- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

I förrgår dansade vi kalvdans!

Posted By tina On 1 september 2011 @ 09:48 In copy-paste,klassiker,mjölk,tradition | 17 Comments

[1]

Jag lovade ju att jag skulle berätta vad jag fick av Johan, den där påsen med något gult och spännande som har legat i min frys sedan dess. Råmjölk var det och kalvdans blev det. I sanningens namn darrade jag ikapp med kalvdansen när jag insåg att den skulle provsmakas av såväl ett gäng skeptiska nybörjare till mjölkbondens son uppfödd på kalvdans. Om jag hade behövt oroa mig? Nix, succé var det samlade omdömet.

Kalvdans på Johans vis
Smörj en form (vår kalvdans hade 4 cm i mankhöjd). Vispa ner 1 ägg, 5 tsk strösocker och en nypa salt i 1 liter blandad råmjölk. Smaksätt med 1 tsk malen kanel och 0,5 tsk stött kardemumma. Häll råmjölken i formen och grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i 170 grader tills dansen stannar. Det tar 1-2 timmar. Vi serverade kalvdansen ljummen med hallonsylt till.

Hur man bäst tinar råmjölk eller hur man vet att kalvdansen är stannat kan ni läsa i Johans (farmors) originalrecept här [2].


17 Comments (Open | Close)

17 Comments To "I förrgår dansade vi kalvdans!"

#1 Comment By Plommonet On 1 september 2011 @ 10:17

Hur smakar kalvdans? Det enda jag har att jämföra med är typ ostkaka och cremé brulée och jag tror inget av det är rätt. Har du ätit köpt kalvdans någon gång? Blev det bättre att göra hemma? Minns bara när jag gjorde riktig ostkaka hemma… ska aldrig mer köpa. Så mycket bättre!

#2 Comment By Erika – Bakglädje On 1 september 2011 @ 11:14

Åh, kalvdans är ju så gott. Har haft släktingar som haft kor och när de fått kalvar så har kalvdans serverats hemma hos oss. Äter det tyvärr inte lika ofta längre, blev jättesugen nu.

#3 Comment By Tina N On 1 september 2011 @ 11:37

Ätkalvdans en form av ostkaka eller? Ser gott ut – härlig färg! :)

#4 Comment By Andreas On 1 september 2011 @ 11:59

Kalvdans är fantastiskt. Vi har råmjölk i frysen. Det ska bli Kalvdans till jul, dock utan ägg

#5 Comment By Ann-Louise On 1 september 2011 @ 13:06

Kalvdans är något helt nytt för mig. En av våra mindre kända svenska skatter kanske?

#6 Comment By Hanna On 1 september 2011 @ 15:23

Spännande! Har aldrig testat råmjölk (och därför heller inte kalvdans). Hur smakade det?

#7 Comment By Kim On 1 september 2011 @ 19:51

Oj, vad spännande. Det där hade man velat testa någon gång!

#8 Comment By Elin On 1 september 2011 @ 20:21

Det är så gott! Länge sen sist nu men som den, till Stockholm flyttade, bonddotter jag är så är råmjölken inte lika lätt att få tag i längre. Pappa har ju även slutat med mjölkkor sen ett par år tillbaka. Men om jag inte minns fel så kan man göra det med torrmjölk också. Det måste jag testa snart. Hittade recept när jag googlade kalvdans på torrmjölk.

Tack för en otroligt trevlig blogg!!

#9 Comment By sofie mumsfillibaba On 1 september 2011 @ 21:07

Kalvdansen dansade vi ofta när jag var liten. Sååå gott!!

#10 Comment By tina On 1 september 2011 @ 21:27

Plommonet: Tja, du är ju inte helt ute och cyklar. Som en ostkaka utan tuggmotstånd, eller en creme brulé utan skorpan. Fast det låter fjuttigt, för gott är det, som en len pudding? Har bara ätit kalvdans på Bondens marknad tidigare, där var lika fast godare serverad ljummen.

Erika: :-)

Tina: Mnja, inte riktigt ändå. Kalvdans görs på råmjölk, ingen ostlöpe i dansen och inte heller mandlarna som ger ostkakan tuggmotståndet. Kalvdansen är len!

Andreas: Det låter som en finfin julefterrätt!

Ann-Louise: Kanske för att råmjölk är lite lurigt att få tag på. Välkänd i bondhemmen, garanterat!

Hanna: Det är gott, som en len och snäll pudding!

Kim: Ni har ju Bonden marknad i Göteborg! Håll utkik där vetja! Här i Uppsala bjuds provsmak/säljs kalvdans på marknaden.

Elin: Tack för en otroligt trevlig kommentar! :-) Visste inte att man kan göra kalvdans på torrmjölk. Blir det lika gott?

Sofie: Det borde bjudas upp till kalvdans oftare! :-D

#11 Comment By Mårtenssons kök On 1 september 2011 @ 21:36

Snacka om barndomsminnen för oss båda, faktiskt bådas mormödrar som skapat de minnena.
Vi har provat göra falsk kalvdans i vårt kök, men det är inte ens i närheten av riktig!

#12 Comment By Anna B On 3 september 2011 @ 11:28

När jag var på matmässan i GBG i vintras så hade de faktiskt bränt av kalvdansen med råsocker à la brûlée. Si den skorpan var inte helt fel!

#13 Pingback By Lördagslänkar och twittertips | Söta saker On 3 september 2011 @ 14:23

[...] fått tag på råmjölk och gjort världens godaste efterrätt – kalvdans - på sin blogg Pickipicki. På twitter heter hon [...]

#14 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 3 september 2011 @ 19:43

Kalvdans har jag aldrig ätit, men oj så gott det låter

#15 Comment By tina On 3 september 2011 @ 20:15

Mårtenssons kök: Vad är en falsk kalvdans?

Anna B: :-D Säg inget till Carl.

Linda: Det är det serru!

#16 Comment By Vanessa On 8 september 2011 @ 19:44

Varför i vattenbad? Hur blir det om man har den direkt i ugnen?

#17 Comment By tina On 9 september 2011 @ 08:39

Hej Vanessa, hänvisar till detta svar: [3]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/09/i-forrgar-dansade-vi-kalvdans/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/09/i-forrgar-dansade-vi-kalvdans/picki_img_6064/

[2] Johans (farmors) originalrecept här: http://matgeek.se/2011/08/10/kalvdans/

[3] : http://www.svd.se/mat-och-vin/matexperten/maste-man-anvanda-vattenbad_5893523.svd

Copyright © 2008-2009 pickipicki