- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Jordnötssmör?

Posted By tina On 10 maj 2011 @ 08:59 In jordnötssmör,nudlar,salladsvariant | 24 Comments

[1]

Jag har en burk jordnötssmör i kylskåpet som jag emellanåt tänker att jag ska göra någonting av. Men det händer liksom ingenting. Eller jo, ibland händer det någonting. Häromveckan hände en nudelsallad med jordnötsdressing, biff stekt tillsammans med sesamfrön och ett gäng med grönt. Inte så pjåkigt faktiskt. Jag vet inte om jag ska tacka jordnötssmöret eller de krispiga grönsakerna, men gott var det. I övrigt står det rätt still på jordnötssmörfronten, tips någon?

Nudlar med jordnötsdressing, biff
och krispiga grönsaker

400 g biff
2 msk rapsolja
en näve sesamfrön
250 g äggnudlar
1 knippe sparris
1 knippe rädisor
1 paket sockerärtor
jordnötsdressing:
3 msk jordnötssmör
4 msk kokande vatten
1 lime (saft)
1 msk soja

Strimla köttet och stek i olja tillsammans med sesamfrön. Koka äggnudlarna. Rör ihop jordnötsdressingen. Ansa sparrisen och låt sparris och sockerärtor koka i en minut. Blanda nudlarna med jordnötsdressingen. Servera nudlarna med biff och grönsaker. Servera med lime och skivade rädisor


24 Comments (Open | Close)

24 Comments To "Jordnötssmör?"

#1 Comment By Pernilla On 10 maj 2011 @ 09:29

Det här är en dressing till något som kallas indiansallad, men jag gör den bara som sås till grillat. Då brukar jag tredubbla receptet. Minst.
Rör ihop: 2 msk olja, 2 msk jordnötssmör, 1 msk stark chutney, 1 tsk worchestersås, 2 msk rödvinsvinäger. Tillsätt, lite i taget: 1 dl olivolja. Rör i: 2 msk vispgrädde och 1 kruka gräslök. Klart.

#2 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 10 maj 2011 @ 10:44

Jag råkar faktiskt också ha jordnötssmör hemma, och i matväg vet jag aldrig riktigt vad jag ska göra med det. Tack för inspirationen!

#3 Comment By Hanna On 10 maj 2011 @ 10:51

En annan nudelsallad: [2]

eller goda jordnötskakor: [3], det är nog alla tips jag har förutom julgodis.

#4 Comment By Plommonet On 10 maj 2011 @ 10:54

Jag åt en jättegod jordnötssås hemma hos en av mina bästa vänner för ett par månader sen och när jag bad om receptet så fick jag det mailat av hennes pojkvän – jag ska vidarebefodra det mailet till dig, det är något att bli glad i magen av! :)

#5 Comment By frida On 10 maj 2011 @ 11:00

Jag kommer som ett skott och äter några jordnötssmörsmackor! Senast i går tänkte jag på hur sjukt sugen jag är på jordnötssmör.

#6 Comment By Foodelicious.se On 10 maj 2011 @ 13:41

Ibland har jag jordnötssmör på mina pannkakor tillsammans med nutella och skivad banana. Busigt och inte det minsta nyttigt men sååå gott ;)

En gång gjorde jag detta: Kycklingspett i jordnötssmör [4]
Det var riktigt, riktigt gott och jag måste göra det igen, snart!! Rekommenderas!

#7 Comment By whynja On 10 maj 2011 @ 14:09

Jordnötssås med kycklingspett (eller tvärtom, beroende på hur mycket man gillar jordnötssås):)!

Jordnötssås

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör- & rapsolja
1/2 dl jordnötssmör, gärna ”crunchy”
2 1/2 dl Kelda kokos
2 msk sweet chilisås
2 msk soja

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den mjuk
utan att den får färg.Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk, sweet chilisås och soja. Låt sjuda ca 3 minuter.

#8 Comment By Mårtenssons kök On 10 maj 2011 @ 19:01

Vi har en sås med jordnötssmör som vi brukar göra till kyckling, den blir så himla god! Till vår fasa upptäcker vi att vi inte har bloggat om den, hur kan vi ha missat det?! Skriver receptet här istället:)
1 dl jordnötssmör
2 dl kokosmjölk
1 msk farinsocker
1 msk citronsaft
2 msk kinesisk soja
½-1 tsk sambal oelek (beroende på hur het man vill ha den)
salt och peppar
Vispa samman jordnötssmör och kokosmjölk i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka upp. Låt det puttra ett par minuter och smaka av till önskad hetta.

Lycka till!

#9 Comment By Johanna On 10 maj 2011 @ 19:27

Jag säger bara: Vegansnickers! Blanda ihop 1 dl socker, 2 dl ljus sirap och en liten burk jordnötssmör i en kastrull. Låt det koka upp försiktigt. Blanda 1 tsk vaniljsocker, 1 dl kokosflingor och ca 1 liter cornflakes som du krossar. Rör ihop allt och bred ut på ett bakplåtspapper. Smält 250 g mörk choklad och bred på. Låt allt svalna och skär sedan mumsiga bitar. Mäktigt, onyttigt men ack så gott!

#10 Comment By Loba On 10 maj 2011 @ 19:52

Jag håller med Johanna: Vegansnickers är supergott. Annars brukar jordnötssmöret nog mest hamna i bullar eller på macka hos mig (åh. Guru Nanak-macka med jordnötssmör, skivad banan och extra jordnötter. Gärna på levain.)

Du ville veta något när du var hos mig idag.
Här kommer svaret :)

[5]

#11 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 10 maj 2011 @ 20:18

Ser gott ut och jordnötsåserna som de andra gett förslag på måste jag allt testa, älskar jordnöstsås

#12 Comment By Emmy On 10 maj 2011 @ 22:01

Ser väldigt gott, för en som är tokig i aisatisk mat. Och det är väl just det jag använder jordnötssmör till. Främst blir det kycklingspett med jordnötssås när familjen får cravings på jordnötssås. Här är två recept från mig. Asiatiskt då…

[6]

[7]

#13 Comment By mini On 10 maj 2011 @ 22:47

Smoothie!!

Frysta hallon, banan, jordnötssmör + mjölk.
Smakar som en peanutbutter/jelly sandwich, minus brödet då ;)

Perfekt mellis :)

#14 Comment By Pernilla On 10 maj 2011 @ 23:34

hemmasnickers var ju min första tanke också, som tydligen kallas vegansnickers av några här ser jag och som vissa andra fått för sig att är julgodis. det är det inte, det är året om godis!

förutom i bakning används det mest i marinader eller slängs ner nån sked i woken ibland här hemma, var faktisk tvungen att slänga en burk för någon månad sen som stått kvar i kylen alldeles för längesen. så får du några bra tips så kan du ju vidarebefodra dem :)

#15 Comment By tina On 11 maj 2011 @ 08:54

Pernilla: Tack för recept! Vad använder du för chutney?

Alexandra: …och massa bra tips här bland kommentarerna!

Hanna: Tack snälla för fina tips! Jordnötskakor får mig att tänka på några jordnötskakor med glass jag har för mig finns här på picki. Hm! Här: [8] I nöt och inte smörformat förvisso, men goda vill jag minnas. :-)

Plommonet: Haha, ja, jag fnissade verkligen när jag läste receptet! :-D

Frida: Du är så välkommen!

Foodelicious: Tack för finfina tips! :-)

Whynja: Tack! Kelda kokos har jag aldrig testat (eller sett, men å andra sidan aldrig letat efter heller). Är den bra?

Mårtenssons kök: Era tokar, det är straff på att inte blogga om bra recept! :-D

Johanna: Jag vill minnas att du har bjudit mig på detta någon gång. Verkligen gott!

Loba: Tack, du är bäst!!

Linda: Ja, nu kan du äta en sås i veckan ett bra atg framöver! :-)

Emmy: Tack för fina recepttips, woksalladen ser ljuvlig ut!

Mini: Oj, har aldrig hört på maken. Men om jag känner mig själv så blir jag alldeles för nyfiken för att kunna låta bli att testa!

Pernilla: Varsågod att förse dig med alla toppentips i kommentarerna ovan! :-)

#16 Comment By Annica On 11 maj 2011 @ 16:59

En sked jordnötssmör (eller annat nötsmör) i grötkoket är gott tycker jag!

#17 Comment By sofie mumsfillibaba On 11 maj 2011 @ 19:03

Så fint och gott!! Jag blev sugen på jordnötssmör en gång. köpte en burk. Sen stod den där. Sen bakade jag kakor av dem. Mums!

#18 Comment By tina On 11 maj 2011 @ 21:54

Annica: Har aldrig provat, men det ska jag göra! Tack för tips!

Sofie: Härligt! :-D

#19 Comment By whynja On 13 maj 2011 @ 13:08

Kelda kokos verkar inte finnas i sortimentet längre; det är synd. Men det går lika bra med kokosmjölk som man reder med lite maizena eller potatismjöl.

#20 Comment By tina On 15 maj 2011 @ 10:34

Whynja: Aha, då förstår jag varför det inte är en produkt jag sett. Tacl för ditt svar!
:-)

#21 Comment By Ann-Louise On 18 maj 2011 @ 00:03

Ooooo… jordnötssmör… Jag älskar att göra låtsas glass med frusna bananskivor, frusna jordgubbar och en stor klick jordnötssmör i. Mycket gott! Annars håller jag just nu på med att experimentera fram en söt jordnötssås att soppa vietnamesiska vårrullar i. Jag åt detta i NY nyss och det var helt sagolikt gott. :)

#22 Comment By tina On 18 maj 2011 @ 18:10

Ann-Louise: Vad lustigt, vi åt vietnamesiska vårrullar i förrgår, utan jordnötssås till dock. Gott ändå! Återkom med din sås sen vetja! Bananglassen ska jag lägga på minnet, låter som en energikick!

#23 Comment By Isflingan On 10 april 2013 @ 10:15

Lanade lite av huskamraternas jordnotssmor och lagade detta igar. Faktiskt ganska gott…men jag foredrar nog att ata jordnotssmoret direkt ur burken som lordagsgodis

#24 Comment By tina On 10 april 2013 @ 10:19

Isflingan: Själv har jag börjat nöjesäta chasewnötssmör på bröd ibland, det är gott så gott!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/05/jordnotssmor/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/05/picki_IMG_1051.jpg

[2] : http://matarkivet.wordpress.com/2011/04/08/nigellas-sesam-och-jordnotsnudlar/

[3] : http://sotasaker.com/peanut-butter-cookies/

[4] : http://foodelicious.se/kycklingspett-i-jordnotssmor

[5] : http://omloba.wordpress.com/2011/05/10/om-den-dar-almfrosalladen/

[6] : http://remsansbistro.blogspot.com/2009/10/pippi-pa-kyckling-har-jag-nastan-jamt_20.html

[7] : http://remsansbistro.blogspot.com/2010/11/fruktmorat-kott.html

[8] : http://www.pickipicki.se/2009/03/en-slags-kaka-av-det-maktigare-slaget/

Copyright © 2008-2009 pickipicki