- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Äppelpizza med mascarpone

Posted By tina On 27 september 2011 @ 16:53 In äpple,äpplen,efterrätt,pizza | 20 Comments

[1] [2]

Det är ett sjå med äpplen, sa min farfar när jag var där i helgen. Han hade precis avslutat förmiddagspasset och som äppelplockare i äppeltider finns inga vilodagar. Äpplen ska plockas, putsas och sorteras (och sorteras, och sorteras). Fallfrukt och finfrukt för sig, varje äppelsort har en egen låda och tycker man att det kul så kan man ju alltid dela upp frukten i första-, andra- och tredjehands sortering. Ja ni fattar, det här med äpplen kan i allra högsta grad göras till ett heltidsjobb om man gillar sina äpplen och har tiden. Själv börjar jag mer och mer för varje år förstå varifrån jag har ärvt min kärlek till den finaste frukten av dem alla.

Äppelpizza med mascarone
Kavla pizzadeg tunt och stansa ut runda bottnar, ca 15 cm i diameter. Lägg bottnarna på en plåt med bakplåtspapper (eller grädda efterrättspizzorna direkt på en baksten). Kärna ur äpplen men låt skalet sitta kvar. Skiva i tunna skivor och varva äppelskivorna så att de täcker pizzabotten. Strö en halv tesked råsocker över varje pizza och pudra över kanel (lättast med en tesil) och nystött kardemumma. Grädda i 225 grader tills pizzorna har fått fin färg, ca 5-6 min. Pudra över florsocker och toppa pizzan med mascarponeost.

Fler äppelfavoriter
Pickipicki [3]
Äppelplättar [4]
Äppelbröd [5]
Farmors äppelkaka [6]
Torkade äpplen [7]
Ljummen höstsallad [8]


20 Comments (Open | Close)

20 Comments To "Äppelpizza med mascarpone"

#1 Comment By sofie mumsfillibaba On 27 september 2011 @ 17:01

Jag lärde mig för längesen att äpplen skall hanteras som ägg. Försiktigt och fint! Har en kollega som virar in varje äpple i tidningspapper innan han lägger dem för vinterförvaring. Japp, heltidsjobb!!

#2 Comment By anna On 27 september 2011 @ 17:32

Gott det låter, finns det kvar?

#3 Comment By Matilda On 27 september 2011 @ 18:30

Äppelpizza! Det låter verkligen gott! Ska ta och testa det någon dag, eller åtminstone lite liknande… :)
Jag torkade äppelringar (som förra året också) och det blir så gott att bara äta som så som godis t.ex.
Jag torkade mina på likadant sätt som du gjort dina torkade äpplen, men jag har använt en ”äppelrings-torkarställning” som jag byggde själv förra året. Väldigt behändigt!

#4 Comment By Ann-Louise On 27 september 2011 @ 20:15

Vilken sötispizza! Vad stolt din farfar måste bli. :)

#5 Comment By cecilia On 27 september 2011 @ 21:23

Mums!

#6 Comment By Mårtenssons kök On 27 september 2011 @ 22:21

Ser verkligen ut som en sådan där riktig finkaka på ett gulligt litet gammaldags café.

#7 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 27 september 2011 @ 22:39

Först och främst – vilken FIN korg du har äpplena i på första bilden! =D Äppelpizzan låter toppen, mascarpone kan jag tänka mig fungerar finfint ihop med just äpple. Mums =D

#8 Comment By tina On 27 september 2011 @ 22:40

Sofie: Wow, paketerade i tidningspapper! Jag ska nog tipsa farfarn om det. :-)

Anna: Givetvis inte, vad tror du om oss?

Matilda: Äppelringstorkställning egenbyggd dessutom, ser fram emot bildbevis i bloggen! :-)

Ann-Louise:Han blir alltid lika glad när vi kommer för att hämta äpplen! :-)

Cecilia: Japp!

Mårtenssons kök: Skenet bedrar! ;-)

#9 Comment By tina On 27 september 2011 @ 22:41

Alexandra: Tack så mycket, den har jag faktiskt vunnit i en tävling på Ragazze om jag inte missminner mig. :-) Mascarponen passar finfint,och gillar man inte ost kan man byta ut mascarponen mot vaniljglass.

#10 Comment By Katarina On 28 september 2011 @ 03:17

Vilken lyxig pizza :)

#11 Comment By Plommonet On 28 september 2011 @ 10:47

Haha, som om jag behövde ytterligare vatten på min pizzakvarn… ^^ Jag gjorde kantarellpizza hos min bror i onsdags (och torsdags – jag är lite svag för honom) och den blev en succé såklart! :)

#12 Comment By Hanna On 28 september 2011 @ 11:27

Jisses, så gott! Ska jag absolut testa!

#13 Comment By tina On 28 september 2011 @ 21:23

Katarina: Ja, och som allt annat lyxigt så gäller det att servera en liiten portion! ;-)

Plommonet: Hurra för kantarellpizza, det är ju ljuvligt gott! Nästa gång ni gör kantarellpizza så spar lite deg och baka varsin liten äppelpizza till efterrätt! OK?

Hanna: Hurra!

#14 Comment By Lotta On 28 september 2011 @ 21:39

Det där ser ju supermumsigt ut. Kanske ett efterrättstips som jag testar redan i helgen?!

#15 Comment By tina On 28 september 2011 @ 21:49

Lotta: Ja gör det vetja! :-)

#16 Comment By EVELINA – DRIVER FÖRETAG OCH SKRIVER ROMAN! On 29 september 2011 @ 18:09

Ser jättegott ut!! =)

#17 Comment By tina On 30 september 2011 @ 09:59

Evelina: Gott är det, lovar!

#18 Comment By myfoodpassion On 2 oktober 2011 @ 21:09

Eplepizza, morsom ide. Mascarpone smaker så godt!

#19 Comment By tina On 4 oktober 2011 @ 09:07

Myfoodpassion: Japp! :-D

#20 Pingback By Fest på rester – the neverending story » Tre tjejer i köket On 24 november 2012 @ 17:54

[...] Pizza funkar ju även som efterätt – på min måste-prova-lista finns till exemple Pickipickis äppelpizza med mascarpone som låter gudomligt [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/09/appelpizza-med-mascarpone/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/09/appelpizza-med-mascarpone/picki_img_7231/

[2] Image: http://www.pickipicki.se/2011/09/appelpizza-med-mascarpone/picki_img_7256/

[3] Pickipicki: http://www.pickipicki.se/2010/09/hogsasong-for-pickipicki/

[4] Äppelplättar: http://www.pickipicki.se/2010/09/ljuvliga-appelplattar/

[5] Äppelbröd: http://www.pickipicki.se/2009/02/nybakat-brod-ar-det-basta-jag-vet/

[6] Farmors äppelkaka: http://www.pickipicki.se/2009/10/i-mitt-roda-kok-far-man-leka-med-maten/

[7] Torkade äpplen: http://www.pickipicki.se/2009/11/jag-vet-nagon-som-borde-ha-en-egen-matblogg/

[8] Ljummen höstsallad: http://www.pickipicki.se/2009/10/min-allra-godaste-hostmiddag/

Copyright © 2008-2009 pickipicki