- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Ett rosa köksbord i ett rött kök!

Posted By tina On 5 april 2011 @ 09:41 In räkor,salladsvariant,ta tillvara på maten | 16 Comments

[1]

I helgen hade vi bästa gästerna på övernattningsbesök. Middagsansvaret hade jag delegerat till Carl, med uppdraget att göra en nästan-tvååring och hennes mamma nöjd. Jag tror att den senare av dem gillade maten, men det finns nog en del att slipa vad jag gäller menyn för tvååringar. Körsbärstomaterna var nog det enda som gick hem, och först efter att de noga putsats rena. Inget litet couscous-korn undgår de skarpaste ögon. Räksoppan målade hon förresten köksbordet med. Med hjälp av en bakpensel. Eftersom hon egentligen aldrig smakade soppan så frågade ju inte, men jag tror hennes stora leende måste ha betytt att soppan var en 10-poängare, åtminstone på skalan över rolig mat.

Couscoussallad med chiliräkor
Marinerade räkor:
800 g färska räkor med skal
0,5 dl olja smaksatt med röd chili
(alt olja + 1 finhackad röd chili)
0,5 lime

Couscoussallad:
3-4 dl couscous
(kokas i vatten eller grönsaksbuljong [2])
2 st tomater (eller ett gäng körsbärstomater)
1 mango
1 paprika
1 rödlök
1 näve bladspenat

Pynt:
ett par skivor gott bröd
fetaost
flingsalt

Blanda marinaden och skala räkorna. Låt räkorna ligga i marinaden, gärna en längre stund. När det är middagsdags; koka couscous i vatten eller grönsaksbuljong enligt anvisning på paketet. Tärna paprika, mango och tomater, skiva rödlöken tunt. Blanda couscousen med resten utav salladsingredienserna. Dela bröd i mindre bitar och rosta till krutonger i en torr panna. Lägg upp couscoussalladen på tallrik, pynta med smulad fetaost och krutonger. Lägg därefter ner chiliräkorna i en het stekpanna (de ska i princip bara ner och vända). Toppa couscoussalladen med räkorna och använd marinaden som (stark!) dressing.

Förrättssoppa
Ta tillvara på räkskalen och koka räksoppa på kockens vis, receptet hittar du här [3].

[4]


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "Ett rosa köksbord i ett rött kök!"

#1 Comment By Mikaela On 5 april 2011 @ 09:51

Ser fantastiskt gott ut! Jag är väldigt svag för couscous blandat med en massa goda grönsaker!

#2 Comment By Hanna On 5 april 2011 @ 11:45

Vilket ljuvligt fat!!

#3 Comment By Camilla On 5 april 2011 @ 12:47

Åh, så gott! Måste testas. Det ser ut som en riktig sommarsallad, som kan bli en återkommande favorit på våra uterumsmiddagar. :)

#4 Comment By Camilla On 5 april 2011 @ 12:49

Hej igen!
Vi planerar förresten tripp till Paris i sommar. Kanske… Har kikat på dina Paristips inför er resa förra året. Jag har varit där två gånger tidigare, så denna gång vill jag gärna ha lite annorlunda/nya upplevelser. Macarons på Amelies fik lockar, däremot fixar ingen av oss att beställa in dem på franska. Det funkar nog även med pek-metoden. ;)
Kram!

#5 Comment By Ann-Louise On 5 april 2011 @ 13:05

Rätten ser supersmarrig ut! Hos oss blir det många sallader i alla möjliga färger och form och det är alltid kul med nya varianter. :)

#6 Comment By Sofie Mumsfillibaba On 5 april 2011 @ 14:44

Ahhh….vilka härliga färger! Gott med söt frukt till salta skaldjur tycker jag! Känns som en vårig och fräsh sallad!!!

#7 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 5 april 2011 @ 16:30

Ser härligt gott ut

#8 Comment By Eva On 5 april 2011 @ 19:21

Som sagt… man äter väldigt mycket med ögonen.
Det som finns i skålen hade jag inte haft något emot att stoppa i munnen också!
Kram från
Eva

#9 Comment By tina On 5 april 2011 @ 19:26

Mikaela: Jag glömmer lätt bort couscous bland alla gryn och korn som finns. Lite synd, det är ju både enkelt och gott!

Hanna: Haha, ja, mycket mat blev det!

Camilla: Åh, lyllos er vad roligt. Jag skulle gärna åka tillbaka snart igen!

Ann-Louise: Sallader är bra på det viset att de går att variera i det oändliga beroende på vad som finns hemma i kylskåpet!

Sofie: Ja! :-)

Linda: :-)

#10 Comment By tina On 5 april 2011 @ 19:43

Eva: Jag kommer till dina krokar i början av maj, jag önskar mig vår där då. Kan du ordna det?

#11 Comment By Emmy On 5 april 2011 @ 20:54

Oj, så gott det ser ut!
Ja, det är många rätter mina och gästernas barn har ”målat” köket med…

#12 Comment By tina On 5 april 2011 @ 20:56

Emmy: :-D

#13 Comment By sana On 5 april 2011 @ 21:00

De ser riktigt gott och nyttigt!!

#14 Comment By Mikaela On 5 april 2011 @ 22:55

sv: jordnötssmör på macka är trots allt det godaste viset att äta det på. Speciellt om man värmer ett bröd och smetar ut både jordnötssmör och sylt.

Men om jag måste säga något annat så rekommenderar jag kycklingspett i sataysås det är hur gott som helst. Ett annat smarrigt recept är det som Calles mamma brukar bjuda på: [5]

#15 Comment By erik On 6 april 2011 @ 12:33

lägg till vattenmelon och limejuice i salladen så blir den ännu godare (hur nu det är möjligt).

#16 Comment By tina On 6 april 2011 @ 20:26

Sana: :-)

Mikaela: Thank you, dig kan man lita på!

Erik: Limejuice i salladen ska bli!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/04/ett-rosa-koksbord-i-ett-rott-kok/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/04/picki_IMG_0244.jpg

[2] grönsaksbuljong: http://www.pickipicki.se../2009/04/gronsaksbuljong/

[3] receptet hittar du här: http://www.pickipicki.se/2009/03/favoritkocken-ar-tillbaka-pa-pickipicki/

[4] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/04/picki_IMG_0256.jpg

[5] : http://mymica.blogg.se/iheartgreen/2009/january/kyckling-i-jordnotssas.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki