- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Surdegspizza med rödbeta och getost

Posted By tina On 10 januari 2011 @ 08:16 In 10-poängare,Carl-är-genial,getost,pizza,surdeg,Surdegs-Martin | 26 Comments

[1]

Jobbhelg, oförtjänt förkyld, tentaplugg upp över öronen, skolkris och ett släng andnöd. Det är tur att det finns någon som tar över i det röda köket när jag inte kommer ihåg att andas. I torsdags gjorde han det dessutom med ett stort plus i kanten. Hör på det här: kalljäst pizzadeg på surdeg, toppad med penslad olivolja, tunt hyvlad rödbeta och generöst med getost. Gräddad på bakstenen. Och som en extra bonus, lite ringlad honung över pizzan vid servering, tillsammans med en näve ruccola. Årets första 10-poängare, redan! Bästa Carl, vill du gifta dig med mig och bli min hemmafru?

Martins pizzadeg, 4 st
50 g vetsurdeg
10 g olivolja
130 g vatten
5 g jäst
250 g vetemjöl special
5 g salt

Lös upp jästen i vatten, blanda med vetesurdegen och olivolja. Tillsätt mjöl och salt och knåda på ett bakbord. Låt degen kalljäsa i 4 – 6 timmar. Receptet är från surdegs-Martins fina bok Surdegsbröd.

Rödbeta och getostpizza

Kavla ut degen tunt. Pensla med olivolja eller pesto. Lägg på tunt hyvad rödbeta och smulad getost. Grädda i 250 grader tills pizzan har fin färg. Toppa med lite svartpeppar, ev smulad rosmarin, lite ringlad honung och en näve ruccola.

[2]
Snedsteg


26 Comments (Open | Close)

26 Comments To "Surdegspizza med rödbeta och getost"

#1 Comment By Paula On 10 januari 2011 @ 09:48

Heja Tina, jag sitter också med tentaplugg upp över öronen? Är det första tentan på läkarlinjen? Humanbiologi och kemi? Själv sitter jag med huvudets och halsens anatomi och neuroanatomi, skall ha muntlig examen om en vecka. Inte roligt. Kämpa på och njut av att ha en bra hemmakarl så länge, själv lever jag på storkok och samma mat i fem dagar.
Håller tummarna

#2 Comment By Emmy On 10 januari 2011 @ 10:07

Carl kommer nog få mer än ett frieri om han ska fortsätta så här ;-)

#3 Comment By Helena On 10 januari 2011 @ 11:53

Får jag komma på bröllopet? Please ;)

#4 Comment By Fridas kök On 10 januari 2011 @ 12:04

Härligt att ni hjälps åt i köket! För det är ju så kärleken funkar, det är ett givande och tagande. Jag har inte vågat mig på surdeg, men blir så sugen när du bloggar om alla goda recept ni får till. Kanske skulle prova i alla fall… Alla säger ju att det är så gott. :-)

#5 Comment By Johanna On 10 januari 2011 @ 12:13

Ja, jag har i ärlighetens namn varit lite oroligt över vad som legat bakom pickis uppdateringstakt. Plugga lugnt och krya på dig!

Och Carl kom ihåg att tacka ja till frieriet här på pickipicki!

#6 Comment By Lotta On 10 januari 2011 @ 12:56

Det där ser ju FANTASTISKT ut! Och jag som just undrade vad jag skulle göra med de överblivna rödbetorna. Och getosten i frysen. Nu måste jag bara springa hem och sätta en ny surdeg så den är redo för veckans fredagspizza! Min ”hemmaman” är tyvärr på resande fot i en hel månad så jag får hålla ställningarna själv.

#7 Comment By Foodelicious.se On 10 januari 2011 @ 13:40

Ser underbart gott ut! Krya på dig :-)!

#8 Comment By Mårtenssons kök On 10 januari 2011 @ 20:10

Tack Tina för din fina kommentar hos oss, det värmer enormt ska du veta.

Hoppas du får en fin vecka,
Kram Anki och Håkan

#9 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 10 januari 2011 @ 21:33

Så gott, har också använt det receptet på surdegspizzabotten, himla gott och pizzan blir så kanon när man gör den på en baksten

#10 Comment By Sofie / Mumsfillibaba On 10 januari 2011 @ 21:52

Wow!! Du är lyckligt lottad!! Vilken pizza!!! Låter ju sjukt gott!!

#11 Comment By Carl On 10 januari 2011 @ 22:13

Gulle! Det klart att jag vill! :-)

#12 Comment By tina On 10 januari 2011 @ 22:19

Paula: Termin 2, fysiologi så att det räcker till. Tack för pepp, lycka till med ditt pluggande! Och hurra för storkok! :-)

Emmy: Det tror jag det!

Helena: På ett villkor, att du kommer i klänningen med 13 meter tyll! ;-)

Frida: Jag röstar för surdegsbrödsstart!

Johanna: Vad blev det för mat i torsdags??

Lotta: Jag vill också äta pizzan på fredag igen!

Foodelicious: Tack!

Mårtenssons kök: Många kramar från Uppsala

Linda: Gött!

Sofie: Japp! :-)

#13 Comment By tina On 10 januari 2011 @ 22:19

Carl: <3

#14 Comment By charlotta On 10 januari 2011 @ 23:08

klart han vill!

(ps. skulle svara på twitter men det fick inte riktigt plats… pga ett litet snuckigt syskonbarn som kom i morse har jag åkt till skåne för några dagar, men så fort jag och min kära jag-är-pilot-och-har-dumma-scheman-vän har enats om ett datum så kommer jag upp i det rödaste rappet! ds.)

#15 Comment By anna On 11 januari 2011 @ 09:03

Bara om jag får vara brudtärna!

#16 Comment By Martin Bakar On 11 januari 2011 @ 14:07

Pizzadeg med vetesur och durum kan också funka.

[3]

Hälsar Martin
/martinbakar.se

#17 Comment By Lisa On 11 januari 2011 @ 16:34

Hurra!!! Han sa JA!!!

#18 Comment By tina On 11 januari 2011 @ 19:23

Charlotta: Fint, det blir toppen! Grattis till tårtbiten!

Anna: Du snubblar så illa….

Martin: Tack för tips! :-)

Lisa: :-P

#19 Comment By Johanna On 11 januari 2011 @ 20:52

I torsdags bjöd jag på bulgur med en currygryta. Smaksättningen till grytan tog jag från [4] men istället för pumpa hade vi i quornfärs, rotselleri, broccoli och purjolök. Istället för kokosmjölk (allergi) tog vi havregrädde. Det blev helt ok, inte lika gott som soppan dock. Och så åt vi världen mest beroendeframkallande sallad (från Kokkonst för den självläkande människan): 1/2 rödkålshuvud strimlat med osthyvel, blanda i 1 tsk salt, 1 msk vinäger, 1 pressad vitlöksklyfta och 1/2 tsk färskriven ingefära. Knåda med händerna tills mjukt. Ringa över 1 msk kallpressad rapsolja.

#20 Comment By anna On 11 januari 2011 @ 22:27

Du ska se mitt blåmärke!

#21 Comment By tina On 11 januari 2011 @ 23:31

Johanna: Det låter toppengott! Och ett bra tips, om någon med allergi-mot-det-mesta skulle komma på besök här någon gång. ;-)

Anna: Kan tänka mig…

#22 Comment By Lena On 12 januari 2011 @ 00:17

Rödbetor, getost och honung! Mums! Måste nog sätta en vetesur så jag kan baka godare pizza men har fått för mig att det är svårt. Fast om man inte försöker så blir det inget alls.

#23 Comment By tina On 12 januari 2011 @ 22:05

Lena: Nix, och man får inte ge upp heller. Vi har haft några surdegsdippar innan vi (uhm, Carl) kom på ett finfint spår! :-)

#24 Pingback By Hejdå getosten, för ett tag | pickipicki On 20 januari 2011 @ 09:08

[...] vet att jag har inlett 2011 med att getostchocka er, men ni som inte gillar getost kan pusta ut nu. Jag känner på mig att det här blir det sista [...]

#25 Pingback By Inspiration: Surdeg – mer än bara bröd | Matlykka.se On 2 mars 2011 @ 16:33

[...] Pizza – surdeg som pizzagrund går jag igång på rejält och tänker mig att göra i helgen. Pain de Martin skriver ingående om sina erfarenheter och Picki picki om surdegspizza med rödbetor och getost. [...]

#26 Pingback By En skördepizza att tycka om | pickipicki On 28 augusti 2011 @ 12:00

[...] på pizzadeg Vi måttar sällan ingredienserna i pizzadegen, men två bra recept är; Martins surdegsbotten Leilas [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/01/surdegspizza-med-rodbeta-och-getost/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/01/picki_IMG_0201.jpg

[2] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/01/picki_IMG_0190.jpg

[3] : http://www.martinbakar.se/2010/09/durumpizza.html

[4] : http://www.pickipicki.se/2009/10/en-varmande-pumpasoppa-att-langta-efter/

Copyright © 2008-2009 pickipicki