- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Bakom kulisserna?

Posted By tina On 17 juli 2011 @ 10:14 In bakom-kulisserna,bjuda på mat,efterrätt,hallon,nektarin,paj | 20 Comments

[1]

Jag har haft tjusigt besök i det röda köket, fina Charlotta [2] och hennes Calle. Eller smarta Charlotta, borde jag kanske säga. På sena fredagseftermiddagen bokade hon plötsligt om middagsdejten från lördag kväll till fredag, och därmed fanns inte längre någon tid att göra sig till. De fick med andra ord tillfälle att se kaoset bakom kulisserna, jag menar att jag t ex fick göra en 100 meters rusch hem till granntanten för att grädda efterrättspajen är väl inget det brukar skyltas med i den här matbloggen. Och apropå mat förresten, vi hade planerat att bjuda på svensk falafel [3] och tabouleh [4], men den enda nackdelen med mina favorit-falaflar är att de gula ärtorna behöver ligga i blöt längre än två timmar. Istället blev det en sista-minuten-soppa [5] till middag, och hemskt mycket bröd med färskost [6] till. De röda kakelplattorna må ha varit oputsade, men ingen får lämna det röda köket hungrig.

Hallon-och nektarinpaj
3 dl vetemjöl
1-1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 msk potatismjöl
4-5 mogna nektariner el persikor
färska hallon

Blanda alla torra ingredienser utom potatismjölet. Nyp ihop med smör som delats i mindre kuber. Tryck ut två tredjedelar av pajdegen i en form (ca 24 cm i diameter). Pudra över potatismjölet. Fyll pajen med nektariner som skurits i tunna klyftor, och generöst med färska hallon. Smula ut resten av pajdegen över frukt och bär. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 30-35 min.

Receptet är från kapitlet om hallon i den fina kokboken Under valnötsträdet.


20 Comments (Open | Close)

20 Comments To "Bakom kulisserna?"

#1 Comment By cecilia On 17 juli 2011 @ 10:25

Ser alldeles, alldeles underbart ut! Vilken mysig foodiekväll ni måste haft. Tänk om ni alla kunde bo i Skåne..

#2 Comment By karin – trattoria On 17 juli 2011 @ 11:26

pajen ser helt underbar ut, vilka färger!

#3 Comment By Ann-Louise On 17 juli 2011 @ 12:52

Vilken finfin paj! Och många gånger blir maten mycket godare när ens perfekta plan går helt åt skogen. :)

#4 Comment By Anna/Frostrosor On 17 juli 2011 @ 13:02

Varför göra sig till? Tänker vi efter kan vi inte komma på någon som faktiskt dygnet runt lever i en idyllisk scen taget ur en inrednings- och mattidning!
Pajen ser ljuvlig ut! Hallon och nektarin är verkligen en vinnarkombo! Själv brukar jag göra lite tvärtom! Hallonen och nektarinerna i botten och smulpajsdeg med havregryn på toppen!
Önskar en finfin söndag!

#5 Comment By Moma On 17 juli 2011 @ 18:36

Den pajen ser det ut som att jag hade kunnat äta ogräddad :-) Å jag är säker på att ni hade hur trevligt som helst, oputsade kakelplattor till trots!

#6 Comment By Emma On 17 juli 2011 @ 18:50

Åh, dessa fantastiska hallon! Gjorde du en squash-förfrågan förra året? Och frågade alla dina läsare hur och vad man kan använda squash på bästa sätt; eller har jag bara drömt det? I så fall vart hittar jag den? Jag behöver den :-)

#7 Comment By tina On 17 juli 2011 @ 19:08

Cecilia: Charlottan skulle nog inte säga nej, du får muta henne med något fint! ;-)

Karin: Ja, hallonen är fantastiska!

Ann-Louise: Du har helt rätt!

Anna: Prestationsprinsessa? Du har givetvis rätt. Dammet bekommer mig egentligen inte, men jag hade ju chansen att bjuda på falaflarna med gula ärtor som hon ännu inte lagat (tror jag), fast jag tjatat så länge. :-P

Moma: Hallon och nektariner gör sig riktigt bra att äta ogräddade, inte minst tillsammans. :-D

Emma: Du minns rätt! Efterlysningen hittar du här: [7] Zucchinisoppan i samma inlägg är riktigt god! Vad lagade vi mer med zucchini i samma veva tro? Squashsoppa med blommor som Anna tipsade om: [8]
Finsk paj: [9]
Annars är det alltid gott att skiva zucchinin tunt, steka tillsammans med lite olja och vitlök, och ha som pizzatopping. Eller göra ett rejält lass ratatouille: [10] vilket för övrigt blir toppen att mixa apropå pizza, en smakrik ”tomatsås”: [11]
I skördetider är också vegopytten respektive skördepastan finfin mat: [12] och [13]
Lyllos dig om du har squashfeber!

#8 Comment By Malin On 17 juli 2011 @ 20:22

Det låter som en alldeles fantastisk middagsbjudning, om du frågar mig – och den där hallon-nektarinpajen måååste jag pröva vid tillfälle! Må så gott!

#9 Comment By Emma On 17 juli 2011 @ 21:21

Tusen tack!..ingen feber ännu men det kan nog bli

#10 Comment By sofie mumsfillibaba On 17 juli 2011 @ 21:29

Vilken paj! Är helt såld på nektariner just nu! Smarrigt högt och lågt! Vilket trevligt besök ni fick!

#11 Comment By Erika – Bakglädje On 17 juli 2011 @ 21:31

Jag känner igen mig, vill städa undan och få fint när det kommer folk. Å andra sidan är det rätt skönt när någon oväntat dyker upp, då får det ta hemmet som det är.
Pajen låter väldigt god.

#12 Comment By Lotta On 17 juli 2011 @ 21:43

Så fantastiskt gott med hallon och nektariner i paj. Den här ska jag baka så snart semestern kommer och jag landar ute i stugan på en ö! O visst är det bra att du delar med dig av kaoset ibland, det är ju så det är för de allra flesta!

#13 Comment By Ida’s Lippstick On 18 juli 2011 @ 11:33

Den ser underbart god ut! :-D
Hallon och nektariner är så goda!
/ kramar Ida

#14 Comment By Plommonet On 18 juli 2011 @ 12:00

Tina, visst är det du som säger at regeln gäller ju-mer-jordgubbar-desto-bättre? Eller har jag drömt det?

#15 Comment By tina On 18 juli 2011 @ 12:07

Malin: Gör det, en finfin sommarpaj tycker jag!

Emma: :-) Ska hålla tummarna!

Sofie: Eller hur!

Erika: Så sant!

Lotta: Hoppas pajen smakar på semesterön. :-)

Ida: Hallon och nektariner ÄR sommar helt enkelt!

Plommonet: JA! Jordgubbar faller utan tvekan inom regeln ju-mer-desto-bättre! :-D

#16 Comment By Therese On 18 juli 2011 @ 14:44

Ha ha, känner så väl igen scenariot!
Känner på mig att ni hade jättetrevligt, dammråttorna till trots ;)

#17 Comment By Camilla On 19 juli 2011 @ 11:25

Åh, vilken underbar sommarpaj! Den som ändå hade hallon att plocka. Lyx!
Ja, man kan ju köpa färska på ICA också i och för sig.

#18 Comment By Charlotta On 19 juli 2011 @ 17:38

Undertecknad kan intyga att maten var alldeles, alldeles fantastisk! Tio poäng, som Picki själv hade sagt :=)

#19 Comment By Emmy On 20 juli 2011 @ 10:00

Låter som ni hade en hur trevlig middag som helst. Och god, tidsbristen till trots. Men det är många gånger då det blir trevligast när det blir mer spotant. Vem har då tid att spana in hur ostädat/ välstädat det är :-)

#20 Comment By tina On 20 juli 2011 @ 22:50

Therese: Absolut, det är svårt att ha det otrevligt med så trevliga gäster. :-)

Camilla: Jag har gått i skogen både igår och idag, och tänk det finns en hel del hallon i skogskanten både här och där. Du får ta en skogstur vetja. :-)

Charlotta: 10 poäng till gästerna, välkomna tillbaka!

Emmy: Eller hur!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/07/bakom-kulisserna-2/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/07/bakom-kulisserna-2/picki_img_3551-3/

[2] Charlotta: http://matrepubliken.se/

[3] svensk falafel: http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/

[4] och tabouleh: http://www.pickipicki.se/2011/04/lammfarsspett-och-tabouleh/

[5] sista-minuten-soppa: http://www.pickipicki.se/2008/08/morotssoppa-med-smak-av-fetaost/

[6] färskost: http://www.pickipicki.se/2010/09/hemgjord-farskost-att-imponera-med/

[7] : http://www.pickipicki.se/2010/07/maten-som-vaxer-som-ogras/

[8] : http://www.pickipicki.se/2010/08/en-dejt-i-det-roda-koket/

[9] : http://www.pickipicki.se/2010/07/kurpitsapiirakka-pa-finska/

[10] : http://www.pickipicki.se/2011/04/r-a-t-a-t-o-u-i-l-l-e/

[11] : http://www.pickipicki.se/2011/04/inte-en-vanlig-pizza/

[12] : http://www.pickipicki.se/2010/08/veggopytti-med-halloumi/

[13] : http://www.pickipicki.se/2009/08/skordemiddag-hemma-pa-min-balkong-i-stan/

Copyright © 2008-2009 pickipicki