- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Till råga på allt

Posted By tina On 2 februari 2011 @ 14:20 In bagare-Carl,bröd,rågbröd,surdeg | 19 Comments

[1]

Till min stora förtjusning har Carl väckt liv i rågsurisen. Äntligen kan jag börja fantisera om rågbröd på längden och tvären (det kan omöjligt finnas någon som gillar rågbröd lika mycket som jag gör). Det är hög tid att byta plats på vetemjöl- respektive rågmjölspåsarna i skafferiet, liksom att diskret lägga fram rågbrödsrecept överst i recepthögarna. Helgens brödvariant är förvisso inte bakad på rågmjöl, men brödet var (som vanligt nuförtiden) både snyggt och gott. Då bagaren själv befinner sig på annan ort råder det vissa oklarheter i vems receptet är, men något säger mig att han har varit och snattat det hemma hos Helena och Johannes. Har du ett bra rågbrödsrecept? Dela med dig vetja!

Italienskt bigabröd med rågsurdeg (2 st)
400 g vatten
3 g jäst
300 g rågsurdeg
625 g vetemjöl special
20 g salt

Lös upp jästen i vattnet, slå över surdegen och mjölet i en bunke. Knåda på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda något raskare i 7 minuter. Tillsätt 35 g vatten och knåda degen elastisk igen. Låt degen vila en plastlåda med lock (ingniden med olivolja) i 90 minuter. Stöt samman degen på ett mjölat bakbord och lägg tillbaka degen i lådan med skarven nedåt. Låt den vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen. Dela sedan degen i två delar, forma degen försiktigt till två bröd utan att skada luftbubblorna. Låt bröden jäsa i en timme i rumstemperatur. Grädda bröden i 250 grader på en sten/plåt, spraya in lite vatten och sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda totalt i 40-50 minuter och lufta ugnen efter 20 minuter. Bröden ska ha en innertemperatur på 98 grader. Låt svalna på galler.


19 Comments (Open | Close)

19 Comments To "Till råga på allt"

#1 Comment By charlotta On 2 februari 2011 @ 15:17

åh, vad gott! hur får man till det där fina mönstret på brödet? är det bagar-carl-special?

#2 Comment By Josefin On 2 februari 2011 @ 16:06

Jag tror bestämt att det där receptet kommer från Jan Hedhs bok ”Bröd och kaffebröd” – det är åtminstone slående likt mitt favoritrecept från den boken! Det brödet är ju fantastiskt gott! Min nästa plan när det gäller brödbak är att testa surdegs-Martins baguetter på rågsur. Bakade hans baguetter (dock lite modifierad jästid p.g.a. spontanbesök) på vetesur från boken ”Surdegsbröd” och de blev jättegoda.

#3 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 2 februari 2011 @ 17:15

Kan inte annat än hålla med, rågbröd är så gott, bröden blir himla snygga när man använder jäskorgar som ni gjort

#4 Comment By tina On 2 februari 2011 @ 17:21

Charlotta: Jäskorg!

Josefin: Du har så rätt, tack! Baugetterna är toppen! :-)

Linda: :-)

#5 Comment By Martina On 2 februari 2011 @ 19:59

Ska önska mig en jäskorg i present men tänkte mig en oval istället :-)

#6 Comment By Helena On 2 februari 2011 @ 20:10

Yes, det är den store Jan Hedhs recept

Eftersom jag är förste surdegsleverantör, borde var femte bröd Carl bakar tillfalla mig i ersättning :)

#7 Comment By Sara On 2 februari 2011 @ 20:35

Tack för en otroligt fin och inspirerande blogg! Bra blandning och jättesnygga bilder. Tror faktiskt det var just din blogg som gav mig inspirationsgnistan till min egna ganska nystartade(mat)blogg. I varje fall var Pickipicki den första matbloggen jag började läsa regelbundet. Nu tror jag bestämt att jag ska ta mig ut i köket och sätta min egen råg-surdeg. Mjölet är ju stått i skafferiet ett bra tag nu…..

#8 Comment By Helena On 2 februari 2011 @ 20:40

Vilket vackert bröd!

#9 Comment By tina On 2 februari 2011 @ 21:07

Martina: Vi har rund och en avlång, de funkar lika fint bägge två.

Helena: Du kan komma och hämta vartannat bröd. Vår frys är som bekant fylld till bristningsgränsen med annat.

Sara: Åh vad glad jag blir! Välkommen till matbloggsvärlden vetja, jag ska spana in din sida. :-)

Helena: Javisst, C han kan!

#10 Comment By charlotta On 2 februari 2011 @ 22:53

aaaah, en såndär jäskorg alltså. will inskaffa imidiäääätly! och eh, kanske borde jag sätta en surdeg också.

#11 Comment By Carl On 3 februari 2011 @ 12:42

Helena & Tina: Vaa ger du bort VARTANNAT bröd?! :-)

#12 Comment By Martina J On 3 februari 2011 @ 20:44

Vad kul att få syn på ett sånt här recept! Har precis, för första gången, provat att göra en surdeg på råg, men misslyckades fullständigt med bröden. Men nu vet jag vad jag ska göra med resten av surdegen! Tack! =)

#13 Comment By carl On 3 februari 2011 @ 21:08

Martina J: Resten av surdegen! Mata surdegen så tar den aldrig slut :-)

#14 Comment By Yasemin On 3 februari 2011 @ 22:41

Himla snyggt det blev med mönstret och form. :)

#15 Comment By Camilla On 4 februari 2011 @ 16:07

Hur gör du det fina mönstret på brödet?
Kram!

[2]

#16 Comment By Foodelicious.se On 4 februari 2011 @ 16:38

Ser väldigt gott ut! Det blir man sugen på att doppa i lite olivolja med italiensk salami och en god ostbit vid sidan om :-)

#17 Comment By Helena On 4 februari 2011 @ 16:46

Mwahaha @Carl Jag säger bara ”pacta sunt servanda”, varannat bröd är mitt :D

#18 Comment By Erika – Bakglädje On 4 februari 2011 @ 17:06

Smarrigt! Jag gillar också rågbröd. :-)
Trevlig helg!

#19 Comment By tina On 4 februari 2011 @ 19:37

Charlotta: :-)

Yasemin: Javisst blir det fint!

Camilla: Jäskorg!

Foodelicious: Jatackgärna!

Erika: Trevlig helg vetja!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/02/till-raga-pa-allt/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/01/picki_IMG_0424.jpg

[2] : http://www.delicioustuesday.blogg.se

Copyright © 2008-2009 pickipicki