- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En skördefest att bevara i minnet

Posted By tina On 20 november 2010 @ 17:48 In en riktig kock,Högbo bruk,recensionspatrullen,restaurant,skördefest | 15 Comments

Det har tagit ganska precis en månad att hämta andan efter den förtrollande 12-rätters skördefesten vi bjöds på i Högbo [1] i oktober. Fem timmar fantastisk mat är rekord, åtminstone för mig. Samtliga rätter dessutom med rakt igenom lokala producenter, med några få undantag (men är någon är beredd att göra en avstickare till Gräsö för att plocka världens bästa havtorn, så är jag den sista att sätta mig på tvären). Låt mig säga såhär, om någon av Högbo brukshotells kockar ville flytta in hemma hos oss, så är han eller hon välkommen vilken som av årets alla dagar. Bäddsoffan står färdigbäddad och det röda köket är rätt hemtrevligt om jag får säga det själv.

Vi bad förresten kökschefen Stefan Johansson om receptet på en av rätterna. Kan du gissa vilken? Första rätta svaret i kommentarsfältet är lika med 10 poäng. Eller nej förresten, en överraskning i brevlådan med mig som avsändare.

Skördefestmenyn;

Strömming ”sotare”
böcklingmousse, fänkålsdillolja, knäcke, fänkålssottempad strömming


Brödkorg
Berglunds knäcke, lokal Högbolimpa, surdegsbulle, hemkärnat smör


Getkilling från Hälsningland ”kalops”
Potatis- och morotsterrine, rödbetssyrup (buljong ej med på bild)


Svamp från skogen ”tagliatelle”
Smöstekt svamp, brynt smör hollandaise, krutong med syrlig svampcreme

Gädda och abborre ”i kiosken”
Bröd, gäddburgare, rökt abborre, råkost, rapsoljemajonnäs


Ockelbokyckling ”consommé”
Bröstrulle, stekt lårkött, ölconsommé, krämägg, rönnbär


Eskesta ”cocktail”
Creme på Flinga, chutney på älggräs, whiskey och morot,
smulor på Prima blå, rapsolja


Lamm från Högbo ”ärtsoppa”
Tempad stek, korv, gul ärtpuré, äppelörtssky, rovkaka, inlagd kårot


Havtorn från Gräsö ”kula”

Lingon och blåbär ”saft och kaka”
Mannagrynskaka, syltcreme salvia,
blåbärssylt, lingonvin, blåbärsskinn, vargtass


Hjortron ”hugg i sten”
Geléhjortron, rulltårta, tryffel, marshmallow, macron

Finstilt: Om någon börjar räkna och undrar vilken den tolfte rätten är, så fastnade den aldrig på bild. Två sorters tilltugg till fördrinken; Kallrökt strömming ”gubbröra” och ostcreme.


15 Comments (Open | Close)

15 Comments To "En skördefest att bevara i minnet"

#1 Comment By Martina On 20 november 2010 @ 18:59

Oj, ser fantastiskt gott ut, vad mätta ni måste ha blivit!

#2 Comment By Camilla On 20 november 2010 @ 20:49

Wow, vilken meny!!! Jag gissar på svampen. :)
Högbo är mitt skidparadis, däremot har jag aldrig ätit eller varit på SPA där.

#3 Comment By tina On 20 november 2010 @ 21:26

Martina: Det kan man säga! ;-)

Camilla: Haha, mitt-i-prick på första försöket. Jag är imponerad (eller förutsägbar ;-) Maila din adress vetja! [2]

#4 Comment By Camilla On 20 november 2010 @ 22:46

Vaaa?! :) Vad roligt! Kram och tack! <3

#5 Comment By Sofie / Mumsfillibaba On 21 november 2010 @ 00:22

WOW!! Så många härliga smaker!!

#6 Comment By Therese Ö On 21 november 2010 @ 11:30

Oj oj oj vilken middag! Avundsjuk = jag.

#7 Comment By Emma On 21 november 2010 @ 14:03

Fy tusan va gött det ser ut!

#8 Comment By Carolina On 21 november 2010 @ 14:16

Åh jag tänkte också gissa på svampen, den lät otroligt god! =)

#9 Comment By Josefina On 21 november 2010 @ 14:23

helt fantastiskt! vilka härliga rätter. konstverk helt enkelt. påminner mig om när jag i somras åt femrätters + brödkorg och goda smör på hotell borgholm (karin franson). en upplevelse!!

#10 Comment By tina On 21 november 2010 @ 21:07

Camilla: :-)

Sofie: Wow är bara förnamnet!

Therese: :-)

Emma: Japp!

Caronlina: Pastan var gjord av svampbuljong och agaragar. Galet och gott!

Josefina: Hurra för mat man minns! :-)

#11 Comment By Martina J On 21 november 2010 @ 21:41

Guu så underbart läckert! Typiskt också att nån redan hunnit gissa på svampen, för det var precis det JAG skulle göra! :D

#12 Comment By Plommonet On 21 november 2010 @ 21:44

Eftersom du skrev om havtorn lite tidigare i inlägget så gissar jag på havtornskulan!

#13 Comment By charlotta On 21 november 2010 @ 22:32

jag gissar på…. hm…. surdegsbullen? äh, jag är så sjukt dålig på att gissa. berätta! nununu!

#14 Comment By tina On 22 november 2010 @ 15:33

Martina: Smart drag! :-)

Plommonet och Charlotta: Svampen var det ju (se ovan) ;-)

#15 Comment By Emmy On 22 november 2010 @ 17:02

Jisses vilken meny!! Så vackra rätter.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/11/en-skordefest-att-bevara-i-minnet/

URLs in this post:

[1] Högbo: http://www.hogbobrukshotell.se/sv/restaurang

[2] : mailto:tina@pickipicki.se

Copyright © 2008-2009 pickipicki