- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Är det här tillräckligt lila resp rosa?

Posted By tina On 1 februari 2011 @ 10:00 In lamm,risotto | 8 Comments

[1]

Apropå förra veckans regnbågstema [2] så slog jag ihop lördagens lila färg och söndagens rosa, till en gemensam middag. Rödvinsrisotto är trots namnet mer lila än röd, och nog blev lammbogen rosastekt alltid. Är det godkänt Frida [3]? Gott var det hursomhelst. Nästa gång steker jag benfri bogstek hel i ugnen, jag tror på snäppet vassare resultat. Ni får ha lite överseende med mig på köttfronten, det var inte länge sedan vi var vegetarianer på hel respektive halvtid här hemma. Men jag lär mig, och jag gillart!

Rödvinsrisotto
1 gul lök
2 msk smör
4 dl avorioris
2 dl rött vin
1 liter grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
svartpeppar och salt

Finhacka löken och fräs den mjuk på medelvärme. Tillsätt ris och fräs tills riset är blankt. Tillsätt vinet och låt koka in. Värm buljongen och häll ett par dl över riset i omgångar. När riset är klart, gärna med lite kärna kvar i mitten, rör ner parmesan. Servera risotton med lammbog och en sked sås vid sidan om (crème fraichê, pressad vitlök, rivet citronskal och svartpeppar). Recept för 4 personer.

Stekt lammbog
Stek lamm i smör på medelhög värme, salta och peppra (sänk värmen om smöret blir brunt). Stek i cirka 2 minuter per sida om skivorna är 1,5 cm tjocka. Lägg sedan på locket och efterstek lammet i cirka 10 minuter. Alternativt: salta, peppra och stek en benfri bogstek i stekpanna. Ugnsstek den färdig i 175 grader till en innertemperatur på 64-65 grader (tar en knapp halvtimme). Låt köttet vila i 5 min innan det skärs upp.


8 Comments (Open | Close)

8 Comments To "Är det här tillräckligt lila resp rosa?"

#1 Comment By MMCakeDesign On 1 februari 2011 @ 10:10

En perfekt lunch! Önskar bara få den serverad.

#2 Comment By frida On 1 februari 2011 @ 11:00

Absolut godkänt! Lamm är dessutom mitt favoritkött!

#3 Comment By Hanna On 1 februari 2011 @ 11:16

Vad fint och GOTT det ser ut! Skont att du fick godkant :)

#4 Comment By Helena mitt i smeten On 1 februari 2011 @ 11:57

Ser gått ut!

#5 Comment By Martina On 1 februari 2011 @ 18:48

Mmmm, lamm är ju så gott. Köpte på mig två fina lammstekar i helgen som gick. Blir att tillaga dom på lördag tror jag :-)

#6 Comment By tina On 1 februari 2011 @ 18:53

MMCakeDesign: :-)

Frida: Vilken tur för mig!

Hanna: Japp, verkligen!

Helena: Det var det med!

Martina: Gott!

#7 Comment By Isflingan On 13 maj 2013 @ 05:28

Igar blev d denna rodvinsrisotto men med vitlokskyckling till middag. Maste ju pa nat satt bli av med rodvinet som anvandes till kottgryta for ett tag sen, men som ingen sen vill dricka upp. Riktigt riktigt gott blev d :)

#8 Comment By tina On 13 maj 2013 @ 09:23

Isflingan: Fint att det blev gott! Själv tycker jag att rödvinsrisotto får en lite läskig färg, så det äter vi inte så ofta. Kanske dags nu igen?


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/02/ar-det-har-tillrackligt-lila-resp-rosa/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/01/picki_IMG_0416.jpg

[2] förra veckans regnbågstema: http://www.pickipicki.se/2011/01/mat-i-regnbagens-alla-farger/

[3] Är det godkänt Frida: http://fraidi.blogspot.com/2011/01/dagens-svartvita.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki