- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Stava till ćevapčići om du kan!

Posted By tina On 17 mars 2011 @ 17:25 In köttfärs,pitabröd | 17 Comments

[1]

De här vitlöksstarka, avlånga köttbullarna från forna Jugoslavien är lika kul att uttala som svåra att stava. Ćevapčići må det heta, men att pricka samtliga varianter på c rätt borde ju snudd på belönas med pris. Alldeles för svårt för mig, och ska man ändå fuska så kan man ju passa på att göra det ordentligt. Därför heter det chivapchichi här på picki, rätt fint det med om jag får säga det själv. Visserligen fick vi (eller framför allt vår utbrända ugn) kämpa länge innan pitabröden blev färdiggräddade. Men när bröden väl var fyllda med chivapchichis, sallad, tunt skivad rödlök, stark ajvar, och en klick yoghurt, så var det värt både väntan och pitabröd lite i blekaste laget.

Chivapchichi
400 g nöt- eller blandfärs
1 tsk salt
2-3 pressade vitlöksklyftor

Blanda samman ingredienserna till en slät smet. Forma färsen till avlånga köttbullar. Grilla eller stek i lite olja eller smör. Biffarna kan kryddas med lite extra salt, svartpeppar och stark paprikakrydda vid stekning.


17 Comments (Open | Close)

17 Comments To "Stava till ćevapčići om du kan!"

#1 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 17 mars 2011 @ 21:02

Så gott och nej, jag tänker inte stava till det ordet :-)

#2 Comment By Ansibecki On 17 mars 2011 @ 21:43

Det låter gott! Och smidigt att göra. Måste testas snarast. Jag har ju både pitabröd och färs i frysen :)

#3 Comment By Ines On 17 mars 2011 @ 23:12

kul! jag kan både stava och uttala det!:) Är nämligen från Bosnien. Innan när jag bodde hemma hos mina föräldrar brukade vi äta det varannan månad ungefär.. nu blir det inte det så ofta längre, men ibland är det gott! Godast är det att grilla och även grilla pitabrödet på sommaren tycker jag!
Om du åker till Bosninen i framtiden så får du beställa det någon gång så ska du få se vilken skillnad det är på hemmagjort och cevapcici där nere på restaurang.. ”pita”brödet är mycket tjockare och de steker det i olja så att de dryper om brödet… Men gott, ibland!:)

#4 Comment By Tina On 18 mars 2011 @ 07:29

Linda: :-)

Ansibecki: Härligt! Glöm inte ajvar!

Ines: Men åh vad roligt med en kommentar från någon som har chivapchichi-koll! Såklart att jag ska beställa detta om jag reser till Bosnien! Men då måste jag veta hur det uttalas! Säger man chi-vap-chi-chi, eller kanske se-vap-si-si? :-D

#5 Comment By Martina On 18 mars 2011 @ 09:10

Nej, det var inte lätt att stava till det. Ajvar är en favorit, gott!

#6 Pingback By Veckans matbloggar! | Matlykka.se On 18 mars 2011 @ 14:34

[...] Stava till ćevapčići om du kan! Pickpicki tipsar om… Ja, jag ska inte försöka skriva det, men gott verkar det i all sin enkelhet. [...]

#7 Comment By Ines On 19 mars 2011 @ 18:53

che-vap-chi-chi uttalas det ungefär:)

#8 Comment By tina On 19 mars 2011 @ 18:57

Martina: Ja, ajvar kan liva upp mycket! :-)

Ines: :-D Fantastiskt, tack!

#9 Comment By Camilla On 19 mars 2011 @ 23:21

Vi brukar värma våra pitabröd i brödrosten. Ett tips för er med havererad ugn… :)

#10 Comment By Tina On 20 mars 2011 @ 08:13

Camilla: Smart! Men vi har ingen brödrost heller! Dessutom hade vi nog fått lite problem om vi försökt grädda våra pitabröd i brödrosten. Hihi.

#11 Pingback By En vecka med favoriter | pickipicki On 20 mars 2011 @ 20:55

[...] rökt sidfläsk Fre Våffelfrossa Lör Karins krämiga pasta med kräftstjärtar och ädelost Sön Ćevapčići med ris och stark sås Tweet Publicerad i veckomatsedel | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#12 Comment By Goran On 25 mars 2011 @ 08:38

Hej,
Kul att det dyker upp lite cevapcici-recept. Själv är jag ingen jättefan men någon gång per år blir det väldigt gott. Tänkte bara ge er lite fler tips när ni skall göra denna rätt:
- Skall man göra det på ett traditionellt sätt skall
man mala olika delar från både kalv och lammkött. I
regel brukar det vara hemliga recept som varje ställe
bevarar och som gör deras cevapcici ”unika”
- Man får gärna ha lite mineralvatten i köttfärsen för
att de skall bli lite luftigare.
- Originalbrödet heter ”lepinja” och finns att köpa i
vissa utländska affärer eller Willys. Det skall
värmas ordentligt och gärna doppas i lite olja från
stekningen. Så här ser originalbrödet ut (delat på
denna bild):
[2]

Nu skall jag inte krångla till det utan ta det ni har
och kör. De kommer att bli jättegott.

Hälsningar
Goran

#13 Comment By tina On 25 mars 2011 @ 20:55

Goran: Det är sådana här kommentarer som är det bästa med att matblogga. Tack för dina finfina tips, jag ska testa allihop! :-D

#14 Comment By Marie On 23 maj 2012 @ 05:31

Vi kallar dem ”Tjillivippare”

#15 Comment By tina On 23 maj 2012 @ 07:59

Marie: Haha, så himla smart! :-D

#16 Comment By Isflingan On 8 oktober 2014 @ 20:28

Jag struntar i att försöka stava dem…men goda e d oavsett, d där köttbullarna :)

#17 Comment By tina On 14 oktober 2014 @ 18:39

Isflingan: :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/03/stava-till-cevapcici-om-du-kan/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/03/picki_IMG_9791.jpg

[2] : http://www.flickr.com/photos/25093236@N08/2652818115/

Copyright © 2008-2009 pickipicki