- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Nu kokar vi sima igen

Posted By tina On 18 april 2011 @ 09:30 In dryck,Finland,påsk,valborg | 18 Comments

[1]

Enligt finsk tradition skålar man i sima* till valborg. Enligt vår egen tradition så står simakoket klart lagom till den traditionsenliga påskknytisen. Om du vill koka ihop din egen sima att skåla i till påsk, så är det dags att plocka fram hushållets största kastrull ikväll. Och om det nu råkar vara som i vårat kök, att den största kastrullen inte rymmer mer än 5 liter, så går det utmärkt att halvera receptet. Har du aldrig smakat denna finska dryck tidigare, så kan jag avslöja så mycket som att ingenting smakar som sima.

Sima
knappt 0,5 paket jäst
0,5 kg farinsocker
1 kg socker
2 citroner
2 apelsiner
9 l vatten

Koka upp 5 l vatten i en kastrull som rymmer mer än 10 liter. Skala under tiden apelsiner och citroner med en potatisskalare. Skär bort allt det vita från apelsiner och citroner och skiva därefter citrusfrukterna. När vattnet kokat upp, rör ner apelsin- och citronskal (utan något vitt) i vattnet samt socker och farinsocker tills allt socker löses upp. Häll därefter i ytterligare 4 l kallt vatten, samt skivade apelsiner och citroner. Låt svalna, när det blivit fingervarmt, rör ner jästen. Låt stå svalt ett dygn. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor, fyll upp med sima. När russinen hoppar upp till ytan är drycken färdig (tar några dagar).

*) sima heter för övrigt mjöd på finlandsvenska, men är inte samma sak som mjöd i Sverige.


18 Comments (Open | Close)

18 Comments To "Nu kokar vi sima igen"

#1 Comment By Katarina On 18 april 2011 @ 10:23

Mjöd=sima är så gott och det skall jag laga till valborg tillsammans med munkar!

#2 Comment By Hanna On 18 april 2011 @ 10:36

Vad spannande, har aldrig hort talats om sima tidigare.

#3 Comment By Hanna On 18 april 2011 @ 10:50

Det funkar ju också med en 10 liters hink, så länge den är ren. Billigare än en 10 liters kastrull! Kastrullen behöver ju inte rymma mer än de där 5 litrarna man kokar, sedna går det hur bra som helst at hälla över allt och fortsätta i en hink. Glad påsk!

#4 Comment By Angelica On 18 april 2011 @ 11:41

Åååh, mjöd! Mormor brukade göra mjöd när jag var liten, och jag minns att jag älskade det så!

#5 Comment By Delikata Recept On 18 april 2011 @ 13:37

Låter spännande:-)!

#6 Comment By Matilda On 18 april 2011 @ 16:08

Mm, vad gott med mjöd! Min farmor brukar alltid laga mjöd till Valborg/1:a Maj! :)

#7 Comment By Sandra On 18 april 2011 @ 18:40

Åh, sima! Vore det inte så att jag visste att svärmor kommer med ett gäng flaskor nästa gång hon tittar förbi så skulle jag bra gärna vilja prova att göra min egen!

#8 Comment By Mårtenssons kök On 18 april 2011 @ 20:35

Har vi aldrig hört talas om tidigare, så kul att få läsa om något nytt och annorlunda. Låter som ett projekt till vi är hemkomna från Budapest, även om det blir efter valborg då…

#9 Comment By Ansibecki On 18 april 2011 @ 21:10

Något i mig vill testa detta medan något annat säger att det inte alls borde vara särskilt gott. Men den som testar får ju veta… hm… det blir nog inte i år i alla fall :)

#10 Comment By Anki On 18 april 2011 @ 22:58

Åh, min (finlandssvenska) mamma gör alltid mjöd till valborg, det är ett måste! Och jag tror att hon gjorde både ett och två kors i taket när min bror, som annars inte är så glad i matlagning, ringde hem några veckor innan den första valborg efter att han flyttat hemifrån för att be om receptet!
I ”vårt” recept använder vi dock lite mindre jäst och en lättöl istället.

#11 Comment By Lena On 19 april 2011 @ 03:20

Blir det alkoholhaltigt eller kan man köra bil efter en hink?

#12 Comment By Ann-Louise On 19 april 2011 @ 09:12

Oj va spännande! Detta måste provas. :)

#13 Comment By Ann-Louise On 19 april 2011 @ 09:14

Man borde bli lite lullig efter några glas eller…

#14 Comment By Angelica On 19 april 2011 @ 09:58

Angående alkoholhalten: Med tanke på att jag som lågstadiebarn drack mjöd för ära och fosterland, så tror jag inte att det blir någon vidare alkoholstyrka i denna ädla dryck.

#15 Comment By Matilda On 19 april 2011 @ 18:37

Det är en alkoholfri dryck! Väldigt god! :)

#16 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 19 april 2011 @ 21:07

Spännande, det har jag aldrig druckit

#17 Comment By tina On 20 april 2011 @ 19:19

Katarina: När jag röstat i Finland i helgen, fikade vi på just sima och munkar efteråt. Fint finskt fika! :-)

Hanna: Tur att jag kan bjuda på lite finsk tradition hela vägen till London! ;-)

Hanna: Så får det bli nästa gång. Vi tänkte faktiskt tanken, men hade ingen tillräckligt oanvänd hink hemma. :-D

Angelica: Du får koka på sima och väcka liv i gamla minnen!

Delikata recept: Ja, om man inte dricker upp flaskorna i tid kan det hända att det smäller korkar i taket. Då är det spännande!

Matilda: Ja, det är ju så det ska vara, egentligen.

Sandra: Lyxigt med hemleverans!

Mårtenssons kök: Åh vad kul med en vårresa att se fram emot. Simareceptet finns ju kvar!

Ansibecki: Haha!

Anki: Kul med brodern! :-D

Lena: Mamma bjöd på sima på våra kalas när vi var små, så någon större alkoholhalt att tala om blir det nog inte. Fast en hink, nja, det tror jag inte att du får i dig! :-)

Ann-Louise: Kul! Lullig, nä, faktiskt inte.

Angelica: Jag tror som du. :-)

Matilda: :-)

Linda: Du få testa vetja!

#18 Comment By Inspiration On 20 april 2011 @ 20:25

Spännande!Har aldrig hör talas om det…skulle va kul att prova någon gång…:-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/04/nu-kokar-vi-sima-igen/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/04/picki_IMG_9284.jpg

Copyright © 2008-2009 pickipicki