- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Är citron på citron, lite kaka på kaka?

Posted By tina On 1 oktober 2010 @ 13:37 In bakat,citron,efterrätt,loppisfynd | 68 Comments

Ramlade över ett recept på citronkladdkaka för en tag sedan, och var tvungen att läsa namnet flera gånger! C-i-t-r-o-n-k-l-a-d-d-k-a-k-a! Är det det möjligt? Och visst var det ju det.  En kladdig citronkaka helt enkelt. Allra godast är den om den får serveras kall tillsammans med lite lättvispad grädde. Har man som jag loppisfyndat porslin med namnet Citron (Rörstrand), serveras kakan med fördel på dessa tallrikar. Har man inte det, så tror jag bestämt att kakan är förtjusande fint fredagsfika ändå.

Citronkladdkaka

2 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 citron
1,5 dl vetemjöl
pynt:
florsocker
vispgrädde

Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt rivet skal och saft från citron. Rör ner vaniljsocker och smält smör. Vänd i vetemjöl. Häll smeten i smord form. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ungefär 35 minuter. Servera kakan kall, pyntad med siktad florsocker och tillsammans med lättvispad grädde.


Får det lov att vara lite fredagsfika?


68 Comments (Open | Close)

68 Comments To "Är citron på citron, lite kaka på kaka?"

#1 Comment By Tant Grön On 1 oktober 2010 @ 13:51

Det där verkade ruggigt gott. Jag kanske måste prova i helgen!

#2 Comment By Maria On 1 oktober 2010 @ 14:22

Den där lät helt ljuvlig!

#3 Comment By Hanna On 1 oktober 2010 @ 14:30

En citronkladdkaka har jag inte ramlat over tidigare, men det lat frascht och gott! Fin tallrik med!

#4 Comment By Ellen Freider On 1 oktober 2010 @ 14:42

Varför har man aldrig gjort en sån?! Tack för tipset!

#5 Comment By lina On 1 oktober 2010 @ 15:06

Åh, jösses vad gott det verkar vara! Detta blir nog någon av helgdagarnas dessert. Tack gulliga för tipset!

#6 Comment By Emmy On 1 oktober 2010 @ 15:44

Hur gott lät inte detta! Jag gillar lite syrliga kakor och här en kladdkaka dessutom!
Trevlig helg!

#7 Comment By Matpolisen On 1 oktober 2010 @ 17:06

Kan man bära gult på gult? Ja, det kan man väl. Och tårta är ju VERKLIGEN tårta på tårta, och det är ju ingen som tvekar om det funkar eller inte… När kommer du över med kakan?

#8 Comment By Cecilia On 1 oktober 2010 @ 17:41

Vackert värre! Mer citron! :)

#9 Comment By Helena On 1 oktober 2010 @ 18:00

Det var en fin kladdkaka! Och väldigt fin tallrik också!

#10 Comment By tina On 1 oktober 2010 @ 19:08

Tant Grön: Ja, tänk för att du kanske måste det:-)

Maria: Fredagsfika är ljuvligt!

Hanna: Fräscht men mäktigt på en och samma gång, det är inte allt som klarar av att vara det.

Ellen: Inget är försent!

Lina: :-D

Emmy: Jag med! Citron och lime är gott i bakat!

Matpolisen: Haha, om jag vetat var du bor så kanske. Annars är du alltid välkommen hit. (Fast det här är i sanningens namn förra veckans fredagskaka. Men, idag är det röda köket fyllt till bredden och höjden med kanelbullar, så det kan vara lönt ändå)
:-)

Cecilia: Citron är fint! I allt, till allt, nästan!

Helena: :-)

#11 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 1 oktober 2010 @ 20:14

Vad gott det ser ut, gillar syrliga kakor så denna kladdkaka skulle nog passa mig perfekt

#12 Comment By Johanna On 1 oktober 2010 @ 20:17

Himmelens vad det verkar gott! I sanningens namn blir det mest bara rutinrecept här hemma. Men i helgen tänker jag slå till med en citronkladdkaka. Minsann!

#13 Comment By tina On 1 oktober 2010 @ 20:31

Linda: Testa vetja!

Johanna: Kul! Idag letade jag förresten reda på bilden på picki med dina torkade äppelringar. Mmm vad jag blev sugen såhär i äppeltider!

#14 Comment By Lena On 1 oktober 2010 @ 21:57

Sen var ju skamligt lättbakat och troligen skamligt läckert! Jag bakar inte ofta kaffebröd och liknande men tror att jag vet vem jag ska tipsa!

#15 Comment By gourmetodling & kökshemligheter On 2 oktober 2010 @ 06:39

Ja tack :-D Jag älskar citron och denna ser ju verkligen fantastisk god ut!

#16 Pingback By Lördagslänkar « söta saker On 2 oktober 2010 @ 11:06

[...] Vackert pudrad citronkladdkaka från pickipicki. [...]

#17 Comment By Erika – Bakglädje On 2 oktober 2010 @ 11:23

Det lät ju riktigt smarrigt! Citron är väldigt fräscht att ha i bakverk.

#18 Comment By tina On 3 oktober 2010 @ 12:34

Lena: Hehe, det är bra att ha en sådan:-)

Gourmetodling: :-P

Erika: Instämmer!

#19 Comment By Johanna Sundström On 4 oktober 2010 @ 15:33

Första gången jag var in på din blogg får jag se den där fina kakan och jag blev tvungen att prova, och jag blev inte det minsta besviken!
Den var väldigt god och enkel att göra, bara att röra ihop!

#20 Comment By Karin On 5 oktober 2010 @ 21:17

Hejsan
Har provbakat och den var verkligen god. Kommer att få åka med mig när jag avslutar min praktik och sedan även vara hurvudnumret (som dessert då) på en middag där jag ska ha ngt slags 80talstema och kakan ska då få representera citronfromage :)
Tack för att du delar med dig.

ps idag blev det soppa på blomkål, med en skvätt grädde i och persiljade räkor

#21 Comment By tina On 5 oktober 2010 @ 21:21

Johanna: Välkommen hit! Kul att du gillade kakan!:-)

Karin: Wow! :-D Blomkålssoppa låter gott! Stod och spanade in blomkålshuvudena i affären senast, men det blev inget. Ska lägga blomkålssoppa på minnet till nästa gång (oftast för vi blomkålspuré, gott det med). Men vad är persiljade räkor?

#22 Comment By Pia On 5 oktober 2010 @ 21:52

Låter vääldigt gott med citronkladdkaka! hallonkladdkaka är också mycket gott! googla: superenkel hallonkaka. Väldigt fin tallrik annars, såna vill jag också fynda på loppis :)

#23 Comment By Karin On 6 oktober 2010 @ 11:50

Persiljade räkor – skalade räkor blandade med persilja och lite olivolja som man toppar soppan med.
Lite salt tugg i kontrast till den milda, lena soppan

#24 Comment By tina On 6 oktober 2010 @ 20:27

Pia: Hallonkladdkaka, ja varför inte? :-) Fina loppistallrikar finns det gott om, håll utkik vetja!

Karin: Vilken grej! :-)

#25 Comment By Karin On 12 oktober 2010 @ 09:37

Och så måste jag väl berätta att kakan gjorde succé både på mitt ordinarie arbete och på min praktikplats (många järn i elden – typ)
Och att den kommer bjudas som finalrätt på lördag

#26 Comment By tina On 12 oktober 2010 @ 09:50

Karin: Åh vad roligt! Tack för att du delar med dig! :-D

#27 Comment By Elisabeth On 24 oktober 2010 @ 16:27

Har bakat den här kakan för första gången idag, riktigt god var den :)

#28 Comment By tina On 24 oktober 2010 @ 23:05

Elisabeth: Toppen! Kul att du tittar in och berättar:-)

#29 Comment By Helene On 27 oktober 2010 @ 13:31

Vi provbakade också, väldigt mumsigt!
[1]

#30 Comment By tina On 27 oktober 2010 @ 18:39

Kul, vad glad jag blir över att du tittar in och berättar! :-)

#31 Comment By Mia On 31 oktober 2010 @ 14:18

Åååååååååååå så god den var. Tack för receptet!! =)

Undrar bara om dina gradangivelser är för vanlig ugn eller varmluftsugn?

#32 Comment By Birgitta Grönvall On 30 november 2010 @ 16:22

Nu har jag precis tagit ut citronkladdkakan ur ugnen och det doftar ljuvligt i köket!Tack för receptet! Nästa bak blir de smarriga Solrossnittarna

#33 Comment By tina On 30 november 2010 @ 22:03

Mia: Nämen, din kommentar ser jag först nu. Jag får be om ursäkt för det! :-( Jag kör inte varmluftsugn i vilket fall.

Birgitta: Härligt!

#34 Pingback By Citronkladdkaka – Ninjakossan On 28 januari 2011 @ 17:53

[...] bakat enligt Pickipickis recept! Jag blir jätteglad om du lämnar en liten [...]

#35 Comment By Mårtenssons kök On 13 april 2011 @ 18:51

Detta är helt klart en av de godast kakorna vi gjort, men så är vi ju tokiga i citron också…

#36 Comment By tina On 13 april 2011 @ 18:52

:-D

#37 Pingback By Citronkladdkaka « Sugarcandymountain On 19 april 2011 @ 12:36

[...] gör inte saken sämre. Dessutom är den enkel att göra. Receptet hittade jag hos fina pickipicki HÄR. Dessutom verkar fler ha gjort den! Läs om den på bloggen fotodieten och ninjakossan (om du [...]

#38 Comment By Malin på Sugarcandymountain On 19 april 2011 @ 12:38

Tackar och bockar för finaste vårfikat! (så himla smidigt med pingar och sånt, här ovanför hamnade min länk). Glad påsk!

#39 Comment By tina On 20 april 2011 @ 18:25

Malin: Kul att citronkladdkakan gick hem. Glad påsk vetja! :-)

#40 Comment By Josefin On 23 april 2011 @ 21:06

Efter att jag upptäckte din blogg för nån månad sen följer jag den med förtjusning!
Citronkladdkakan (eller kladdcitronkakan som den fick heta för att ingen skulle tro att det var choklad i) gick hem och tog slut i ett slurp vid påskmiddagen med min pojkväns släkt!
Tack!

#41 Comment By tina On 24 april 2011 @ 22:50

Josefin: Vad glad jag blir över din kommentar. Kul att du trivs här! :-D

#42 Pingback By Saftig citronkaka « När du inte orkar ringa en vän On 23 juli 2011 @ 17:05

[...] lyckades jag desto bättre med baket, hittade receptet här, det var sjukt enkelt. Tror att den är godast med lite glass [...]

#43 Pingback By Mitt lilla barn » Bloggarkiv » Morgonljus On 3 augusti 2011 @ 08:10

[...] hade jag lyxen att få sova till 05.30. Förmiddagen ska jag fördriva med lite dålig TV samt baka Citronkladdkaka som jag förhoppningsvis får äran att bjuda någon vän på senare i [...]

#44 Pingback By Åk: Läxa till torsdag 19 januari (partikelverb) « Magister Larsson On 13 januari 2012 @ 13:23

[...] Först det viktigaste: Receptet på citronkakan: [2] [...]

#45 Comment By Hanna On 14 januari 2012 @ 12:02

Bjöd på denna och en vanlig chokladkladdkaka till fredagsfikat igår – ni kan ju gissa vilken som tog slut först…

#46 Comment By tina On 14 januari 2012 @ 12:04

Hanna: Kul att den gick hem! :-)

#47 Pingback By Middag med citronkladdkaka som avslutning | Matarkivet On 15 maj 2012 @ 12:20

[...] avslutning blev det sedan Pickis citronkladdkaka som jag länge velat prova. Den, liksom de andra två rätterna, gick verkligen hem och mina kära [...]

#48 Comment By Johanna On 18 juli 2012 @ 09:18

MUMS FILIBABBA säger jag bara! Absolut bland det godaste jag ätit i kladdkakeväg – och jag har ätit måååånga kladdkakor! Faktiskt så står det en ny citronkladdkaka i ugnen och gottar sig i skrivande stund…:)

#49 Comment By tina On 19 juli 2012 @ 19:53

Johanna: Härligt! :-D

#50 Pingback By Viktigt. « mig, mannen å misarna On 1 augusti 2012 @ 22:34

[...] men nä, jag klarar mig utan. Idag är tredje gången jag gör citronkladdkaka från detta receptet, och även om det absolut inte är något fel på själva citronsmaken, så blir konsistensen [...]

#51 Comment By Åsa On 5 september 2012 @ 13:18

Supergod, tack för receptet! Jag hade bara en halv citron hemma, så jag hade i lite lemon curd också. Det blev väldigt gott med.

#52 Comment By tina On 5 september 2012 @ 17:06

Åsa: Lemoncurd brukar ha den effekten! ;-) Tack fr att du tittar in och berättar!

#53 Comment By Jessica On 7 mars 2013 @ 10:01

Kanongod! Ska göra den för andra gången! Kollegorna älskar den också!

#54 Comment By tina On 7 mars 2013 @ 10:02

Jessica: Hurra!

#55 Comment By Isflingan On 1 april 2013 @ 14:20

Sååå god var den, och inte alltför söt. Perfekt dessert helt enkelt :)

#56 Comment By tina On 1 april 2013 @ 16:30

Isflingan: Ja, den àr en riktig favorit. <3

#57 Comment By Anneli Lindbäck On 25 april 2013 @ 14:48

Mycket god, syrlig och somrig efterrätt som var min favorit förra sommaren. Med solen och värmen på intågande så kommer jag baka den till helgen igen, första gången i år. Mums! :) Jättegott tillbehör är skivade jordgubbar på toppen.

#58 Comment By tina On 25 april 2013 @ 15:31

Annelie: Vad kul! Och gott med jordgubbar till, så långt har jag inte ens tänkt, tack för tips!

#59 Comment By Louise On 26 september 2013 @ 20:59

Jag har gått och tänkt på det här receptet i ÅR nu och önskat få smaka resultatet. Idag slog jag till och bakade citronkladdkakan själv. Åh majj gadd. Kommer aldrig mer att ha choklad eller kakao i någon kladdkaka. Citron for president.

#60 Comment By tina On 27 september 2013 @ 07:45

Louise: Ljuvlig är den, tack för att du påminner mig! :-D

#61 Pingback By Citronkladdkaka | Familjens recept On 26 april 2014 @ 12:57

[...] Pickpicki Detta inlägg postades i Efterrätt, Kaffebröd och märktes citron den april 26, 2014 av [...]

#62 Comment By Teresa On 17 juni 2014 @ 13:18

Hej! Surfade runt lite i jakten på recept på citronkladdkaka och din ser verkligen väldigt inbjudande ut. Efter att ha sett så många som provat den och tyckt om den har jag nu beslutat mig för att prova på ditt recept. Skulle jag få fråga vilken storlek på form du använde?(vill absolut inte råka ta en för stor då jag är livrädd för att den ska bli torr), samt hur många portioner den är beräknad till?
Tack på förhand och ha en trevlig dag!
Med vänliga hälsningar, Teresa

#63 Comment By tina On 17 juni 2014 @ 13:59

Teresa: Tror att min är någonstans 22-24 cm i diameter. Godast om den serveras kall och fått stå till sig ett dygn, med lättvispad grädde till. D4en brukar räcka till ganska många bitar då den är mäktig, 12-16 kanske?

#64 Comment By Teresa On 17 juni 2014 @ 15:44

Tack snälla för svar! Och snabbt dessutom! :)

#65 Comment By tina On 17 juni 2014 @ 16:16

Teresa:Ingen orsak! Jag har varit en sån dålig matbloggerska alldeles för länge, så jag har en del dåligt samvete att råda bot på
Hoppas kakan blir bra!

#66 Comment By Dina On 28 juli 2014 @ 06:10

Vilken fin blogg du har med fina/goda recept :) . Den här kakan ser riktigt god ut, den måste jag verkligen testa att göra snart, älskar ju kladdkaka, och så en med citron dessutom så yummy :)

#67 Comment By tina On 30 juli 2014 @ 07:44

Dina: Tack snälla du, hoppas att kakan faller dig i smaken. Så här i sommartider skulle jag servera den med lättvispad grädde och sommarbär som t ex smultron och vinbär.

#68 Pingback By Citrus och citron On 23 oktober 2014 @ 06:21

[...] i köket, att fota snyggt… Bland mumsigt att förtära finns helt klart både citronlax och citronkladdkaka,  men strunt i det nu,här kommer några [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/10/far-jag-lov-att-bjuda-pa-fredagskaka/

URLs in this post:

[1] : http://fotodieten.wordpress.com/2010/10/12/citronkladdkaka/

[2] : http://www.pickipicki.se/2010/10/far-jag-lov-att-bjuda-pa-fredagskaka/

Copyright © 2008-2009 pickipicki