- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Förrätts-grillat!

Posted By tina On 10 juni 2011 @ 08:09 In förrätt,grilla,grillat,tomat | 10 Comments

[1]

Det här var tänkt att bli ett gissa-fredagsporslinet. Men, nu ser jag ju faktiskt att jag istället hade fokus på Helenas bruschetta, som vi grillade till förrätt igår i väntan på maten. Det är sådana trix som är så bra, om man som jag ramlar av stolen av hunger om maten aldrig blir klar.

(Vilket den faktiskt har en tendens att aldrig bli när det vankas grillat i vårat hushåll. Först ska grillen bäras ner tre trappor, sedan börjar jakten på grillkol i källare och garderober. Och tändvätska. Och tändstickor. Och briketterna ska dra i tändvätska. Och det ska brinna och det ska slockna och det ska brinna och slockna. Sen ska det komma goda råda från grillgästerna. Och goda råd från andra halvan av hushållet, som just anlänt (därmed inte sagt att det inte är ett bra förslag att öppna den nedre ventilen om man vill att det ska brinna). Men, andra halvan av hushållet vill också hemskt gärna hälla halva flaskan tändvätska över kolen, så att det verkligen brinner. Och likaså toppa kolen med den tomma förpackningen som briketterna legat i, så att det verkligen brinner. Detta kan resultera i att det snöar ner stora vita flagor av uppbrunnen förpackning över mina kvarter. Då håller ju alla med om att det är berättigat att lämna över grillansvaret. Men, sen så ska det ändå väntas i e-v-i-g-h-e-t-e-r-s-e-v-i-g-h-e-t-e-r på den perfekta grillglöden, innan man ens får börja grilla).

Jo, jag tycker att det är roligare när andra grillar än att grilla själv. Men glöm nu bort mitt bittra grill-gnäll, kom istället ihåg att grillad förrätts-bruschetta är räddaren i nöden sena grillkvällar.

Förrätts-bruschetta på grillen
Skär ett gott surdegsbröd eller liknande i rätt tunna skivor, det gör inget om brödet börjar bli lite halvtorrt, tvärtom. Gnid in brödet med vitlök och pensla med olivolja. Grilla ett par minuter på varje sida (finglöd ni vet, eldgrillning är förbjudet). Toppa med skivade tomater när brödet vänts på grillen. Avsluta med svartpeppar och en nypa flingsalt.


10 Comments (Open | Close)

10 Comments To "Förrätts-grillat!"

#1 Comment By Plommonet On 10 juni 2011 @ 08:52

Förra sommaren så var mamma och pappa borta och jag och en kompis bestämde oss för att låna huset och grillen och grilla. Ingen av oss hade gjort det förut, så vi hann också bli hysteriskt hungriga eftersom vi 1. inte hade kollat att det fanns briketter nog, så först velade vi om vi skulle köpa mer. Sen bestämde vi oss för att: ”Nej, det räcker nog!” och försökte få eld på dem, men upptäckte att vi hade för lite tändvätska. Då – över till en granne som inte hade tändvätska, men däremot lånade oss en elektrisk grilltändare… och efter kanske 15 minuter upptäckte vi att vi hade alldeles för lite briketter i förhållande till vad vi ville grilla. :P Det slutade med att vi grillade lite mat på grillen och gjorde resten färdig i ugn och stekpanna. ^^ Du är inte ensam i att ha mycket bestyr med att grilla! :)

#2 Comment By Ann-Louise On 10 juni 2011 @ 10:22

Men det är ju såna tallrikar jag har hemma! :) Måste bara hem och kolla vad det står på undersidan…
Apropå grillning tog det oss oxå EVIGHETER innan maten blev färdig i onsdags. Dessutom provade jag göra grillad polenta för andra gången och det gick inte alls! Polenta hann inte stelna tillräckligt (för kort tid i frysen…) och sjönk genom gallret. Dessutom hade vi för lite kol så min kille fick springa ner till affären efter att mina soggy polenta hade legat och småmyst på grillen en sisådär halvtimme.

Därefter var vi superivriga och brände den övriga maten på den nya kolen. Men trots detta blev maten god och vi hade en supermysig sommarkväll på gården. :)

#3 Comment By Linda On 10 juni 2011 @ 10:38

För att få bra glöd kan jag tipsa om skorstenständare. Ingen tändvätska behövs, funkar bra att tända mha tidningspapper och tändsticka. 10-15 min till perfekt glöd.

[2]

Elektrisk grilltändare tyckte jag också funkade bra tills den dag då telefonen ringde och den glömdes – med kortslutning till följd…

#4 Comment By frida On 10 juni 2011 @ 10:50

Mmmm, nu blev jag hungrig!

#5 Comment By Erika – Bakglädje On 10 juni 2011 @ 16:03

Det där lät ju riktigt gott. Måste provas. :-)

#6 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 10 juni 2011 @ 21:18

Så gott det ser ut :-)

#7 Comment By Mårtenssons kök On 10 juni 2011 @ 22:32

Själva kopplar vi in kontakten i eluttaget i köksväggen, väntar till grillen blivit varm och slänger då på köttet:)
Fast vi hade hellre grillat som ni…

Hoppas ni får en skön helg!

#8 Comment By charlotta On 12 juni 2011 @ 22:59

åh, jag älskar att läsa sådant här! det är så skönt att höra att det inte bara är jag som lyckas med konstiga grejer lite då och då :=)

#9 Comment By tina On 14 juni 2011 @ 11:06

Plommonet: Men gott blir det! ;-)

Ann-Louise: Man får sänka kraven lite när man grillar, och så skadar det ju inte att ha gott om tillbehör att nalla av i väntan på att maten ska bli klar!

Linda: Intressant! Tack för länk-läsning!

Frida: :-)

Erika: Japp!

Linda: Det var det med!

Mårtenssons kök: Just den här gången hade jag inte sagt nej till eran variant. :-)

Charlotta: Hohoho!

#10 Pingback By Ett stycke valborgsmatspodcast | pickipicki On 28 april 2013 @ 10:52

[...] länkfavoriter på temat grillpremiär Grillad bruschetta till förrätt Ett gäng grilltips (förrätt, potatis, kött) Polenta på grillen Varm pickipicki Grillad ananas [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/06/forratts-grillat/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/06/forratts-grillat/picki_img_2204-2/

[2] : http://www.grillguiden.se/grillakademi/utrustning/tandror/

Copyright © 2008-2009 pickipicki