- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Räk- och chiligryta i gissa-porslinet

Posted By tina On 18 februari 2011 @ 18:16 In chili,inskickade recept,räkor,soppa | 18 Comments

[1] [2]

Här kommer ännu en omgång av leken gissa-fredags-porslinet. Ser ni vad det är? Om inte, så gråt inga tårar över det. Koncentrera er istället på innehållet i tallriken. Receptet jag fick i ett mail (tack Johanna!) visade sig vara något alldeles extra. En förtrollande god räk- och chiligryta, pyntad med raita. Det här är mat som är en riktigt bra start på helgen, det känner jag i hela kroppen. Av den anledningen, lyd ett gott råd vetja och bokmärk det här receptet!

Räk- och chiligryta
1 gul lök
1 knippa salladslök
1 vitlöksklyfta
2,5 cm färsk finhackad ingefära
1-2 pepparfrukter
1 röd paprika
4 msk rapsolja
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin (kan uteslutas)
1,5 tsk röd currypasta
2 burkar krossade tomater
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde
1 knippa färsk koriander
500 g skalade räkor
salt och vitpeppar
pynt: färsk koriander

Skiva lök, hacka paprika,  finhacka vitlök, ingefära och pepparfrukter. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, paprika, vitlök, ingefära och pepparfrukt på låg värme i några minuter. Tillsätt kryddor och currypasta, rör i någon minut. Blanda i tomater och vatten, låt koka upp. Sänk värmen och låt koka i 10 min. Tillsätt grädden och färsk hackad koriander efter smak och sjud ytterligare 5 minuter. Lägg sedan i räkorna och smaka av med salt och peppar. Krydda ev mer. Servera med raita. Rör ihop 2,5 deciliter matyoghurt med 0,5 fint tärnad gurka, 0,25 fint tärnad morot, 0,5 fint hackad rödlök, 1 fint tärnad tomat, 0,5 tsk malen spiskummin, 0,5 tsk paprikapulver, 1 msk hackad, färsk koriander, salt och peppar.

Räk- och chiligrytan är för 4, och är Johannas variant av ett recept ur boken Våra bästa GI-recept.


18 Comments (Open | Close)

18 Comments To "Räk- och chiligryta i gissa-porslinet"

#1 Comment By Matilda On 18 februari 2011 @ 19:36

Låter gott! Men jag tycker inte såå mycket om chili i maten, så kan man lämna bort det?

#2 Comment By frida On 18 februari 2011 @ 19:43

okej, får bli med på nästa veckomeny!

#3 Comment By anna On 18 februari 2011 @ 19:51

Underbart god, kan jag lova!

#4 Comment By tina On 18 februari 2011 @ 20:02

Matilda: Absolut inte. Nä, skämtåsido, såklart man kan. Men lite synd på så god soppa. Ta lite mindre kanske? Det här är en smakrik soppa, men det brinner inte munnen av den, jag lovar!

Frida: Mycket bra, jag gillar att du gör som jag säger! :-D

Anna: Jag håller med!

#5 Comment By tina On 18 februari 2011 @ 20:02

Anna: Du vet att du kan länka till din blogg va? ;-)

#6 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 18 februari 2011 @ 20:28

Vilken härlig soppa, undra om man kan byta ut räkorna mot något annat

#7 Comment By Mårtenssons kök On 18 februari 2011 @ 21:28

Så glad jag blev när jag såg (kan uteslutas) efter spiskummin, det går inte alls hem i vårt kök! Som tur är går allt annat i grytan hem alldeles utmärkt, speciellt chilin -Håkan jublar, som vanligt-. Bokmärkt var ordet!

Provade potatissoppan med citron i veckan, herrejisses så god den var!

Hoppas du får en bra helg,
Anki o Håkan

#8 Comment By Yasemin On 18 februari 2011 @ 22:26

Ja det här såg gott ut. Däremot lät det avancerat, men det är väl som allt annat att bara man börjar så har man kommit halvvägs kanske? Vad är det för porslin då? :)

#9 Comment By tina On 19 februari 2011 @ 08:06

Linda: Mja, fiskkuber kanske, och göra en fiskgryta av det hela. Det är säkert gott med kyckling eller en vegetarisk variant med stora vita bönor. Eller så plockar man helt enkelt bara bort räkorna. Det blir ju ingen räk- och chiligryta, men garanterat gott ändå.

Mårtenssons kök: Jag lät ”spiskummin kan uteslutas” stå kvar, men såklart kan man ju alltid utesluta kryddor man inte gillar. Jag menar, det måste ju bli godare utan en krydda än med en krydda man inte tycker om? Tänker jag. Kul att du gillade potatissoppan, den är verkligen god! Trevlig helg vetja! :-)

Yasemin: Inte så avancerat, men en del hackande! :-) Ja, vad är det för porslin?

#10 Comment By Mian On 19 februari 2011 @ 10:00

Googlade lite…
”Pallas” heter porslinet.
Fint!!

#11 Comment By Hanna On 19 februari 2011 @ 11:34

Lovar att bokmärka! Ser riktigt gott ut,och jag gillar alla ingredienser. :)

#12 Comment By Hanna On 19 februari 2011 @ 11:34

Blir förresten så avis på din stora porslinssamling. Jag har mycket hemma i Sverige på vinden, men i vår lilla-londonlägenhet finns det bara inte plats. :(

#13 Comment By Emmy On 19 februari 2011 @ 17:02

Det här bokmärker definitivt jag! Helt i min smak.
Porslin är jag däremot mycket dålig på…

#14 Comment By tina On 19 februari 2011 @ 18:16

Mian: Du googlade rätt. Pallas, Upsala Ekeby :-)

Hanna: Phu, äntligen någon som gillar alla ingredienserna. Hurra! Apropå porslinet, en anledning att flytta hem någon gång? ;-)

Emmy: Det gör inget! Kul att du gillar maten!

#15 Comment By Lena On 20 februari 2011 @ 01:09

Åh! Skulle sluka detta direkt och nu om jag hade det framför nosen! Men, vad fasen, är raita? Får nog googla på vad det är!

Trevlig helg!

#16 Comment By Tina On 20 februari 2011 @ 07:59

Lena: Kall och svalkande yoghurtdressing som ofta serveras till stark indisk mat. Tror att det brukar vara bl.a. mynta i en klassisk raita.

#17 Pingback By Gissa porslinet vetja! | pickipicki On 9 juni 2013 @ 20:30

[...] var länge sedan vi lekte gissa fredagsporslinet här inne, men snart får vi nog lov att återuppta det nöjet igen. [...]

#18 Comment By Isflingan On 26 juli 2017 @ 19:47

Trots att det är mitt i sommaren så får man äta chiligryta. Iallafall om det är helt grått och regntungt ute, semestern är slut och man därför vill muntra upp sig med god mat :)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/02/rak-och-chiligryta-i-gissa-porslinet/

URLs in this post:

[1] : http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/02/picki_IMG_9359_1.jpg

[2] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/02/picki_IMG_9354_1.jpg

Copyright © 2008-2009 pickipicki