- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Mina två favoriter bland våffelrecept

Posted By tina On 24 mars 2011 @ 13:46 In radiomat,våfflor | 24 Comments

[1]

Imorse var jag effektiv på våffelfronten. Innan klockan slog halv sju hade jag gräddat ett rejält lass våfflor och en timme senare bjöd jag på finfina våffeltips i radion [2]. Apropå på våffeltips så kanske ni vet att man kan byta ut en del av vätskan i smeten mot bubbelvatten, för extra frasiga våfflor. Radio-Elin kontrade med att när hon var liten så gräddade familjen våfflor med snö i smeten. Det låter ju alldeles galet roligt, någon mer som har hört talas om detta? Eller så gör man som Cajsa Warg i mitten på 1700-talet, gräddar våfflor på tjock, sur grädde (kan översättas till crème fraîche år 2011). Själv håller jag hårt i mina två favoritrecept, men inte hårdare än att jag delar med mig till er förstås.

Väldigt goda våfflor
med morötter i
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 fint rivna morötter
50 g smält smör
0,5 dl rapsolja

Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner rivna morötter. Vispa till sist ner smält och avsvalnat smör samt rapsolja. Låt smeten stå och svälla kallt någon timme innan gräddning.

Farmors våfflor
25 g jäst
3 dl kall mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
125 g smält smör

Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen. Låt jästen smälta och vispa ner mjöl, socker och smält smör till en jämn smet. Låt smeten stå en halv till en timme innan våfflorna gräddas.

Tips på goda tillbehör
Kallrökt gravad lax och Johannas goda röra med 2 kokta och hackade ägg, 1 msk finklippt färsk dill, en nypa salt, 2 dl gräddfil och en halv finhackad rödlök.


24 Comments (Open | Close)

24 Comments To "Mina två favoriter bland våffelrecept"

#1 Comment By Hanna On 24 mars 2011 @ 15:46

Tack for tipset om bubbelvatten! Det hade jag ingen aning om, men sa ager jag inte ens ett vaffeljarn. Bor atgardas snarast!

#2 Comment By Helena On 24 mars 2011 @ 17:26

Tips: sylt och grädde ;)

#3 Comment By charlotta On 24 mars 2011 @ 17:33

min morfar hade alltid sur grädde i våfflorna när jag var liten. vi var hos honom varje helg, och varje helg var det våfflor till frukost. våfflor med honung på, det är fortfarande favoriten all time!

#4 Comment By frida On 24 mars 2011 @ 17:38

min kompis farmor hade snö i våffelsmeten! jag tyckte att det var jättehäftigt, men såhär i efterhand verkar det mest konstigt. fast det var galet goda våfflor ;)

#5 Comment By Jimmie On 24 mars 2011 @ 18:52

Receptet med morötter var spännande. Snygg bild.

#6 Comment By Hanna On 24 mars 2011 @ 19:39

Idag fick jag smaka våffelhjärtan på Ica, det var hallonsylt med smält choklad i och grädde på. Sjukt gott!

#7 Comment By Mårtenssons kök On 24 mars 2011 @ 19:48

Synnerligen effektivt måste vi säga, ”morgonstund har våffla i mun”!

Nu har vi återigen gjort formfranska med tonfiskfyllning och denna gången finns det förevigat på bild, allt enligt önskemål! Vad gör vi inte för våra läsare så säg…:)

#8 Comment By Johanna On 24 mars 2011 @ 20:20

Undrar om det inte får bli våfflor till middag imorgon. Jag blev så inspirerad! Och Noa slukade tre pannkakor till lunch idag, så jag tror nog våfflor också blir en hit. Men hon ratar sylten och grädden. Vill ha dom ”plain”. Robin gillar cole slaw på våfflan, jag vill ha kallrökt lax och en (min) krämig röra till.

#9 Comment By Sofie / Mumsfillibaba On 24 mars 2011 @ 21:08

Nä, inga sådana tips men har faktiskt hört det där med bubbelvattnet. Gillar det där med mat-våfflor. I sälen för några år sedan i en våffelstuga åt jag äppelvåfflor som jag försökt göra om. Rivet äppel i smeten och kanelgrädde till. Smarrigt!!

#10 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 24 mars 2011 @ 21:14

Imorgon blir det allt våfflor,funderar allt på att testa ett recept med bubblevatten, har ju också hört att de skall bli så frasiga

#11 Comment By tina On 24 mars 2011 @ 21:37

Hanna: Man kan använda våffeljärnet till mycket, men det är svårt att grädda våfflor utan! ;)

Helena: Ha!

Charlotta: :-D

Frida: Jag måste prova! Ska bara vänta in lite fräschare snö först! :-P

Jimmie: :-)

Hanna: Gott med eftervåffla till mellis!

Mårtenssons kök: Fantastiskt, ska spanas in!

Johanna: Fint att kunna inspireras av sin egen inspiration! :-) Jag får Noa-längtan, kom hit!

Sofie: Äppelvåfflor med kanel- (och kardemumma!)grädde bokmärker jag i huvudet till nästa gång, låter som något i min smak!

Linda: Gör det vetja!

#12 Comment By Muffin On 24 mars 2011 @ 21:57

Jag åt 4 bitar, så god var den! Haha

#13 Comment By Nässelblom & choklad On 25 mars 2011 @ 17:05

Oj, så flitig du var i morse. Våfflan ser sååå god ut. Jag har också hört det här med bubbelvattnet men inte testat. Har inget våffeljärn till ena dotterns förtvivlan. Har tänkt köpa det men ett våffeljärn tar så mycket plats. Skulle gärna pröva dina recept annars. Trevlig helg!

#14 Comment By tina On 25 mars 2011 @ 20:54

Muffin: Jag har bokmärkt ditt recept! :-)

Nässelblom&choklad: Så sant! Här hemma har jag infört regeln en-maskin-in-en-maskin-ut. Trevlig helg vetja!

#15 Comment By matmorsan On 25 mars 2011 @ 23:50

Testade dina morotsvåfflor idag (men använde sojamjölk, mjölkfritt margarin och hälften dinkelmjöl). Med lax och sån där röra med ägg. Väldigt gott!
:)

#16 Comment By tina On 26 mars 2011 @ 09:32

Matmorsan: :-D

#17 Comment By Plommonet On 26 mars 2011 @ 18:32

Jag och Körsbäret (www.livskraften.blogspot.com) hade våffelkalas för våra vänner igår och vi körde på förra årets goda kocept med både matvåfflor och sötvåfflor. Vi blev frälsta på dott morotsvåffelrecept förra året och gjorde samma sak i år igen, med bland annat Johannas vegetariska skagenröra i år… Vilken succé det blev! Tack Tina! =D

#18 Comment By tina On 27 mars 2011 @ 17:20

Plommonet: Åh vad jag blir glad av att läsa kommentarer som dessa! Hurra! Jag ska hälsa Johanna detta, så tror jag att även hon blir glad! :-)

#19 Comment By Eva On 28 mars 2011 @ 09:52

Åh vad gott!! Det där skulle passat perfekt i fredags!

#20 Comment By tina On 28 mars 2011 @ 21:07

Eva: Det kommer fler fredagar tack-och-lov!

#21 Comment By Ylva On 21 november 2012 @ 17:34

Mycket gott recept det där med rivna morötter….sparade det på min sida om det är okej…?

#22 Comment By tina On 21 november 2012 @ 17:42

Ylva: Absolut, kul att du gillade våfflorna!

#23 Pingback By De norska våfflorna | pickipicki On 24 mars 2013 @ 19:56

[...] Två favoriter: Johannas morotsvåfflor och farmors våffelrecept Cajsa Wargs våffelrecept från [...]

#24 Pingback By Burken som blev kvar! | pickipicki On 3 september 2013 @ 22:02

[...] slags gräns mellan middagsvåfflor och efterrättsvåfflor bytte vi smet från vårt säkra kort morotsvåfflan till en frasvariant (och så åt vi våffla på våffla med hjortronsylt och vispad creme fraiche [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/03/mina-tva-favoriter-bland-vaffelrecept/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/03/picki_IMG_0023.jpg

[2] finfina våffeltips i radion: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=323&grupp=13072&artikel=4418617

Copyright © 2008-2009 pickipicki