, norra Upplandskusten). Jag vet inte hur det blir med nästa års skörd om bären pressas direkt på buskarna. Däremot blir skörden (nästa år) mindre om man klipper grenar från busken.

Emma: Festligt var ordet! Jag önskar så att jag frågat om eller åtminstone smygfotat spektaklet! :-)

#14 Comment By Anna B On 2 oktober 2010 @ 00:54

Oj! Missade den här tråden konstigt nog – jag älskar ju havtorn! Här är mina recept till samlingen havtornssylt med morot och rosmarin och en cumberland:

[4]

#15 Comment By tina On 2 oktober 2010 @ 07:42

Toppen Anna, tack!

#16 Comment By Carl Törnqvist On 19 augusti 2011 @ 16:57

Hej ! Jag undrar, kan man inte vänta tills bäret fått frostknäpp,om man inte har plats i frys??
M.V.H.
Calle.

#17 Comment By tina On 22 augusti 2011 @ 09:48

Hej Carl, här kommer ett sent svar då jag varit bortrest över helgen. Såvitt jag vet behöver inte havtorn få en frostknäpp. Däremot är de svårplockade så ibland när vi plockat bären mindre noga (och fått med blad, lite skräp och så) så brukar vi rensa bären efter att de frusit i frysen. För att det är lättare så.

#18 Comment By Fredrik Larssen On 9 januari 2013 @ 15:07

Hej
Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Vill ni beställa mera så är ni välkommna. Vänligen Fredrik Larssen
[5]

#19 Comment By Anna M. On 19 mars 2014 @ 22:56

Hejsan !tj0
Jag tog fram ett paket djupfrysta
havtorn ur frysen och hällde upp
några stycken som jag sedan
ttidigare tinade upp.
När dom hade tinat provsmakade jag ett bär
och upptäckte att det låg en liten tjärnar där

#20 Comment By tina On 23 mars 2014 @ 08:24

Anna: Hm, jag vet inte riktigt om jag förstår vad du menar?

#21 Comment By Agneta Wahlund On 13 oktober 2014 @ 20:28

Hej!
Jag plockar mycket havtorn, jag gör marmelad, kräm,juice, var ute på nätet för att leta recept på havtornssorbet då hamnade jag här, intressant att läsa, jag plockar med sektör grenar där det växer stora sjok sen klipper jag bären en o en med en sax hemma det går jättebra å jag har så myigt när jag håller på med det

#22 Comment By tina On 14 oktober 2014 @ 18:36

Agneta: Det låter härligt det, tack för att du delar med dig. :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/09/ingenting-smakar-som-havtorn/

URLs in this post:

[1] Havtornsrecept: http://www.havtornsrecept.se

[2] : http://torskpalax.blogspot.com/2009/12/c-vitaminrikt-inlagg.html

[3] : http://miansblogg.blogspot.com/search/label/havtorn

[4] : http://taffel.se/artiklar/havtorn-saltstankt-trendbar

[5] : http://www.larssens.se

Copyright © 2008-2009 pickipicki