- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Yoghurtefterrätt med kardemumma

Posted By tina On 31 mars 2011 @ 07:20 In efterrätt,kardemumma,radiomat | 26 Comments

[1]

Idag inleder jag morgonen med en efterrätt i radion [2]. Vi pratar om kardemumma, och det här är en av mina favoritefterrätter med just kardemumma. Vanligtvis varvar jag tunt skivad banan i yoghurten, men idag lyxar jag till det mango och hallon bara för att det är så gott. Apropå kardemumma så tänker jag på indisk mat och hur jag som liten alltid pillade kardemummakärnorna ur kanelbullarna och sparade till sist. Eftersom de var det allra godaste i bullarna. Vad tänker du på om jag säger kardemumma?

Yoghurtefterrätt med kardemumma
5 dl tjockyoghurt (turkisk el liknande)
3-4 msk florsocker
1-2 tsk hela kardemummakärnor
1 näve osaltade pistagenötter
frukt eller bär: ex.vis hallon, mango el banan

Mortla kardemummakärnorna grovt. Rör ner florsocker i yoghurten efter behag, rör även ner kardemumman. Yoghurten kan med fördel stå kallt en stund. Tärna mangon, och varva mango och hallon i botten av 4 små glas. Fördela yoghurten i glasen. Toppa med grovhackade pistagenötter och lite grovstött kardemumma.


26 Comments (Open | Close)

26 Comments To "Yoghurtefterrätt med kardemumma"

#1 Comment By Tina N On 31 mars 2011 @ 09:17

Kardemumma är gott och det luktar ännu godare! Min favorit är min Mammas kardemummakaka. Bara socker, mjöl, bakpulver och kardemumma blandat med mjölk och smält smör. Går snabbt att göra och smakar ljuvligt! :)

#2 Comment By Ika On 31 mars 2011 @ 10:57

Jag tänker på när man öppnar en kardemummapåse och måste stanna upp med näsan i påsen för att den doftar så svindlande gott.

Tack för det här receptet för övrigt – nu fick jag en liten aning om vad man har hela kardemummakärnor till, och hur man gör. Tittade på dem i butiken häromdagen och blev nyfiken. :)

#3 Comment By Bambi On 31 mars 2011 @ 11:00

För en gångs skull lyckades jag pricka in dig på radion! Din efterätt får mig att tänka på den frukost jag alltid åt hos min farmor när jag var liten. Långfil med knäckebrödsbitar i och med socker och kardemumma på toppen. Jättegott!

#4 Comment By @Receptomaten On 31 mars 2011 @ 12:32

Stiligt, det här skulle jag nog kunna få i ongarna med :) Tack för inspirationen!

#5 Comment By Emmy On 31 mars 2011 @ 13:51

Det är så fräscht och gott med yoghurtdesserter. Och väldigt snyggt också!

#6 Comment By Ika On 31 mars 2011 @ 14:22

Det första jag tänker på är när jag öppnar en kardemummapåse och måste bli stående en stund med näsan i den och dra in den svindlande intensiva doften. Varje gång tänker jag att jag nog ska börja ha kardemumma i nästan allt.

Tack för det här receptet, det gav mig lite insikter om när och hur man använder hela kardemummakapslar. Stod och fingrade på en förpackning förra veckan och ställde mig just den frågan. :)

#7 Comment By M A T B L O G G E N On 31 mars 2011 @ 15:18

Det ser jättegott ut! :-)

#8 Comment By Erika On 31 mars 2011 @ 20:39

Låter jättegott och SER fantastisk ut!

#9 Comment By Mårtenssons kök On 31 mars 2011 @ 20:39

Så gott och fräscht det ser ut. Jag (anki) tänker på tiden jag jobbade på ett café i stan, den tydligaste doften man har med sej hem är just kardemumman.

#10 Comment By tina On 31 mars 2011 @ 20:58

Tina: Kardemummakaka vore något, eller kardemummaskorpor, mmm!

Bambi: Långfil med knäckebröd, kardemumma och socker! Låter annorlunda, men jag gillar ju långfil! :-)

Receptomaten: Varsågod, hoppas ongarna gillart!

Emmy: Snyggt, sa Bull!

Erika: :-)

Mårtenssons kök: Härliga minnen, kardemumma doftar verkligne ljuvligt!

#11 Comment By Eva On 31 mars 2011 @ 21:23

Vet du vad jag tänker på? Jo, att jag alltid pillade ur kardemumman ur bullarna och kastade den för att det var det absolut äckligaste som fanns! Det var då det, när jag var barn och när jag var yngre. Nu är jag mycket, mycket klokare och äter upp både bulle och kardemumma – och tycker att det är jättegott!

#12 Comment By Viktoria On 31 mars 2011 @ 21:51

Jag tänker på flera saker: bulldoften, att jag faktiskt varit i de lummiga Kardemummabergen i Indien och att min blogg heter Kardemumma. Dessutom tycker jag att ordet ”kardemumma” är vackert, men jag är ju lite partisk.

#13 Comment By Plommonet On 31 mars 2011 @ 22:09

Semlor… och mormors nybakade kanelbullar. Och när jag gick i gymnasiet och fortfarande drack kaffe, så brukade jag ha lite kardemumma tillsammans med kaffepulvret i kaffebryggaren och få kardemummakaffe. Pappa avskydde det: ” Det smakar ju som att dricka en kaka!” och det var precis det jag älskade. ^^

#14 Comment By Jimmie On 1 april 2011 @ 10:03

Oj så gott det här såg ut, måste testas i helgen när vi får besök. Bilden är mycket snyggt fotograferat.

#15 Comment By Ika On 1 april 2011 @ 11:12

Hm, en väldigt märklig grej… jag har försökt skriva en kommentar till det här inlägget ett par gånger, men den dyker aldrig upp. Nu försökte jag igen, och fick veta att det verkar som om jag redan har sagt det här. fast den syns ändå inte. Undrar lite i vilket parallellt universum mina kommentarer hamnar nuförtiden.

#16 Comment By Erika – Bakglädje On 1 april 2011 @ 13:15

Vad gott det ser ut. Trevlig helg!

#17 Comment By Matilda On 1 april 2011 @ 18:58

Jag tänker på att det doftar såå gott och kanelbullar! :)
Yoghurtefterrätten låter gott!

#18 Comment By tina On 1 april 2011 @ 19:06

Matbloggen: Och jättegott är det, jag lovar! :-)

Eva: Du måste ha varit alldeles tokig som barn!

Viktoria: Lyckliga du som varit i Kardemummabergen! Vi har ett fint fik i Uppsala som heter just Kardemumma, ibland när jag äter lunch där så tänker jag på dig, jag tror du skulle gillat!

Plommonet: Haha, smart! :-)

Jimmie: Testa vetja, kul!

Ika: Ja det är faktiskt väldigt märkligt. Dina kommentarer hamnade i skräpposten, det ska dom inte göra. Det händer faktiskt väldigt sällan, oftast om någon länkar till många adresser i sin kommentar, men det gjorde du ju inte ens! Kardemummakapslar är utmärkt att använda i riskok om man vill smaksätta riset, gott till indiskt!

Erika: Trevlig helg!

Matilda: Jag blir också sugen på bullar när jag tänker på kardemumma, svårt att låta bli!

#19 Comment By Paulina On 1 april 2011 @ 21:15

Jag tänker på Uppsalas bästa café – Kardemumma! Ligger i stadsbiblioteket. Gå dit om du inte har varit där!

#20 Comment By Helena mitt i smeten On 1 april 2011 @ 21:23

Vilken bra dessert! Den ska jag prova. Kardemumma får mig att tänka på släta vetebullar som är så gott. Det är helt klart en av de bästa kryddorna som finns!

#21 Comment By Emelie On 2 april 2011 @ 13:30

ser riktigt mumsigt ut! :)

#22 Comment By tina On 2 april 2011 @ 18:02

Paulina: Jo, dit har jag hittat. Godaste (vegetariska) pastasalladen i stan, helt klart! :-)

Helena: Ja! :-)

Emelie: Det är det, testa vetja!

#23 Comment By Josefina On 3 april 2011 @ 09:01

wow, så fint och gott … :P

#24 Comment By Cecilia On 3 april 2011 @ 17:15

Låter fantastiskt gott!

Och, urläcker bild!

#25 Comment By tina On 3 april 2011 @ 21:04

Josefina: Testa vid tillfälle, för gott var det!

Cecilia: Tack snälla fina du.

#26 Pingback By En mangoefterrätt i glas | pickipicki On 26 juni 2012 @ 22:10

[...] mangoefterrätter Yoghurtefterrätt med kardemumma Publicerad i pickipicki | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/03/yoghurtefterratt-med-kardemumma/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/03/picki_IMG_0217.jpg

[2] radion: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

Copyright © 2008-2009 pickipicki