Lammfärsspett och tabouleh

den 14 april 2011, kl 07:04

Alldeles strax bjuder jag på lammfärsspett och tabouleh i radion, lyssna om du vill vetja. Apropå tabouleh så fick jag häromdagen lära mig att om den serveras som tillbehör så ska det vara mer bladpersilja i förhållande till bulgur, och vice versa om taboulehn serveras som huvudrätt. Trots att jag har haft några dagar på mig att smälta detta, så kan jag inte riktigt acceptera att det skulle vara på det här viset. Jag tror faktiskt att jag kommer fortsätta leva efter mitt eget motto – ju mer persilja desto bättre. I alla sammanhang, huvudrätt eller inte. Nu får ni givetvis inte tro att allt faller inom ramen ju-mer-desto-bättre, men persilja gör det definitivt. Liksom kantareller och alla sorters bär. Nu vet ni det. En sak till ni borde veta är att (poäng-)snåla Carl delade ut 9 poäng till just den här middagen häromkvällen. Kanske ett recept att inviga grillen med i helgen?

Lammfärsspett med tabouleh (libanesisk bulgursallad)
Lammfärsspett:
450 g lammfärs
2-3 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
finhackad färsk bladpersilja

Tabouleh:
2 dl bulgur
3 tomater
1 gul paprika
saft från en halv citron
rejält med bladpersilja
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Yoghurtsås:
2 dl naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
Koka 2 dl bulgur enligt anvisning på paketet och låt den därefter svalna. Finhacka tomater, paprika och bladpersilja. Rör samman alla ingredienser och smaka av med olivolja, pressad citronsaft, salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåp till servering, rör om ibland. Blanda samman lammfärssmeten och forma åtta avlånga rullar som träs på spett. Grilla eller stek i lite olja. Servera spetten med tabouleh och yoghurtsås.

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Lammfärsspett och tabouleh”

  1. Erika kl 07:59, den 14 april 2011

    Vilken fräsch härlig rätt att äta i solen :-)

  2. Sanna kl 10:40, den 14 april 2011

    Mmmm Tabouleh! Dock håller jag inte med dig om persiljan. Jag har lite svårt för persilja i stora mängder. Det är en defekt jag har :) Tack för receptet. Lammspett åkte direkt in på listan att göra snart. Det är ju för jäkla gött.

  3. Hanna kl 10:43, den 14 april 2011

    Jag tror som du, ju mer persilja desto bättre. De vi åt i Syrien innehöll otroligt mycket persilja i förhållande til bulgur, man knappt skymtade de små vita kornen…

  4. Martina kl 10:46, den 14 april 2011

    Färska örter kan det aldrig bli för mycket av ;-)

  5. Sofie Mumsfillibaba kl 10:59, den 14 april 2011

    Låter ju supergott! Och frääääscht!!

  6. Jens Hansen kl 13:22, den 14 april 2011

    Lammfärs är underskattat. Ska se om jag kan sno ihop nått till helgen. Tack för receptet!

    /Jens

  7. Camilla kl 15:56, den 14 april 2011

    Det här måste jag prova redan i kväll. :-D
    Tack!

  8. Lotta kl 16:47, den 14 april 2011

    Tabouleh är ju så himla gott! Och jag har också ”lärt” mig att det ska vara MASSA persilja i förhållande till bulgur. Men när jag gör tabouhle så blir det ofta till så många att jag får hacka persilja i timmar. Lite jobbigt blir det. Men det får nog bli snart igen, med tanke på hur gott det där ser ut!

  9. Camilla kl 19:04, den 14 april 2011

    Gott blev det, även om jag råkade köpa babyspenat i stället för bladpersilja… tack för ännu ett gott recept. :)

  10. Emmy kl 20:28, den 14 april 2011

    Där ser man, visste jag inte om persiljan. Men gott är det med mycket persilja i. Hela din rätt ser ruggigt god ut.

  11. Helena mitt i smeten kl 21:58, den 14 april 2011

    Mmm, ser grymt gott ut!

  12. tina kl 22:30, den 14 april 2011

    Erika: Jag längtar efter alla sommarmiddagar, mat smakar alltid godare utomhus!

    Sanna: Den persiljadefekten måste vi göra något åt. Operation?

    Hanna: Jag förstod väl det! :-D

    Martina: Sant!

    Sofie: :-)

    Jens: Varsågod, hoppas att det smakar!

    Camilla: Haha, babyspenat! Då går du bakläxa!

    Lotta: :-D

    Emmy: Persilja är gott, helt enkelt!

  13. Rasmus kl 14:46, den 15 april 2011

    Jag hade aldrig hört den ”regeln” tidigare, men rimligtvis är det pga att bulgur är mer mättande än persilja…
    Men jag håller med dig, mycket persilja ska det vara! Jag har faktiskt hört det påstås att tabouleh ska innehålla så mycket persilja att det bara skymtas små röda och vita fläckar bland allt det gröna, men det är nog att gå till en viss överdrift.

    För övrigt är det väldigt gott att blanda i lite frukter i tabouleh, t ex äpple och russin: http://vegologi.blogspot.com/2010/07/fruktig-tabouleh.html

  14. Sandra kl 12:54, den 16 juni 2011

    Prova gärna att göra tabbouleh på bulgur köftelik som man gör i Libanon. Bulgur köftelik är en finkorning bulgur som inte kokas utan bara läggs i blöt i citronsaft innan tomaterna och persiljan blandas i.

  15. tina kl 12:55, den 16 juni 2011

    Sandra: Intressant, en långväga kusin med couscous? Det ska jag göra, tack för tips!

  16. Bakom kulisserna? | pickipicki kl 10:16, den 17 juli 2011

    [...] i den här matbloggen. Och apropå mat förresten, vi hade planerat att bjuda på svensk falafel och tabouleh, men den enda nackdelen med mina favorit-falaflar är att de gula ärtorna behöver ligga i blöt [...]

  17. Isflingan kl 14:30, den 2 augusti 2011

    Nu har jag lagat din supergoda tabouleh oxå :) med lammspetten som dock i dagens storm o regn fick bli biffar på spisen istället. Mums :)

  18. tina kl 10:04, den 4 augusti 2011

    Isflingan: Hurra, inte för vädret, men för att maten gick hem! :-D

  19. Lammfärsbullar i tomatsås | pickipicki kl 07:17, den 1 december 2011

    [...] lammfärsfavoriter på picki Lammfärsspett med tabouleh Lammfärsbiffar med fetaost och rosmarin, ugnsrostad sötpotatis Lisas orientaliska lammfärsgryta [...]

  20. Isflingan kl 15:10, den 2 april 2013

    Jag skulle kunna äta tabouleh varje vecka året runt…så lättlagat o så gott. Nyttigt och billigt e d ju oxå för den delen..win win helt enkelt! :)

  21. Tina kl 15:51, den 2 april 2013

    Isflingan: Sàrskilt i ditt vàder! Vi àter mycket tabouleh sommartid till grillat. Gott i matlàda med. Kram

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen