- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Då och nu

Posted By tina On 28 mars 2011 @ 07:56 In gryta,kapris,kött | 9 Comments

[1]

I mammans receptpärm kan det hända att man hittar recept som inte tillagats på mer än 10 år. Recept på mat som man minns att man tyckte om, åtminstone på den tiden. När jag åt den här fläskfilégrytan för första gången så var det en sen kväll efter en lång resa, dukat för många runt ett stort bord i stort kök i ett stort och vackert hus. Jag vill minnas att maten smakade gudomligt gott just där och då. Igår var det dukat för två, runt ett litet bord i mitt eget vardagsrum. Den goda potatisen fick vi tyvärr skippa, eftersom ugnen fortfarande är osams med oss. Men jo, maten var fortfarande god.

Jukkas fläskfilé med kapris
500 g fläskfilé
2 dl grädde av valfri sort
1 dl kapris
salt, svartpeppar

Rensa och dela köttet. Bryn i lite smör eller olja, salta och peppra. Häll över och låt puttra klart. Häll över kapris. Serveras med fördel till kryddstark klyftpotatis (kusin med potapas [2]?)

Kryddstark klyftpotatis
1 kg potatis
3-5 vitlöksklyftor
1/2 dl olja
1 msk tabasco
chilipulver
paprikapulver

Blanda olja, krossade vitlöksklyftor, tabasco och kryddor i en stor skål. Dela potatisen i klyftor och lägg dem i marinaden i en halv timme, vänd då och då. Ugnbaka på en plåt (gärna på bakplåtspapper) i 200 grader tills färdig.


9 Comments (Open | Close)

9 Comments To "Då och nu"

#1 Comment By anna On 28 mars 2011 @ 13:57

Mm det där var mumsigt! Kanske var tur att ugnen inte fungerade, minns det som att hela stora huset doftade vitlök :)

#2 Comment By Camilla On 28 mars 2011 @ 18:16

Mmm, det både såg gott ut och lät gott. Apropå barndomsminnen får jag såna då jag ser dina tallrikar, min mormor och morfar hade likadana i sin sommarstuga, där jag tillbringade mina barndomssomrar. Nostalgi!
Kram!

#3 Comment By Mårtenssons kök On 28 mars 2011 @ 18:49

Mödrars receptpärm ska man vara rädd om, där ryms så mycket minnen och kärlek! Vi är så glada över den gröna lådan som vi fick efter Ankis mor, varje gång vi använder den så minns vi henne extra mycket:)

#4 Comment By tina On 28 mars 2011 @ 21:08

Anna: Jag minns också vitlöken, men jag trodde att den var i grytan.

Camilla: :-D

Mårtenssons kök: Just ja, den gröna lådan, vilken skatt! Håll hårt i den!

#5 Comment By Emmy On 28 mars 2011 @ 21:51

Det är ju det som är så härligt med mat, att det ärsåmycket mer. Alla minnen som finns runt olika rätter och man kan minnas precis hur det smakade och doftade.

#6 Comment By Victoria On 29 mars 2011 @ 07:43

Åh vad smarrigt! :D

#7 Comment By tina On 30 mars 2011 @ 11:57

Emmy: Ja, precis så!

Victoria: Japp!

#8 Comment By Mamman On 31 mars 2011 @ 20:05

Vitlökslukten kom faktiskt från vitlöksbrödet som serverades till.

#9 Comment By tina On 31 mars 2011 @ 20:59

Mamman: Vitlöksfrossa!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/03/da-och-nu/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/03/picki_IMG_0156.jpg

[2] potapas: http://www.pickipicki.se/2011/02/potapas-to-die-for/

Copyright © 2008-2009 pickipicki