- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Baka på finska!

Posted By tina On 29 december 2010 @ 23:16 In bakat,banan,Finland,mumintrollen,utmaning | 20 Comments

[1]

Häromdan skickade jag in Carl i det röda köket för att inviga min fina muminbakform, med ett recept på finska i handen. Medveten om att det skulle kunna sluta hursomhelst blev jag mycket belåten över resultatet. Den observante (läs: finsktalande) kanske uppmärksammar att något saknas på bilden om man jämför med vad som står i receptet. Men jag kan (som en ledtråd till er andra) intyga att mumin faktiskt blev vit tillslut. Gör som Carl vetja, utmana dina finskakunskaper (eller gissningsförmåga). Apropå ledtrådar så fick han endast en sådan, och ni ska få samma för rättvisans skull; rkl betyder matsked.

Muumin banaanikakku
1 muna
0,5 dl sokeria
0,25 dl juoksevaa margariinia tai öljyä
3 rkl survottua banaania tai omenamarmeladia
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä tai 2 tl kardemumma
koristeluun:
tilkka sitruunamehua tai vettä ja tomusokeria

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, lisää juokseva margariini, banaanisurvos sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Tasoittele taikina voideltuun ja korppujauhotettuun muumivuokaan ja kypsennä kakkua uunin alaosassa 175 C n. 20 min. Sekoita nestetilkka ja tomusokeri tahnaksi, pane se muovipussin yhteen nurkkaan ja sulje pursotimeksi. Leikkaa nurkkaan pieni reikä ja koristele jäähtynyt muumi. Silmiksi voit lisätä strösselit, pienet namit tai hopeakuulat.

Receptet är för övrigt till en halvliters form, men kan dubblas.


20 Comments (Open | Close)

20 Comments To "Baka på finska!"

#1 Comment By charlotta On 29 december 2010 @ 23:32

åh, jag älskar finska! hoppas på att kunna trycka in en snabbvisit i helsinki i februari, hoppas hoppas!

#2 Comment By tina On 29 december 2010 @ 23:36

Charlotta: :-D …och därifrån är det ju endast 12 mil till Iittala!

#3 Comment By Josefina On 30 december 2010 @ 08:51

vad FIN! :)

#4 Comment By Sofie / Mumsfillibaba On 30 december 2010 @ 09:44

Vilken underbar form!! Men finska är inte min grejj!!

#5 Comment By Hanna On 30 december 2010 @ 10:29

Jag ar svag for mumin! Sa fin!! Men finskan gar jag bet pa…

#6 Comment By Eva On 30 december 2010 @ 18:42

Njaee.. fantasin tryter vad ”leivinjauhetta” beträffar. Kan det månne vara bakpulver?

#7 Comment By tina On 30 december 2010 @ 19:02

Josefina: :-D

Sofie: Men det kanske kan bli? Nyårslöfte?

Hanna: :-)

Eva: Absolut rätt, du skulle nog greja kakan med bravur!

#8 Comment By Nässelblom & choklad On 30 december 2010 @ 21:09

Vilken fin muminkaka det blev! Kul med recept på finska, med lite klurande går det absolut att lösa uppgiften. Jag passar också på att önska dig ett riktigt Gott Nytt År! Tack för alla fina inlägg under året som gått. Kram/Eva

#9 Comment By tina On 30 december 2010 @ 23:25

Nässelblom&choklad: Tack själv fina Eva, gott nytt år!

#10 Comment By Ann-Louise On 31 december 2010 @ 09:00

Finska är ett så himla stiligt språk! :)
Inte helt enkelt att lista ut dock… Jag gissa på att muna är ägg och leivinjauhetta mjölk?
Vidare undrar jag om du har några tips på en bra systemkamera. Jag fick lite pengar i julklapp och tänkte investera i en. Dina verkar onekligen bra, finns det nån liknande i en lite billigare prisklass… ;)
Gott nytt år!

#11 Comment By tina On 31 december 2010 @ 13:35

Ann-Louise: Nästan rätt, muna = ägg. Det senare betyder inte mjök dock, utan bakpulver. :-)

Jag passar frågan om kameratips vidare till min sambo tillika kameraexpert. Han ska nog kunna knåpa ihop några bra tips om jag känner honom rätt!

Gott Nytt År vetja!

#12 Comment By Therese Ö On 1 januari 2011 @ 13:41

Vilken supergullig form. Jag vill också ha en, inköpt i Sverige?? *hoppas hoppas*

#13 Comment By tina On 1 januari 2011 @ 13:45

Therese: Jag fick frågan i ett mail, och har faktiskt luskat lite redan (det är julklapp nämligen!). Formen är inhandlad i en butik i Falun. Men den finns säkert att köpa på andra ställen också. Martinex.se saluför muminformen i Sverige, ring och hör med dom: tel 08-328 150.

#14 Comment By Kamera-Carl On 3 januari 2011 @ 22:24

Hej Therese!

Jag har inte glömt din fråga, återkommer imorgon!

MVH Kamera-Carl

#15 Comment By Tina On 3 januari 2011 @ 22:25

Tina <3 Kamera-Carl

#16 Comment By Ann-Louise On 4 januari 2011 @ 10:05

Ingen brådska Kamera-Carl. Jag väntar tålmodigt. :)

#17 Comment By carl On 4 januari 2011 @ 10:21

Ursäkta Ann-Louise för namnet. Det var Tina som slant med tangenterna…

För att svara på frågan; Bildkvalitetsmässigt skiljer det inte så mycket mellan kameramodeller (inom samma prisgrupp). Inte heller mellan olika märken. Vilket märke man ska välja tycker jag beror på vilken man tycker känns bäst (åk till en affär och känn). Om du känner någon med en systemkamera och kommer att låna objektiv eller tillbehör är det bra att välja samma märke som den. Ett lite bättre objektiv gör större skillnad på bilderna än vad en dyrare kamera gör.

Håll utkik här på pickipicki – det är möjligt att Kamera-Carls fotoskola dyker upp.

#18 Comment By Ann-Louise On 4 januari 2011 @ 13:12

Tack för tipsen!

#19 Comment By Megan On 4 januari 2011 @ 22:48

Bästa receptet för en som älskar bananer, mumin och finland. Ihana!

#20 Comment By tina On 4 januari 2011 @ 22:55

Megan: :-D


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/12/baka-pa-finska/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2010/12/picki_IMG_9904.jpg

Copyright © 2008-2009 pickipicki