- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Skafferifynd på olika vis

Posted By tina On 5 juli 2011 @ 12:00 In skogens skafferi,soppa,svamp | 22 Comments

[1]

Det är alltid lika märkligt att storstäda i vårt skafferi. På tredubbla och i en för länge sedan förlorad ordning ryms en hel del mat, även om man sällan hittar just det man letar efter. Men, plockar man ut allt så kan det hända att man hittar mer än vad man tänkt sig. Eller vad sägs om fem paket bulgur och fyra paket vardera av quinoa, florsocker, vaniljsocker och röda linser.? Ingenting som jag kommer att skryta om, den saken är åtminstone klar. Men så hittar man också de där pärlorna, som gör att det hela var värt besväret. Två liter torkad svamp och en burk svampsalt firade vi med en skafferifyndsmiddag som sig bör. En finfin trattkantarellsoppa med sherry och till det stompa bakat på kornmjöl. Och skafferiet då? Jo, nu är det ordning igen.

Svampsoppa
0,5 gul lök
0,5 liten vitlöksklyfta
0,5-1 msk olivolja
3 dl grädde
1,5 dl mjölk
3 dl torkade trattkantareller
0,5-1 tsk svampsalt (grovt salt med torkad karl johan-svamp)
1 krm svartpeppar
1 msk sherry

Fräs finhackad lök mjuk i olja.Tillsätt grädde. Smula ner den torkade svampen. Låt småkoka på svag värme i 10 min. Späd under tiden med mjölk. Mortla saltet fint. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och sherry.

Trattkantarellsås
Koka soppa enligt ingredienserna ovan (men, mindre mjölk). Mixa slät, späd med mjölk om det behövs.

Pyntet: tallrik: loppisfynd Upsala Ekeby, rutig duk: Himla, stol: containerfynd


22 Comments (Open | Close)

22 Comments To "Skafferifynd på olika vis"

#1 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 5 juli 2011 @ 12:45

Ja man kan alltid göra fynd i skafferiet ibland :-)

#2 Comment By Hanna On 5 juli 2011 @ 12:49

En finfin skafferitömning!

#3 Comment By Plommonet On 5 juli 2011 @ 12:54

Oj, nu fick jag lite dåligt samvete över min skafferieordning också. fast på ett lite peppande och positivt sätt, för jag har inte så stort skafferie att jag KAN ha tredubbla rader med saker. :)

Men svampsoppa… åh. Nu vill jag ha både stuvad svamp på macka och svampsoppa. Tror bestämt att jag har torkad svamp i mitt skafferie också – jag ska bege mig hem och titta! Kan jag ta något annat än sherry (för det vet jag att jag inte komma hitta hur mycket jag än letar. :P)?

#4 Comment By Nina On 5 juli 2011 @ 17:34

Åh va gott det låter… gillar skafferitömningar, borde ha en själv. Snart är det semester så då blir det nog en hel del organiserande i köket. Kul att du tittade in hos mig, det är så roligt att ha kommit igång igen med bloggandet.

Hälsningar
Nina

#5 Comment By Matilda On 5 juli 2011 @ 18:14

Vad god din svampsoppa låter! Vi har också torkade trattkantareller i en burk i skåpet så man skulle ju kunna ta och testa soppan. För hur många portioner är soppan?

#6 Comment By tina On 5 juli 2011 @ 22:33

Linda: :-)

Hanna: Ja, och fint blev det! Två flugor!

Plommonet: Vi har inte heller så stort att vi kan ha tredubbla rader, men vi har det ändå. Fråga inte hur det är möjligt. Sherryn kan man skippa, men gott är det.

Nina: Ja, något ska man ju göra regniga semesterdagar.

Matilda: Vi var två som delade på soppan, det hade inte räckt till fler.

#7 Comment By Emmy On 5 juli 2011 @ 22:55

Bästa skafferirensningen! Varför hittar jag inga fina gömmor i mitt skafferi. Måste nog se till att ha lite mer oordning ;-)

#8 Comment By Ann-Louise On 6 juli 2011 @ 08:52

Jag har två burkar med torkade kantareller och karl-johanssvamp som jag verkligen borde använda till nått. Tack för påminnelsen!

#9 Comment By anna On 6 juli 2011 @ 09:32

Fråga Picki: Varför bir fänkålen brun när man steker den, och det beror inte på för hög värme för purjolöken behåller sin färg?

#10 Comment By Loba On 6 juli 2011 @ 22:48

Ååååh, så gott!
Jag har tillräckligt med torkade trattisar för en ordentligt laddning risotto och har snålat för att inte behöva sukta ihjäl mig när de är slut.
Nu blev jag så sugen på just svampsoppa och måste nog överraska den käre M med en veganiserad variant av ditt recept.

Tur att man snart kan plocka nya…

#11 Comment By tina On 7 juli 2011 @ 12:44

Emmy: Haha, ja kanske?

Ann-Louise: Hurra! Ja, nu är det dags. Jag plockade årets första svamp idag, hög tid att tömma fjolårets förråd så att det finns plats för nya.

Anna: Ja, det tål att tänkas på.

Loba: Torkad svamp är inget annat än en skatt!

#12 Comment By Therese On 11 juli 2011 @ 13:13

Som jag längtat efter hösten och alla svampar.
Jag tyckte liksom inte att svampsoppa kvalificerade sig som sommarmat, men om du lagar det så kan jag!

Trattisar blir absolut godast enligt mig!

#13 Comment By tina On 11 juli 2011 @ 14:10

Therese: Jorå, regniga sommarkvällar. Man måste ju tömma förrådet inför årets säsong, eller hur? :-D

#14 Comment By Lennart Angvik On 29 augusti 2011 @ 12:56

Kära Tina!
I trattkantarellreceptet står inget om att man ska ha med vatten. Blir det inte en väldigt tjock soppa då?
Undrar en matnovis.
Vänliga hälsningar
Lennart

#15 Comment By tina On 29 augusti 2011 @ 18:33

Hej Lennart! I receptet späder jag soppan med mjölk, man kan också ha grönsaks- eller svampbuljong om man hellre vill det. ad kul att du spanat in just den här soppan, den ska jag laga ikväll. :-)

#16 Pingback By I vårt vardagsrum | pickipicki On 5 september 2011 @ 19:01

[...] Trattkantarellsoppa Kantarellsås L Kantarellrisotto l Svamprisotto med bovete L Pizza med kantareller och [...]

#17 Comment By Lars Lind On 19 september 2011 @ 15:33

Lite besviken!
Ni visar en bild som ni kallar Trattkantareller.
Men det ni visar är Brandgul Trumpetsvamp.

MVH Lars

#18 Comment By tina On 19 september 2011 @ 19:57

Lars: Jag vet, jag borde skämmas.

#19 Pingback By Buongiorno Carl, saknar du mig? | pickipicki On 22 september 2011 @ 07:23

[...] Trattkantarellsoppa med sherry Äppelplättar Tweet Publicerad i radiomat | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#20 Pingback By Älgradio | pickipicki On 17 oktober 2013 @ 07:27

[...] fler sherryhemligheter Trattkantarellsoppan Publicerad i älg, P4 Morgon Uppland | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#21 Pingback By Veckans Matkoma Vecka 48 – Matkoma On 25 november 2013 @ 22:12

[...] och kesoplättar (Recept från Pickipicki och [...]

#22 Pingback By Veckans Matkoma Vecka 48 | Matkoma On 11 februari 2018 @ 23:22

[...] och kesoplättar (Recept från Pickipicki och [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/07/skafferifynd-pa-olika-vis/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/07/skafferifynd-pa-olika-vis/picki_img_3349/

Copyright © 2008-2009 pickipicki