- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En utlovad bråkig cheesecake!

Posted By tina On 5 februari 2011 @ 19:38 In PICKI OPEN-tävlingen | 11 Comments

[1]
Ovan: Robin med sin blåbärstunga, nedan: blåbärskakan, juni 2009
[2]

Jag håller vad jag lovar [3], och ger er historien om en cheesecake som ogillar oss…

Sommaren 2009 gick PICKI OPEN [4] av stapeln. Alla välkomnades att skicka in sitt favoritrecept och en hemlig jury tillagade och betygsatte tävlingsbidragen (en mycket angenäm sommarsysselsättning). I slutet av sommaren räknades poängen samman och två vinnare korades på delad förstaplats [5]. Ett av recepten som deltog i tävlingen gick under namnet Birgittas blåbärskaka, och vi tolkade det hela som en variant av frozen cheesecake. Kakan var vacker som en sommardag  och det var svårt för juryn att inte ha höga förväntningar. Men, nog var kakan fryst alltid. Detta trots att den fått stå framme och tina i rumstemperatur länge. Till sist tog vi med oss kakan ut i den ljumma sommarkvällen och väntade på att den skulle gå att skära i bitar. Vi väntade, vi kastade frisbee, och så väntade vi ännu mer, men det mellersta lagret ville faktiskt aldrig tina. Slutligen gav vi upp och åt kakan ändå. Smaken var det inget fel på. Kakan var god, men det var lite som att tugga isglass. En besvikelse.

Nu vill jag på intet sätt hänga ut tävlingsdeltagaren (herremingud, det här är ju både glömt och preskriberat vid det här laget). Men låt oss säga så här, tävlingsdeltagaren var en närstående släkting till oss, och hon hade svårt att förstå vad det var som gjorde att blåbärskakan inte vann tävlingen. Så vi berättade att kakan spelat oss ett spratt den där sommardagen. Efter påtryckningar så lovade vi att ge kakan en ny chans, och så fick vi ett uppdaterat recept. Våren 2010 tog vi tillfället i akt och bjöd jurymedlemmarna på middag. Kakan skulle få sin revasch! Vi skojade om att en kaka som inte ska bli isglass, inte kan bli isglass två gånger i rad. Det blev den inte heller. Spända av förväntan stod vi i köket när Carl tog loss kanterna från den avtagbara formen och vi ser alla hur kakan rinner ut längs köksbänken. En flytande blåbärskaka! Mäkta förvånade räddade vi det som räddas kunde. Kakan var precis lika god den här gången. Jag vill minnas att somliga åt både en och två portioner. Men, jag tvivlar starkt på att kakan blev som den var tänkt, inte den här gången heller. Jag tror bestämt att det måste vila en förbannelse över oss och den här kakan.

[6]
Ovan: fryst blåbärskaka, nedan: blåbärskaka i flytande format

Hörde jag någon säga tredje gången gillt? Jasså, vill du ha receptet och testa själv? Varsågod vetja (och lova att återkom med resultatet – jag vill ha bildbevis)!

Birgittas blåbärskaka
14 digistive kex
100g smör
200 g philadelphiaost
2,25 dl florsocker
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 påse drottningkräm (kan vara svårt att hitta, men den kan ersättas med t.ex. blåbärskräm eller hallonkräm)
ca 2,5 dl vatten
200 gram (frysta) blåbär eller andra goda bär

Smält smöret och blanda med krossade digistivekex. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Blanda färskost och florsocker. Vispa därefter grädde och vaniljsocker ganska hårt. Blanda oströran med gräddröran. Häll den den över kexblandningen i formen. Blanda ihop krämen och bred över kakan. Toppa kakan med blåbären. Låt kakan stå i kylskåp MINST 3 timmar före servering, gör helst kakan dagen innan servering.


11 Comments (Open | Close)

11 Comments To "En utlovad bråkig cheesecake!"

#1 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 5 februari 2011 @ 21:41

Kanske skulle ta och testa kakan eller så får ni helt enkelt be eran släkting att göra en kaka till er :-) så att ni får se att den verkligen blir som den skall, fast den andra varianten ni gjorde fungerar ju bra ändå, trots att den är flytande :-)

#2 Comment By Yasemin On 5 februari 2011 @ 22:51

Haha vilken bra historia. Du har humor du Tina :) Nog är den allt snygg i alla fall. Den kan väl få vinna skönhetstävling istället. ;)

#3 Comment By Hanna On 6 februari 2011 @ 11:08

Hihi, vilken härlig historia. Den ser jättegod ut (fryst) så lite sugen blir man på att testa…

#4 Comment By Mårtenssons kök On 6 februari 2011 @ 12:48

Ser faktiskt lika god ut, flytande eller i fast tillstånd.

#5 Comment By Fridas kök On 6 februari 2011 @ 17:25

Härlig historia! Den ser onekligen alldeles underbart god ut. :-) Har dock svårt att förstå hur tårtan kan bli frusen när den står i kylen… Jag var med i omröstningen om vilket extrainlägg du skulle ge oss, det var ju jättesvårt att välja. Jag skulle vilja veta historierna bakom alla fyra alternativet. Går det att ordna? ;-)

#6 Comment By Helena mitt i smeten On 6 februari 2011 @ 17:41

Kakan ser verkligen god ut men jag vet inte om jag vågar prova att göra den själv. Jag kör alltid med säkra kort ;-)

#7 Comment By tina On 6 februari 2011 @ 19:17

Linda: Jag tror vi får göra det faktiskt.

Yasemin: Där hade den kammat hem förstapris, lätt (åtminstone den första varianten! ;-)

Hanna: Testa vetja! Tredje gången gillt, jag tror den blir toppen!

Mårtenssons kök: :-)

Frida: I första varianten av köket stod det inte kylskåp utan ”kallt”, feltolkning med andra ord. Jag ska se om det går att ordna! :-)

Helena: Det brukar bli bäst så!

#8 Comment By Paulina On 9 februari 2011 @ 11:21

Haha, det var roligt att höra historien i skrivet format! Felet andra gången var ju at Carl vispade grädden för löst, den måste vara ganska stel så den inte flyter ut. Oströran och gräddröran ska alltså vara rätt hård. Sen ska kakan in i KYLSKÅPET några timmar. Lycka till!

#9 Comment By tina On 9 februari 2011 @ 17:38

Paulina: Det blir nog ett nytt försök i sommar, tredje gången gillt!

#10 Comment By Birgitta Söderberg On 14 februari 2011 @ 14:30

Hej Tina!
Ge inte upp, ge kakan en tredje chans! Gör som Paulina skrev: vispa grädden hårt och SÄTT IN KAKAN I KYLEN ( inte i frysen)minst tre timmar. Lycka till! Birgitta

#11 Comment By tina On 14 februari 2011 @ 18:16

Birgitta: Oj, självaste Birgitta själv! Då lovar jag att göra kakan igen. På riktigt vis den här gången, inget ska lämnas åt slumpen. :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/02/en-utlovad-brakig-cheesecake/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/02/picki_st_IMG_4432_1.jpg

[2] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/02/picki_IMG_4410.jpg

[3] lovar: http://www.pickipicki.se/2011/02/finnes-ett-gang-bonusinlagg/#comments

[4] PICKI OPEN: http://www.pickipicki.se/2009/06/picki-open-2009/

[5] två vinnare korades på delad förstaplats: http://www.pickipicki.se/2009/07/vinnare-i-picki-open-2009/

[6] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/02/picki_IMG_4400.jpg

Copyright © 2008-2009 pickipicki