- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Soppa + bröd = sant!

Posted By tina On 12 september 2010 @ 10:41 In bröd,jordärtskocka,soppa | 23 Comments

Jag måste bekänna en sak. Påväg hem från tåget passerar jag ett bageri här i Uppsala som bakar oemotståndliga surdegsbröd (Forsa hembageri på Dragarbrunnsgatan). Dörren står alltid öppen, och ungefär varannan gång kan jag inte låta bli att titta in och komma ut med en bit bröd i handen. Det har fått två märkbara konsekvenser. 1) Vårt brödkonto har gått från 0 till att skjuta i höjden (jag tror snart att jag inte har något annat val än att ställa mig i skaran surdegsbrödsbakare). 2) Herremingud vad vi äter soppa nuförtiden! Mer än någonsin förr.  Bröd är visserligen alltid gott, men inget slår kombinationen en god soppa och ett gott bröd. För att variera oss bland [1] favoritsopparna [2] litegrann [3], så blev det jordärtskockssoppa häromkvällen. Ljuvligt.

Jordärtskockssoppa,
med parmachips

500 g jordärtskockor
1 liten gul lök
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl vitt vin
1 dl grädde
smör
timjan
salt, peppar
lufttorkad skinka

Skala jordärtskockorna och dela i mindre bitar. Fräs jordärtskockorna tillsammans med gul lök i lite smör i en kastrull några minuter, utan att de får färg. Häll över vin, vatten och buljong. Låt småkoka under lock tills jordärtskockorna är mjuka (runt 20 min). Mixa soppan slät och rör ner grädde, värm soppan igen. Smaka av med salt, peppar och timjan.

Under tiden soppan kokar, lägg några skivor lufttorkad skinka på en plåt med bakplåtspapper. Torka mitt i ugnen i 175 grader i ungefär 5-8 min. Servera soppan med parmachips och ett rejält surdegsbröd.


23 Comments (Open | Close)

23 Comments To "Soppa + bröd = sant!"

#1 Comment By Matpolisen On 12 september 2010 @ 11:27

Hm… du fick mig att vilja ha soppa till lunch.

#2 Comment By Hanna On 12 september 2010 @ 12:41

Mums! Favoritsoppa!! :)

#3 Comment By lina On 12 september 2010 @ 12:45

Älskar också kombinationen soppa & bröd! Tack för sopptipset. Låter mums!

#4 Comment By frida On 12 september 2010 @ 13:08

kom hit så får du en slatt surdeg av oss! (vi har både rågsur och vetesur).

#5 Comment By Martin Bakar On 12 september 2010 @ 13:36

Helt rätt! Börja baka!
Det är kul och tar egentligen inte så mycket tid.

martinbakar.blogspot.com

#6 Comment By tina On 12 september 2010 @ 15:15

Matpolisen: Jag åt faktiskt just sopprester till lunch! ;-)

Hanna: Kul!

Lina: Soppa-och-bröd ligger högt på listan över favoritmat!

Frida: Jatackgärna!:-D

Martin: :-)

#7 Comment By Martina On 12 september 2010 @ 15:24

Åh, nu blev jag påminnd om att jag måste göra jordärtskockssoppa någon gång, har faktiskt aldrig gjort det!!

#8 Comment By Karin On 12 september 2010 @ 17:52

Jag håller med. Att försöka gå förbi Forsa… det är inte lätt, och brödkostnaden stiger. Tack o lov kan man iaf köpa en bit av ett bröd.
Skocksoppa låter bra, själv ska veckan innehålla en majssoppa och en lins-tomatsoppa.

#9 Comment By Mikkan On 12 september 2010 @ 18:35

Bröd och soppa är verkligen en match made in heaven. Nu när jag börjat plugga så har soppa på termos blivit den perfekta lunchen, så helt plötsligt har jag av alla människor blivit brödbakare! :)

#10 Comment By KIKKA On 12 september 2010 @ 18:56

BLI VECKANS BLOGG!!
kommentera på inlägget veckans blogg på min blogg !!!!

#11 Comment By frida On 12 september 2010 @ 19:54

kom när du vill och hämta suris!!

#12 Comment By tina On 12 september 2010 @ 21:38

Martina: Då är det på tiden.

Karin: Låter som två goda soppor!:-)

Mikkan: Hurra! Både för soppa-i-termos, och hembakt!

Kikka: Det säger du.

Frida: Ska bli, någon kväll i början av veckan:-) Jag hör av mig!

#13 Comment By Helena On 12 september 2010 @ 21:42

Soppa och bröd är oslagbart! Din variant låter supergod!

#14 Comment By Emma On 12 september 2010 @ 23:24

Men om du skulle ta och bjuda mig på lunch någon dag. Det tror jag hade löst alla världsproblem. Haha :}

#15 Comment By tina On 13 september 2010 @ 19:50

Helena: :-)

Emma: Javisst, välkommen till det röda köket!

#16 Comment By Lotta On 15 september 2010 @ 20:47

Soppa är (förutom väldigt gott) en fantastisk ursäkt att äta gott bröd. Mitt surdegsbakande har dalat väldigt djupt nu, men det är dax att ta tag i det igen!

#17 Comment By tina On 15 september 2010 @ 20:50

Lotta: Precis så är det! :-D Jag har kommit över (tack Frida!) en vete- resp rågsurdegsstart. Här ska börja bakas bröd!

#18 Comment By Stina On 17 september 2010 @ 21:39

Ja, börja baka, det är inte svårt och ger så oerhörtmycket tillbaka i form av underbara bröd!!! Köp Martin Johanssons ”surdegsbröd” och kör igång vetja =)

#19 Comment By tina On 18 september 2010 @ 22:19

Stina: Jag har faktiskt boken, obläddrad. I veckan fick jag en vete- respektive surdegsstart. Nu har jag tänkt komma igång! Bjud gärna på favoritrecept om du gillar något av Martins recept extra mycket! :-)

#20 Comment By Stina On 2 oktober 2010 @ 22:48

Stureby Levain bakar jag ofta, supergott. Om jag inte har tid riktigt fuskar jag med att tillsätta 10 g jäst till degen. Annars så är ”russin och solros” väldigt gott om man vill ha grovt bröd. Hoppas att det går bra med bakandet =).
Nu ska här lagas kusinens tonfiskpasta imorgon….

#21 Comment By tina On 3 oktober 2010 @ 12:32

Stina: Tack för tips, det uppskattas alltid! Hoppas ni gillar tonfiskpastan, en bra vardagsfavorit hos oss:-)

#22 Comment By Sofia On 12 februari 2013 @ 23:09

gott!

#23 Comment By tina On 12 februari 2013 @ 23:14

Sofia: :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/09/soppa-brod-sant/

URLs in this post:

[1] bland: http://www.pickipicki.se/2008/08/morotssoppa-med-smak-av-fetaost/

[2] favoritsopparna: http://www.pickipicki.se/2009/10/en-varmande-pumpasoppa-att-langta-efter/

[3] litegrann: http://www.pickipicki.se/2010/07/en-soppa-for-vaghalsar/

Copyright © 2008-2009 pickipicki