- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Nässelrisotto och nässelpesto

Posted By tina On 26 april 2011 @ 10:18 In nässlor,pesto,risotto,röra | 17 Comments

[1]

Jo, visst inleddes veckan med rena rama nässelfrossan. Gårdagens nässelrisotto gick hem, toppad med nässelpesto och rivet citronskal. Enkelt, men ack så gott. Apropå nässelpeston förresten, visst kan man för all del göra den med olivolja, pinjenötter och parmesanost, men det är dubbelt så kul att få göra den med sina tre favoriter: bästa rapsoljan, godaste västerbottenosten och solroskärnor som man alltid kan lita på. Det här är en tallrik som smakar vår, fattas bara annat.

Nässelrisotto, toppad med nässelpesto
och rivet citronskal

4 dl risottoris
1-2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
1 liten gul lök
2 msk rapsolja
2 liter nässlor, späda blad
salt, svartpeppar
en liten bit västbottenost
nässelpesto (se nedan)
skal från en citron

Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i 2 msk rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Skölj nässlora och hacka grovt. Förväll i en separat stekpanna. Tillsätt riset till löken och låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medan risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar i riset. Det går åt ungefär 9-10 dl grönsaksbuljong. Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än tjock och grötig. Vänd ner de förvällda nässlorna och riven västerbottenost. Toppa risotton med lite hyvlad ost, nässelpesto och rivet citronskal.

Nässelpesto
4-5 dl nässlor, späda blad
3/4 dl rapsolja
0,5 dl solroskärnor el sötmandel
0,5 vitlöksklyfta
en liten bit Västerbottenost
en nypa salt

Förväll nässlorna. Mixa samtliga ingredienser., späd med mer olja om det behövs.


17 Comments (Open | Close)

17 Comments To "Nässelrisotto och nässelpesto"

#1 Comment By Katarina On 26 april 2011 @ 13:30

Ser fräscht ut! Jag har aldrig ätit nässlor.

#2 Comment By Ann-Louise On 26 april 2011 @ 13:31

När jag läste gårdagens inlägg hoppades jag verkligen på att du snart skulle dela med dig av nässelrisotton. Hurra! Dessutom var jag på Biotopia i Uppsala under helgen och där kunde man göra en nässelpesto. :)

#3 Comment By Hanna On 26 april 2011 @ 14:28

Åh vad härligt! Får spara receptet tills nästa vår, nässlorna är redan för stora här. :(

#4 Comment By NinaS. On 26 april 2011 @ 15:01

Ooooh, nässelpesto måste testas! :) Älskar att du väljer våra nordiska ingredienser i peston också.

#5 Comment By Plommonet On 26 april 2011 @ 17:52

Åh, nu börjar jag nästan deggla på tangentbordet, så gott såg det ut! Helt ärligt så har jag aldrig vare sig lagat eller ätit risotto (mamma påstår att jag har det, men jag har inget minne av det), så jag tror banne mig att den här nässelrisotton får ta min risotto-oskuld. :)

#6 Comment By Moma On 26 april 2011 @ 19:16

Konstigt, jag tycker jag har käkat det mesta från ödla till get men nässlor har jag inte hunnit med ännu. Jag har fått för mig att de kliar och sticker i halsen (fast jag vet att de inte gör det), men det där ser gott ut!

#7 Comment By tina On 26 april 2011 @ 19:52

Katarina: Då är det på tiden! ;-)

Ann-Louise: Jasså, du bor i Uppsala? Det visste jag inte! Kul med Biotopia förresten, vad hade ni i er nässelpesto?

Hanna: Tur att det kommer fler nässeltåg!

NinaS: Vad roligt att du tycker så, det gör jag med!

Plommonet: Risotto som är så gott, du kommer trilla ner i risotto-träsket, jag lovar!

Moma: Trots att jag inte ätit ödla, så törs jag snudd på lova att nässlor är godare än så! :-P

#8 Comment By Jenny Matlust On 26 april 2011 @ 20:45

Ser jätte gott ut! Spännande med nya nässle recept.

#9 Comment By tina On 26 april 2011 @ 22:35

Jenny: Vad roligt att du tycker det, det tycker jag med. :-)

#10 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 26 april 2011 @ 23:14

Jag har aldrig vågat mig på att testa just nässlor, men det verkar väldigt spännande! Har fått för mig att det smakar lite som spenat – stämmer det?

#11 Comment By tina On 27 april 2011 @ 09:01

Alexandra: Jag tycker nog att nässlor smakar mer än vad spenat gör. Men nässlor kan användas på precis samma vis som spenat, i soppa, i paj, i risotto osv. Testa vetja!
:-)

#12 Pingback By Nässelkalaset fortsätter… | pickipicki On 28 april 2011 @ 07:31

[...] lax med nässelpestotäcke färsk lax delad i portionsstora bitar nässelpesto potatis färska morötter färska örter (dill, gräslök och liknande) flingsalt och svartpeppar 1 [...]

#13 Pingback By Ska vi byta blommor med varann? | pickipicki On 19 maj 2012 @ 08:17

[...] på backen Nässelpesto och nässelrisotto Nässelsoppa Ogräsblinier [...]

#14 Pingback By 8 goda saker man kan göra med nässlor | Matgeek On 8 maj 2013 @ 16:24

[...] 1. Nässelrisotto och nässelpesto Men så klart att det ska göras en risotto och så klart att den ska få en kyss av pesto, allt med nässlor! Får du pesto över kan du använda den till en ugnsbakad lax dagen efter. [...]

#15 Pingback By Skatteåterbäringen är här nu! | pickipicki On 10 maj 2013 @ 21:23

[...] mer ogräs Nässelpesto och nässelrisotto Nässelsoppa Ogräsblinier Myggmedelssnapsen En sallad med almfrön Granskottssirap Köttbullar med [...]

#16 Pingback By Brännässla | fruprepper On 1 december 2015 @ 15:47

[...] recept med nässlor: Nässelsoppa Nässelsoppa med fänkål Nässelrisotto och nässelpesto Smörstekt gös med nässlor Hummus med sting Nässelplättar Nässelglass Dela det [...]

#17 Trackback By hårtransplantation On 12 januari 2020 @ 05:13

hårtransplantation…

Nässelrisotto och nässelpesto | pickipicki…


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/04/nasselrisotto-och-nasselpesto/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/04/picki_IMG_07921.jpg

Copyright © 2008-2009 pickipicki