- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Nu gör vi granskottssirap igen

Posted By tina On 26 maj 2011 @ 20:57 In ätbara presenter,granskott | 31 Comments

[1]

Knappt har jag hunnit säga hejdå till nässlorna så öppnar naturen sin stora famn och bjuder på almfrön, blommande syréner, granskott och rabarber. Maj är en månad som verkligen bjuder till, och det är lätt att bli nyförälskad i allt som växer och gror. Men mycket vill ha mer, och själv håller jag daglig koll på fläderbusken här utanför. Tio dagar max, sen blommar även den. Då ska vi fira fläderns återkomst med att koka fläderbubbel och steka fläderpannkakor. Tills dess blir det granskottssirap, ljuvlig till ett gäng amerikanska pannkakor, och en kul gå-bort-present.

Bästa granskottssirapen
Varva lika mängder granskott med fint råsocker (eller honung) i en glasburk med lock (viktigt att det översta lagret är socker och inte granskott). Burken förvaras i ett norr- eller österfönster, och ska vändas och skakas varje dag. Efter en månad, eller när sockret smält, silas skotten av.


31 Comments (Open | Close)

31 Comments To "Nu gör vi granskottssirap igen"

#1 Comment By Elin On 26 maj 2011 @ 21:14

Åh, jag hittade detta recept förra året och har varit så nyfiken på det! När så de första skotten kom i år plockade jag dem så min sirap har bara någon vecka kvar nu. Jag är så nyfiken!

/ Elin

#2 Comment By Elin On 26 maj 2011 @ 21:15

Glömde ju skriva att jag hittade ditt recept =)

#3 Comment By Mårtenssons kök On 26 maj 2011 @ 22:16

Du får oss att prova en hel massa spännande nya grejer, vi tycker det är så himla kul och uppskattar det så! I helgen blev det sallad med almfröna och nu måste vi ju bara prova detta. Korpgluggarna hålls öppna på Håkan när han cyklar genom skogen till o från jobbet i morgon. Nu ska det plockas granskott!
TACK för all inspiration!

#4 Comment By Karin W. On 26 maj 2011 @ 22:48

Jösses… nu kommer jag ihåg att jag har en burk granskottssirap stående sedan ett år tillbaka. Men den innehåller även vodka så jag antar att den är OK. Det måste jag kolla på en gång.

#5 Comment By Hanna On 26 maj 2011 @ 22:55

Det är så roligt att följa dina små projekt!

#6 Comment By Åsa On 27 maj 2011 @ 01:17

Ah, spännande. Men, jag som i stort sett bara sätter glöggen i oktober och kokar egen marmelad, undrar nu då (eller konstaterar kanske mer) om sockret alltså ”smälter” i burken? Hur? Varför? Av ”granskottsenzymer” (vet inte ens om det finns några sådana)? Trodde man var tvungen att använda t ex vit sirap eller flytande socker.

#7 Comment By Ann-Louise On 27 maj 2011 @ 10:33

Vilket enkelt och spännande recept! Då är det bara att plocka fram gummistövlarna och bege sig ut i skogen. :)
Sen kanske man kan laga en rabarberpaj med granskottsråsocker…

#8 Comment By Renée On 27 maj 2011 @ 10:59

Jag ser fram emot receptet på fläderpannkakor. Det låter otroligt gott. Eller fins det här på picki redan? Nästa gång jag ska äta pannkakor så ska det iallafall vara sådana. :)

#9 Comment By Ansibecki On 27 maj 2011 @ 11:55

Jag slängde in mina granskott i frysen för jag hade inte tid att göra något med de som blev kvar. Såg någonstans att man kunde frysa dem så jag hoppas det stämmer. Men denna sirapen måste jag testa. Min blev så tunn. Det blir att plocka fram dem igen :)

När du säger lika mängd, är det volym eller vikt du menar?

#10 Comment By Matilda On 27 maj 2011 @ 19:07

Har också lagat granskottssirap, med på ett helt annat sätt. Jag har kokat granskott, socker och vatten (50/50) Sedan hällt det på en burk. Där ska det stå i några veckor-månader och sedan silar man det. Sjuder det till sist i en kastrull till en sådan konsistens man vill ha på sirapen. :)
Smälter sockret i burken och det blir sirap eller?
Ska sen bli kul att smaka på sirapen!

#11 Comment By Yasemin On 28 maj 2011 @ 10:55

Så intresannt. Hade aldrig kommit på tanken att laga detta. :)

#12 Comment By Sandra On 28 maj 2011 @ 11:02

Åh, fläder. Här i London har den nästan blommat klart på grund utav värmeböljan i april. I själva verket har jag precis silat min flädersaft så nu är det bara att njuta!

#13 Comment By Helena Ljunggren On 29 maj 2011 @ 17:09

Jag bara måste göra men har en undran, blir det liksom sirap av sig självt? :)

#14 Comment By tina On 29 maj 2011 @ 22:08

Elin: Vad roligt! Vi lät vår stå mer än en månad, och har kvar sirap fortfarande. Det doftar verkligen granskog i burken! :-)

Mårtenssons kök: Och tack själva för alla fina kommentarer jämt!

KarinW: Wow, hur gör du den?

Hanna: :-)

Åsa: Det är inga magiska enzymer i granskotten som äter socker. Sockret smälter av värmen i fönstret helt enkelt, och granskotten ger smak.

Ann-Louise: Tanken är alltså att burken ska stå tills allt socker smält, det blir som en sirap mer än smaksatt socker!

Renée: Sök på fläderpannkaka i sökrutan till höger på sidan. Det är faktiskt Lina som tipsat mig om detta! :-D

Ansibecki: Jag menar volym, men å andra sidan är det inte särskilt noga. Ju mer granskott desto mer smak. :-)

Matilda: Japp, sockret smälter!

Yasemin: Tur att man kan inspireras av andra!

Sandra: Åå, lyllos dig!!

Helena: Sockret smälter i burken. Förra sommaren stod vår burk ett par månader innan vi plockade bort granskotten. Då är det en flytande, mörk ”sirap”.

#15 Comment By Anna B On 30 maj 2011 @ 17:21

Å, den skulle jag ju provat, göra men det föll bort. Bra med påminnelse :)

#16 Comment By katarina On 30 maj 2011 @ 22:54

Det här måste jag prova. Har aldrig tänkt på att man kan använda granskott till det här!
Sätter förhoppningsvis en grym arom på det mesta!!

#17 Comment By KarinW On 31 maj 2011 @ 21:23

Jamen tänk om jag skulle masa mig ut och plocka granskott då? Nässlor och rabarberjox har det ju inte blivit än…jag fattar inte vart tiden tar vägen:)

#18 Comment By tina On 5 juni 2011 @ 08:41

Anna B: Bra saker tål att påminnas om! ;-)

Katarina: Japp!

KarinW: Ja det tycker jag, seså!

#19 Pingback By En favorit i repris | pickipicki On 14 maj 2012 @ 17:10

[...] helgen ramlade jag över årets första granskott. Ni vet vad det betyder va? Rätt svar hittar ni här. Publicerad i granskott | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#20 Comment By Martin On 28 maj 2012 @ 13:48

Vill bara påpeka att sockret inte alls smälter, det krävs närmare 200 grader för det. Det är vätskan i barren som tränger ut och löser sockret. Det kallas osmos på kemispråk.

#21 Comment By tina On 28 maj 2012 @ 21:58

Martin: Okejdå! :-)

#22 Comment By Matilda On 20 juni 2012 @ 10:08

Detta var något helt nytt för mig!
Måste provas! Trevlig sida har du med :)

#23 Comment By tina On 20 juni 2012 @ 10:12

Matilda: Tack! Min sirap står här i fönstret och gottar sig. Tjuvsmakade häromdan, god!

#24 Pingback By Granskottssirap | Farmors skafferi & Mormors krypin On 3 augusti 2012 @ 15:18

[...] receptet  från Pickipicki varvas lika delar granskott och rörsocker (det översta lagret ska vara socker) och så ställs [...]

#25 Pingback By En vinnare och en podcast | Matgeek On 3 september 2012 @ 11:14

[...] fått oss att prova en massa roliga saker som jag personligen aldrig skulle kommit att tänka på (granskottssirap till exempel, det doftade helt magiskt när jag testade hemma hos henne) och hela tiden står för [...]

#26 Pingback By 3x granskottssirap. | Mat Är Kärlek On 4 juni 2013 @ 00:02

[...] första burken är på recept utavPickipicki.se Den andra varianten kommer ifrån Matgeek.se Den sista burken är min tolkning. Där har jag varvat [...]

#27 Pingback By Skogen har flyttat in i mitt kök | pickipicki On 5 juni 2013 @ 08:53

[...] Granskottssirap Skogsköttbullar med granskott och enbär Publicerad i pickipicki | Inga kommentarer ännu(0) [...]

#28 Comment By En salig soppa On 14 juni 2013 @ 21:35

Provade detta själv i år och gjorde dels varianten där man ställer burken i fönstret men också en snabbare variant som blev riktigt bra där skotten kokades något och fick stå och dra innan de sockrades och kokades ned. Recept på bloggen om någon är nyfiken.
Använder sirapen dagligen till yoghurt, på ost, i matlagning osv..En av de bästa produkterna i köket just nu!
Trevlig blogg du har här!

#29 Comment By tina On 16 juni 2013 @ 19:56

En salig soppa: Tack så mycket! Har själv funderat på att koka sirapen tidigare, ska nog testa din variant också. Men så gillar jag att burkarna står där att smyglukta på ibland. :-)

#30 Pingback By Sen senast har vi… | pickipicki On 25 juni 2013 @ 07:46

[...] vi gått på ett kalas där vi fyllde paketen med egentillverkade presenter som i fläderbubbel, granskottssirap och garderobsglöggen årgång -13. Vi har ätit melon och somliga drabbades av meloneufori på [...]

#31 Pingback By Det som var året 2013 | pickipicki On 31 december 2013 @ 13:02

[...] (och inte långt ifrån årets enda) kantareller. …och så plockade vi granskott, precis som vanligt. Juli bjöd på bästa sommarresan någonsin. Vi badade oss från kust till kust och på [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/05/nu-gor-vi-granskottssirap-igen/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/05/nu-gor-vi-granskottssirap-igen/picki_img_1860/

Copyright © 2008-2009 pickipicki