- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Fyra nyanser av brunt

Posted By tina On 29 november 2010 @ 08:03 In gratäng,jordärtskocka | 8 Comments

Vissa gånger räcker det med att titta på tallriken för att konstatera att det egentligen inte är någon idé att fota maten. Fyra nyanser av brunt gör sig helt enkelt inte så bra på bild. Då gäller det att rädda det som räddas kan och plocka fram den färggladaste duken ur linneskåpet. Med lite tur så piffar det upp bilden tillräckligt. Men, apropå vad som finns på tallriken: 1) Att rulla falaflar i sesamfrön gör att de både smakar extra gott och ser roligare ut. 2) När surdegsbrödet börjar bli lite väl torrt och trist, så kan de förvandlas till rena lyxbrödet om man brer brödskivorna i smör på bägge sidor och steker dem i stekpanna så att de blir knapriga och fina. 3) Jordärtskocksgratäng är toppengott. 4) Dessa tre delikatesser tillsammans är inte en perfect match.

Jordärtskocksgratäng
Skiva 500 g jordärtskockor i halvcentimetertjocka skivor. Lägg ett lager jordärtskocksskivor i botten på en liten ugnsfast form. Salta och peppra. Strö över finstrimlad purjolök och därefter ytterligare ett lager med jordärtskocksskivor. Salta och peppra. Häll över 2-3 dl hälften grädde, hälften mjölk. Toppa med riven västerbottenost. Grädda i nedre delen av ugnen i knappt en halvtimme, eller tills jordärtskockorna är mjuka.


8 Comments (Open | Close)

8 Comments To "Fyra nyanser av brunt"

#1 Comment By Martin Persson On 29 november 2010 @ 08:24

Jag tycker det är en vacker bild, men som du skriver så är det kanske duken som gör sitt.

Om perfect match-kombinationen: Jag har lagat en hel del mat med med jordärtskocka, och tycker jag får bäst resultat när den inte är ensam, eftersom den smakar så mycket. Så jag rostar den med fänkål, morötter och svartrot (som jag är sådär helt överförtjust i just nu).

#2 Comment By Helena Ljunggren On 29 november 2010 @ 10:36

Bilden är kanon, som alltid. :)

#3 Comment By Helena On 29 november 2010 @ 20:30

Den där gratängen lät supergod! Kanske ska testa den nu när jag ändå har en massa västerbottenost hemma.

#4 Comment By Tina On 30 november 2010 @ 00:10

Martin: Det låter riktigt gott! Tanken var att varva med potatis, men i brist på potatis fick det bli utan. Jag tycker att det blev över förväntan gott ändå.

Helena: Du är så snäll!

Helena: Ja! :-) Västerbottenostär bra gott, på pizza eller i risotto tillsammans men kantareller, mmm…

#5 Comment By Sanna On 1 december 2010 @ 22:05

Ibland är det nästan omöjligt att få mat att se god ut på bild. Inte får man känna doften på den heller! Förhoppningsvis är ingredienslistan åtminstone lockande för smaklökarna.

#6 Comment By tina On 1 december 2010 @ 22:09

Sanna: Ja, tänk om det hade varit möjligt att överföra dofter genom datorn! :-D

#7 Comment By Hanna On 15 januari 2011 @ 09:16

Spontangjorde potatis- och jordärtskocksgratäng i veckan. Potatis, jordärtskockor, bacon, grädde, ost, salt, peppar och oregano. Helt… galet… gott. Skockorna och bacon är som gjorda för varandra!

#8 Comment By tina On 17 januari 2011 @ 18:49

Hanna: Mmm, det låter ljuvligt gott. Tack för tips!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/11/fyra-nyanser-av-brunt/

Copyright © 2008-2009 pickipicki