Nässelrisotto och nässelpesto

den 26 april 2011, kl 10:18

Jo, visst inleddes veckan med rena rama nässelfrossan. Gårdagens nässelrisotto gick hem, toppad med nässelpesto och rivet citronskal. Enkelt, men ack så gott. Apropå nässelpeston förresten, visst kan man för all del göra den med olivolja, pinjenötter och parmesanost, men det är dubbelt så kul att få göra den med sina tre favoriter: bästa rapsoljan, godaste västerbottenosten och solroskärnor som man alltid kan lita på. Det här är en tallrik som smakar vår, fattas bara annat.

Nässelrisotto, toppad med nässelpesto
och rivet citronskal

4 dl risottoris
1-2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
1 liten gul lök
2 msk rapsolja
2 liter nässlor, späda blad
salt, svartpeppar
en liten bit västbottenost
nässelpesto (se nedan)
skal från en citron

Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i 2 msk rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Skölj nässlora och hacka grovt. Förväll i en separat stekpanna. Tillsätt riset till löken och låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medan risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar i riset. Det går åt ungefär 9-10 dl grönsaksbuljong. Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än tjock och grötig. Vänd ner de förvällda nässlorna och riven västerbottenost. Toppa risotton med lite hyvlad ost, nässelpesto och rivet citronskal.

Nässelpesto
4-5 dl nässlor, späda blad
3/4 dl rapsolja
0,5 dl solroskärnor el sötmandel
0,5 vitlöksklyfta
en liten bit Västerbottenost
en nypa salt

Förväll nässlorna. Mixa samtliga ingredienser., späd med mer olja om det behövs.

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “Nässelrisotto och nässelpesto”

  1. Katarina kl 13:30, den 26 april 2011

    Ser fräscht ut! Jag har aldrig ätit nässlor.

  2. Ann-Louise kl 13:31, den 26 april 2011

    När jag läste gårdagens inlägg hoppades jag verkligen på att du snart skulle dela med dig av nässelrisotton. Hurra! Dessutom var jag på Biotopia i Uppsala under helgen och där kunde man göra en nässelpesto. :)

  3. Hanna kl 14:28, den 26 april 2011

    Åh vad härligt! Får spara receptet tills nästa vår, nässlorna är redan för stora här. :(

  4. NinaS. kl 15:01, den 26 april 2011

    Ooooh, nässelpesto måste testas! :) Älskar att du väljer våra nordiska ingredienser i peston också.

  5. Plommonet kl 17:52, den 26 april 2011

    Åh, nu börjar jag nästan deggla på tangentbordet, så gott såg det ut! Helt ärligt så har jag aldrig vare sig lagat eller ätit risotto (mamma påstår att jag har det, men jag har inget minne av det), så jag tror banne mig att den här nässelrisotton får ta min risotto-oskuld. :)

  6. Moma kl 19:16, den 26 april 2011

    Konstigt, jag tycker jag har käkat det mesta från ödla till get men nässlor har jag inte hunnit med ännu. Jag har fått för mig att de kliar och sticker i halsen (fast jag vet att de inte gör det), men det där ser gott ut!

  7. tina kl 19:52, den 26 april 2011

    Katarina: Då är det på tiden! ;-)

    Ann-Louise: Jasså, du bor i Uppsala? Det visste jag inte! Kul med Biotopia förresten, vad hade ni i er nässelpesto?

    Hanna: Tur att det kommer fler nässeltåg!

    NinaS: Vad roligt att du tycker så, det gör jag med!

    Plommonet: Risotto som är så gott, du kommer trilla ner i risotto-träsket, jag lovar!

    Moma: Trots att jag inte ätit ödla, så törs jag snudd på lova att nässlor är godare än så! :-P

  8. Jenny Matlust kl 20:45, den 26 april 2011

    Ser jätte gott ut! Spännande med nya nässle recept.

  9. tina kl 22:35, den 26 april 2011

    Jenny: Vad roligt att du tycker det, det tycker jag med. :-)

  10. Alexandra - kärlek på tallrik kl 23:14, den 26 april 2011

    Jag har aldrig vågat mig på att testa just nässlor, men det verkar väldigt spännande! Har fått för mig att det smakar lite som spenat – stämmer det?

  11. tina kl 09:01, den 27 april 2011

    Alexandra: Jag tycker nog att nässlor smakar mer än vad spenat gör. Men nässlor kan användas på precis samma vis som spenat, i soppa, i paj, i risotto osv. Testa vetja!
    :-)

  12. Nässelkalaset fortsätter… | pickipicki kl 07:31, den 28 april 2011

    [...] lax med nässelpestotäcke färsk lax delad i portionsstora bitar nässelpesto potatis färska morötter färska örter (dill, gräslök och liknande) flingsalt och svartpeppar 1 [...]

  13. Ska vi byta blommor med varann? | pickipicki kl 08:17, den 19 maj 2012

    [...] på backen Nässelpesto och nässelrisotto Nässelsoppa Ogräsblinier [...]

  14. 8 goda saker man kan göra med nässlor | Matgeek kl 16:24, den 8 maj 2013

    [...] 1. Nässelrisotto och nässelpesto Men så klart att det ska göras en risotto och så klart att den ska få en kyss av pesto, allt med nässlor! Får du pesto över kan du använda den till en ugnsbakad lax dagen efter. [...]

  15. Skatteåterbäringen är här nu! | pickipicki kl 21:23, den 10 maj 2013

    [...] mer ogräs Nässelpesto och nässelrisotto Nässelsoppa Ogräsblinier Myggmedelssnapsen En sallad med almfrön Granskottssirap Köttbullar med [...]

  16. Brännässla | fruprepper kl 15:47, den 1 december 2015

    [...] recept med nässlor: Nässelsoppa Nässelsoppa med fänkål Nässelrisotto och nässelpesto Smörstekt gös med nässlor Hummus med sting Nässelplättar Nässelglass Dela det [...]

  17. hårtransplantation kl 05:13, den 12 januari 2020

    hårtransplantation…

    Nässelrisotto och nässelpesto | pickipicki…

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen