- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Glass gjord på Västerbottensost

Posted By tina On 22 juli 2011 @ 11:40 In efterrätt,glass,muta,ost,Västerbottensost | 24 Comments

[1]

Tidigare i somras svarade jag: nej-jag-skriver-inte-om-en-ost-bara-för-att-någon-skickar-mig-en-ost på frågan hur jag ställer mig till att recensera produktprover på picki. Det finns ett längre svar på den frågan också, men ibland tycker jag att det kan räcka med den korta varianten. Men det är inte den diskussionen som är poängen just nu, utan det lustiga sammanträffandet i att det en vecka senare (oberoende av frågeställaren) kom just en ost på posten. Tillsammans med en kokbok [2], en lapp instucken vid ett recept på västerbottensostglass och resten av ingredienserna. Och jag visste redan då att det här kommer jag aldrig kunna motstå att skriva om. Dels för att recept-plus-ingredienser är min favoritpresent både att få och att få ge bort. Dels för att just det här receptet är som upplagt för min favorit gissa-ingredienser-i-maten-leken. Skenhelig och mutbar, säger Carl. Flexibel med principerna, säger jag. Vem som har skickat osten är ju inte särskilt svårt att lista ut. Men hur smakade glassen då? God, men mäktig som bara den.

Västerbottensostglass
3 ägg
2,5 dl riven Västerbottensost
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Separera äggulorna från äggvitorna. Blanda Västerbottensost med äggulor, socke roch vaniljsocker. Vispa grädden och rör ner i ostsmeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner i smeten. Låt stå i frysen ett par timmar. Servera med varma hjortron.

Receptet är ur boken Västebottensost, 100 vinnande recept. Receptet är för 4, men att det räcker till dubbelt så många törs jag gå i god för.


24 Comments (Open | Close)

24 Comments To "Glass gjord på Västerbottensost"

#1 Comment By Zarah On 22 juli 2011 @ 12:00

Det lät verkligen gott!!

#2 Comment By Ann-Louise On 22 juli 2011 @ 12:27

Vilket galet recept! Måste provas!

#3 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 22 juli 2011 @ 12:30

Så kul med ost i glass, det har jag aldrig ätit, lite tokigt, så det måste jag prova

#4 Comment By Plommonet On 22 juli 2011 @ 12:33

Fast jag tycker ändå det är stor skillnad på hur en väljer att göra med sponsrade produkter. Sara på Träningsglädje har skrivit ganska mycket om det, just att många skriver om produkter de fått, men inte skriver ut ATT de fått dem… och det känns inte helt OK. Det känns lite som lurendrejeri. Sen tycker jag personligen att det är svårt att helt ta på allvar de som alltid oooh:ar och aaah:ar över alla de gratisprodukter de får – kom IGEN, inget företag kan lyckas med tiopoängare varje gång (rätta mig gärna om jag har fel. :P). Men jag tycker inte att det här inlägget faller i någon av de kategorierna – du är ju tydlig med hur det kom sig att du provade receptet och vi som följt bloggen ett tag vet ju att det finns gott om recept med Västerbottenost även om du inte får en ost med posten. :)

Produktprovning via matbloggar och konsumenter fyller ju en verkligt bra funktion, om de som provar produkten verkligen är ärliga och säger vad de tycker… och om företaget faktiskt tar till sig vad de säger. En väldig massa ”om” där!

Men skenhelig och mutbar var att ta i tycker jag… vad sägs om ruskigt nyfiken istället? ;) För det låter ju onekligen som en mycket underligt kombination! Men ja, salt och nötter funkar ju i choklad, så varför inte en nötig och salt ost i glass? Men det låter helt tokigt.^^

#5 Comment By Katarina On 22 juli 2011 @ 13:09

Vilken annorlunda och spännande glass :)

#6 Comment By milla On 22 juli 2011 @ 15:14

Spännande.
En vän till mig har sitt recept i den kokboken.
Ha en bra dag

#7 Comment By I huvudet på Elvaelva On 22 juli 2011 @ 17:12

Oj, det låter onekligen som en spännande kombination att prova! Jag testade själv för ett tag sedan att göra en lite annorlunda efterrätt med en norrlandsingrediens. Tyvärr ingen kokbok i sikte för min del :-) [3]

#8 Comment By tina On 22 juli 2011 @ 20:00

Zarah: Jag gillade glassen, men det fanns dom runt bordet som dog mäktighetsdöden. ;-)

Ann-Louise: Ja gör det vetja! Glöm inte hjortronen till! Jag fick dessvärre inte tag på några. Det hade nog varit toppengott med lite syrligsöta hjortron till.

Linda: Lite tokigt kanske.

Plommonet: Vad roligt att höra hur du tänker. Just det här ämnet kan diskuteras i det oändliga. Jag är glad över att jag får sätta mina egna regler här på picki. Den regeln jag aldrig kompromissar med är att dom gånger jag skriver om någonting jag har fått, så är det någonting jag gillar så mycket att jag hade skrivit om det i vilket fall.

Hade ingen någonsin fått någonting så tror jag att jag oftare hade skrivit om produkter jag gillar. Nu blir det istället så att jag dels låter bli att skriva om specifika produkter jag gillar, just för att det är någonting som jag fått och att det därför känns lite sådär med trovärdigheten att gilla det då. Liksom jag de allra flesta gånger låter bli att skriva om specifika märken/produktnyheter jag gillar och som jag inte alls fått, för att jag varje gång känner att jag vill skriva tro-inget-annat-än-att-jag-har-köpt-det-här-själv.

Jag håller å ena sidan med dig om att matbloggar skulle kunna fylla en viktig funktion i att recensera produktnyheter. Samtidigt som det kan bli lite tjatigt att läsa om samma nya limpa i blogg efter blogg efter blogg. Och det eviga dilemmat i att recensera saker som skickats hem, är omdömet trovärdigt hur sant det än må vara? Likadant förresten med alla mattidningar som copy-pastar pressutskick, pressbilder och ”recenserar” produktnyheter. Nja.

Jaja, eller så är ingenting mer krångligt än vad man gör det? Det här är min favoritost helt enkelt, och det har ingenting med kokböcker i brevlådan att göra. Även om jag faller på trovärdighetströskeln.

Katarina: Annorlunda helt klart!

Milla: Kul! Vilket recept?

Elvaelva: Hoho, ingrediensen som jag ännu inte lärt mig tycka om. :-)

#9 Comment By anna On 23 juli 2011 @ 11:22

Appropå osten, jag blev sugen på paj!

#10 Comment By tina On 23 juli 2011 @ 11:28

Anna: Pajen hittar du här: [4] Kauri började fiska kräftor på premiären i förrgår. Vi tar med en paj och ställer till med kräftfest vetja!

#11 Comment By Kim On 23 juli 2011 @ 12:22

Det låter ju alldeles för konstigt för att inte prova! :D

#12 Comment By Emmy On 23 juli 2011 @ 13:36

Hmm… Detta receptet tåls att funderas på. Det får nog mogna lite i testahögen ett tag, säger fegisen :-D
Diskussionen kring gratisprodukter är svår. Alla får helt enkelt göra det som känns bäst för dem på deras egna bloggar. Jag skulle aldrig kunna skriva att jag tycker om något som jag inte gillar. Eller ta emot något som vi inte äter för att det är gratis. Därför är det som du skriver svårt ibland när man verkligen gillar något och vill tipsa om det, fast att man helt enkelt köpt det själv, för att man tycker om det…

#13 Comment By Viktoria On 23 juli 2011 @ 16:38

Det låter som en knasig glass, tycker jag… Fast med hjortronsylt till kanske det blir rätt bra ändå.

Angående gratisprodukter som skickas hem så har jag, personligen, ingen lust att skriva om nåt som inte intresserar mej det minsta. Skit samma om det är gott eller inte om det är ointressant. Men glassreceptet du fick hade jag definitivt provat…

#14 Comment By Erika – Bakglädje On 23 juli 2011 @ 20:38

Spännande med västerbottenost i glass. :-)
.

#15 Comment By milla On 24 juli 2011 @ 12:15

Tror att receptet heter gratinerad fläskfile med champinjoner gott är det i alla fall och kul att det kom med i kokboken.

#16 Comment By Elin On 24 juli 2011 @ 16:24

Det lät ju fantastiskt gott, måste bokmärkas!

Sen tycker jag att det var så sött med taggen Muta, helt klart enklaste sättet att flagga att det kommit på posten. Jag taggar alla provgrejer med ‘produktprover’ som tagg och hoppas att det är tydligt och uppskattat.

#17 Comment By tina On 24 juli 2011 @ 19:17

Kim: Den regeln kör jag ofta med. Är det tillräckligt konstigt så måste man prova! :-)

Emmy: Ja, det håller jag också med om. I min blogg gäller mina regler, i din dina. Sen får man tycka vad man vill om hur andra väljer att göra.

Viktoria: Nä, det är ju självklart att man inte skriver om det som inte intresserar en!

Erika: Ja, spännande och lite knasigt.

Milla: Då ska jag bläddra reda på den. Tack!

Elin: Jag tycker att det är tydligt inne hos er, tack för det!

#18 Comment By Hanna On 25 juli 2011 @ 15:09

Det är svårt det där med gratisprodukter. Jag har skrivit om vissa märken enbart för att jag tycker de är bra och har betalat för varorna själv, men har inte skrivit om något varuprover för de jag har fått har inte varit bra nog. Det viktiga är, som Plommonet skriver, att vara öppen med om det är varuprov eller ej.

Glassen låter intrikat hur som helst!

#19 Pingback By Veckans matbloggar vecka 29 | Matlykka.se On 25 juli 2011 @ 23:58

[...] Västerbottenostglass Pickipicki tipsar om spännande glass med västerbottenost. Spana förresten in hennes sommartävling. [...]

#20 Comment By tina On 27 juli 2011 @ 09:21

Hanna: Sant

#21 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 27 juli 2011 @ 23:50

Nej men OJ vad spännande!! Har aldrig tänkt på att man kan ha ost i glass!! Men ost är ju ljuvligt som efterrätt så varför inte?

#22 Comment By tina On 28 juli 2011 @ 10:45

Alexandra: Testa vetja!

#23 Comment By Mårtenssons kök On 2 augusti 2011 @ 22:40

Kan bara hålla med ovan skrivare, detta låter tillräckligt galet för att prova det, vi måste bara göra en test! Är ju tokiga i Västerbottenosten så det bör ju går hem…

#24 Comment By tina On 4 augusti 2011 @ 10:01

Mårtenssons kök: :-D


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/07/glass-gjord-pa-vasterbottensost/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/07/glass-gjord-pa-vasterbottensost/picki_img_3315/

[2] kokbok: http://vasterbottensost.com/webbshop/produkter/

[3] : http://ihuvudetpa.elvaelva.se/mat-a-dryck/4-soett/48-norrlandspimpade-jordgubbar

[4] : http://www.pickipicki.se/2011/05/namen-hej/

Copyright © 2008-2009 pickipicki