En chockrosa rödbetspesto!

den 26 oktober 2010, kl 08:53

Jag hoppade en halv meter när jag vaknade imorse, och undrade varför mina händer var alldeles knallröda. Det är inte lätt att minnas rödbetsskalandet, arla morgon dagen efter. Men låt er inte avskräckas, tvärtom. Den  här chockrosa rödbetspeston skrevs in som en favorit bland vardagsrätterna i det röda köket igår kväll. Apropå rosa överraskningar så har Carl gjort pickifågeln fin för att hedra det rosa temat. Jag känner mig dock inte riktigt bekväm med detta, utan tycker att det ser ut som att min kära pickifågel fått ett släng av scharlakansfeber. Men vem vet, jag kanske vänjer mig innan veckan är slut. Hursomhelst, testa rödbetspeston, det är dagens tips.

Rödbetspesto

0,5 kg rödbetor
2 dl cashewnötter
2 dl creme fraiche
en bit parmesanost
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
salt och svartpeppar

Skala och koka rödbetorna i buljong tills de är mjuka. Sila av men spara buljongen. Mixa rödbetorna tillsammans med creme fraiche och nötter. Pressa i en vitlöksklyfta. Smaka av med pressad citronsaft, en nypa salt och svartpeppar. Späd ev med lite av buljongen för en lösare konsistens. Grovriv parmesanost och vänd ner innan servering. Servera till nykokt pasta, toppa med lite grovriven parmesanost.

Receptet är för 4 personer och originalvarianten som Tant Grön tipsade om återfinns på bloggen Provköket.

Fler pestovarianter
Klassikern med basilika och pinjenötter
En lite matigare pesto med sötmandel och sting

Skriv ut inlägg

33 kommentarer till “En chockrosa rödbetspesto!”

  1. Eva kl 10:49, den 26 oktober 2010

    Intressant pesto…
    Den rosa pickipippin ser helt plötsligt lite hålögd ut. Eller blind. Kommar att trilla av pinn om ni inte snabbt ändra tillbaka till den friska blåa varianten, tror
    Eva

  2. Erika/Erka Perka kl 12:22, den 26 oktober 2010

    Rödbetspesto bara måste jag göra. Hade en liten romans med rödbetshummus för en tid sedan men det här är nog mer min kopp te :-)Färgen är ju helt fantastisk

  3. Sofie Mumsfillibaba kl 14:40, den 26 oktober 2010

    OJ OJ OJ!!!! Vad gott! Och snyggt!!! Me like!!!

  4. Helena kl 14:48, den 26 oktober 2010

    Vilken härlig färg!

  5. eanie kl 16:02, den 26 oktober 2010

    Ett tips är att gnida kornigt salt på fingrarna samtidigt som du sköljer med vatten, som när man försöker få bort vitlökslukt från fingrarna. Det brukar ta bort det mesta röda.

    Ser gott ut!

  6. Erika - Bakglädje kl 16:06, den 26 oktober 2010

    Låter härligt med rödbetspesto. Och visst blir man röd om händerna efter att ha skalat rödbetor. :-) Men det är värt det, rödbetor är så otroligt gott.
    Gillar din rosa vecka!

  7. Plommonet kl 16:50, den 26 oktober 2010

    Jättemycket wow, det var nog ev de tjusigare färgerna på en pesto jag sett! Ska definitivt testas snart! Heja Rosa-picki!

  8. Helena kl 19:06, den 26 oktober 2010

    Häftig färg och gott låter det också!

  9. tina kl 21:17, den 26 oktober 2010

    Eva: Hoho, vi får väl se om det klarar veckan ut. Jag tror bestämt det.

    Erika: Ja, testa, testa. Det här var åtminstone i min smak!

    Sofie: Fint! :-)

    Helena: Och än mer rosa var det när jag värmde peston och pastan i matlådan tillsammans idag. Då var det på gränsen! ;-)

    Eanie: Tack för tips! Det brukar inte fastna så mycket som det gjorde igår, det måste ha varit extra röda rödbetor!

    Erika: Jag med! :-)

    Plommonet: Kul! Heja dig!

    Helena: Jesbox!

  10. Hanna kl 21:17, den 26 oktober 2010

    Spana gärna in min blogg på http://wordsbyme.se. Just nu är det sista chansen att delta i min tävling. I bloggen hittar ni också lite nya foton, modereportage m.m. Dessutom tar jag gärna emot lite maskeredtips! Så klicka helt enkelt in på http://wordsbyme.se! Trevlig kväll!

  11. Linda - Cupcakefluffan kl 21:32, den 26 oktober 2010

    Vad härligt det ser ut, så himla färgglatt

  12. Kumminosten kl 22:16, den 26 oktober 2010

    Gudars så spännande! Det här måste jag testa… men jag tänker att rödbetor är lite sött, och en pesto vill man ju gärna ha lite saltare… men det är klart att vitlöken, nötterna och osten kanske löser det!

  13. tina kl 22:26, den 26 oktober 2010

    Hanna: Det säger du.

    Linda: Japp! :-)

    Kumminosten: Det var ungefär så det lät när vi åt igår; jättegott, men lite åt det sötare hållet än vad vi är vana med. Det var därför vitlöksklyftan åkte i (var egentligen inte med i originalversionen), men visst krävdes det lite salt och peppar! Nästa gång kanske lite sting, kanske chili?

  14. carl kl 22:29, den 26 oktober 2010

    Kumminosten: ja, det blev lite sött. Mitt förslag vid bordet var chili och/eller balsamvinäger.

  15. carl kl 22:31, den 26 oktober 2010

    Tina: hann du före!

  16. tina kl 22:31, den 26 oktober 2010

    Men hej, du glömmer skriva att jag la in veto mot balsamvinägern! Inte vill vi väl att finrosa peston ska bli fulrosa? Mer citronsaft isf! Men chilin tror jag på!

    :-P

  17. tina kl 22:32, den 26 oktober 2010

    Haha, jag trodde du (med all rätt) ville ta åt dig äran av chilin! :-)

  18. Jojo kl 06:36, den 27 oktober 2010

    Oh, det låter vansinnigt gott och spännande!
    Fint att lilla fågeln fick följa med i temat!
    /jojo

  19. Anna i Göteborg kl 12:11, den 27 oktober 2010

    Idag blir det rödbetspesto till middag! Sååå spännande! Tycker allt att fågeln kan få vara rosa till bröstcancermånaden är slut, sen kanske det är dags för hmm…tomteröd? ;)

  20. Anna kl 17:07, den 27 oktober 2010

    Vilken färg! :-) ser häftig ut och hur nyttigt som helst!

  21. tina kl 18:43, den 27 oktober 2010

    Jojo: Fint att du tycker det! :-)

    Anna i Göteborg: Kul, hoppas den faller dig i smaken! Vi testade en tomteröd pickifågel i julas, men det blev lite för mycket. Snäppet mer än den rosa! ;-)

    Anna: Oja, ju mer rosa desto nyttigare! :-D

  22. Anna i Göteborg kl 08:38, den 28 oktober 2010

    Den var verkligen jättegod! Är positivt överraskad då rödbetor egentligen inte är en favorit. Nötterna och lite lagrad ost blev pricken över i! :)

  23. tina kl 22:13, den 28 oktober 2010

    Anna: Åh vad roligt! Nästa gång får du testa den här ”pesto-varianten”: http://www.pickipicki.se/2010/05/somrig-lax-eller-pasta-pa-sicilianskt-vis/
    :-)

  24. Johanna kl 11:24, den 31 oktober 2010

    Ah! Jag gillar det rosa temat jättesupermycket!!

  25. tina kl 13:36, den 31 oktober 2010

    Johanna! Vad bra! :-D

  26. Matkärlek | Queenstreet kl 22:17, den 9 april 2011

    [...] bästa känner du kanske redan till den, men jag hade missat. Pickipicki, nu en favorit hos mig! Den chockrosa peston är bara en av alla godsaker jag vill testa snartsnart! Det här inlägget postades i Bloggeri, [...]

  27. Är muminkött vegetariskt? | pickipicki kl 08:47, den 24 juli 2011

    [...] smakrik ost. Allt i valfria mängder efter smak och tycke. Fler pesto-varianter Siciliansk pasta Pasta med rödbetspesto Nässelpesto Tweet Publicerad i basilika, pesto, vegetariskt | Inga kommentarer ännu(0) Skriv [...]

  28. En rosa fototriss | pickipicki kl 11:16, den 2 oktober 2011

    [...] mat på pickipicki Rå(sa)stekt potatis En chockrosa rödbetspesto Klappgröt Rosa kanelbullar Brysselkex Rosa dammsugare Läsarnas bästa tips på rosa mat (se [...]

  29. Veckans pod handlar om hur man kan äta billigt och bra i januari | Matgeek kl 21:13, den 18 januari 2013

    [...] inte göra egen pesto? Det finns massor av varianter men favoriten får nog ändå sägas vara rödbetspesto även om fuskpeston också skulle kvala in på en riktigt prestigefylld [...]

  30. Det är visst någon som är tillbaka! | pickipicki kl 10:58, den 19 januari 2013

    [...] Johans gulaschsoppa Min gulaschsoppa med klimp Rödbetspesto Svamprisotto Grodda allt och lite till Johans kokbokscirkel Publicerad i billig mat, podcast, [...]

  31. Årets fattigaste dag? | pickipicki kl 07:35, den 23 januari 2014

    [...] kul att ta fram fem saker och säga, nu lagar vi något av det här. Annars är klassiskerknepen: rotfrukter i oändlighet, kål, linser, vi-fyller-den-med-vad-vi-har-soppa, liksom focaccia enligt samma [...]

  32. Isflingan kl 20:44, den 23 oktober 2014

    Till den rosa månadens ära lagades chockrosa middag. O tänkt så lyckat d blev. Mat med mycket färg smakar liksom lite extra gott :)

  33. tina kl 18:45, den 27 oktober 2014

    Isflingan: Fint! Trodde du lagat detta tidigare?

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen