- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Momas Tobagokyckling

Posted By tina On 9 september 2011 @ 10:18 In Momas Kitchen,Tobago,Usain Bolt | 31 Comments

[1]

Jag har en ny kycklingfavorit! Receptet fick jag i födelsedagspresent av Veronica, matbloggerskan som bjuder på karibisk mat inne på Momas kitchen [2]. Doften som skred sig i lägenheten när vi lagade Tobagokycklingen hintade att det var en 10-poängare som puttrade i grytan, och det visade det sig också vara. 10 poäng får förresten även Veronica själv, för ni har väl hört vad hon gjorde i somras? I tidningen läste hon att Usain Bolt önskade jamaicansk mat när han skulle till Sverige för att springa DN-galan. Vad gör man om man kan detta? Veronica ringde ledningen för DN-galan [3], tog kocken och vännen Racquel Nathan i handen och flyttade in i köket på Bolts hotell [4]. Bolt han åt och drack och konstaterade att det smakade lika gott som hemma [5]. Om jag säger såhär, Usain Bolt är i gott sällskap om att önska jamaicansk mat nästa gång han övernattar i Stockholm.

Tobagokyckling, 4 port
1 färsk kyckling styckad i mindre bitar
(alt fuska med 900 g kycklinglårfilé)
3-4 msk olja
1 msk socker
2 tärnade tomater
marinad (se nedan)
0,5 tunt skivad gul lök
1 burk koksmjölk
1 msk ketchup
1 tsk ättika

Marinad:
1 lime
1,5 msk finriven ingefära
2,5 msk curry
1,5 tsk timjan
3 pressade vitlöksklyftor
0,5 riven gul lök
1,5 msk hackad bladpersilja
2 msk koriander
1,5 tsk sakt
1,5 tsk svartpeppar
2 tsk kinesisk soja
3 msk olivolja

Stycka och skölj kycklingen. Lägg delarna i en bunke och  pressa över lime, tillsätt därefter resten av ingredienserna i marinaden. Blanda. Bryn kycklingen i olja och socker (hur man gör detta, se filmsnutt här [6]). Sockret ska bli mörkbrunt innan kycklingdelarna läggs i pannan. Spara marinaden. Bryn kycklingen så att den får fin färg och tillsätt sedan den sparade marinaden, 1 dl vatten, tomater och lök. Låt småputtra under lock i ca 20 min. Tillsätt kokosmjölk och ketchup, låt puttra i ytterligare 10-15 min och späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar, avsluta med att tillsätta ättika. Veronicas recept med bilder återfinns här [7].


31 Comments (Open | Close)

31 Comments To "Momas Tobagokyckling"

#1 Comment By Moma On 9 september 2011 @ 11:26

Men Tina då, vad fint du skrivit, jag blir alldeles mållös… (det händer inte ofta). Kul att du med gillade vår kycklingfavorit!
-Tack fina du!

#2 Comment By Hanna On 9 september 2011 @ 13:05

Ser läckert ut! Och så grymt att laga mat åt Bolt :)

#3 Comment By Karin On 9 september 2011 @ 14:56

Wow, det där lät supergott och kul att få laga mat till en världsmästare!

#4 Comment By Josefina On 9 september 2011 @ 18:22

Mmmmm, massor av asiatiska smaker …

Önskar dig en skön helg!

PS. Har du ngt bra höstrecept till en buffé, tro?

:)

#5 Comment By Therese On 9 september 2011 @ 19:40

Mycket imponerande, vilken handlingkraftig kvinna! Grytan ser smarrig ut, har aldrig testat nåt jamaicanskt så jag är himla nyfiken!

#6 Comment By Helena mitt i smeten On 9 september 2011 @ 20:42

Det där låter mycket gott! Fin bild också!

#7 Comment By Emmy On 9 september 2011 @ 20:55

Ser kanongott ut! Ja, jag gillade verkligen Momas initiativ. Tufft gjort.

#8 Comment By tina On 9 september 2011 @ 20:58

Moma: Din kycklingfavorit är min kycklingfavorit, tack för ett toppenrecept!

Hanna: JA! :-)

Karin: Supergott, jag lovar!

Josefina: Jag kommer att tänka på ett kantarellpajsrecept som jag gillar: [8]

Therese: Bokmärk och testa vetja!

Helena: Men tack fina du!

#9 Comment By Fröken Dill On 11 september 2011 @ 08:56

Vilken spännande kyckligrätt! Den vill jag också testa.
Hälsar Dillen

#10 Comment By Annika On 11 september 2011 @ 20:46

Nu har jag gjort denna och den var verkligen supergod! :) Men… hur jag än kokade så tjocknade den absolut inte till sig på slutet. Vad gjorde jag tro för fel då?

Tack annars för en super blogg, har testat flera andra recept härifrån också och man kan alltid lita på att det blir bra! Roligt också med lite hemlandsfläktar från Finland…

#11 Comment By tina On 11 september 2011 @ 21:19

Fröken Dill: Testa, testa!

Annika: Tack fina du för din kommentar. Du gjorde säkert inget fel.Tjocknade gjorde väl egentligen inte vår heller, men den kokade ihop och blev rätt koncentrerad som i mer tjock än buljongig sås.

#12 Comment By Moma On 17 september 2011 @ 20:48

Oj! Det var nog jag som inte var tillräckligt noga när jag skrev ner receptet, inte för att det ska spela någon roll för smaken.

Men om man vill ha en lite tjockare sås så testa att koka ner/reducera såsen tills att cirka hälften av vätskan är kvar efter det att du tillsatt tomaterna och vattnet så borde den bli lite tjockare, samt att ha locket lite på halvglänt när du haft i cocosmjölken.

Hm, ibland är det lätt att bli hemmablind då man gör saker av gammal vana, sorry guys!

#13 Comment By Lisa On 18 september 2011 @ 21:10

Koriander, 2 msk…. hackade korianderblad, eller hela 2 msk korianderfrö?

#14 Comment By tina On 18 september 2011 @ 21:12

Moma: Men titta, vilken lyx med någon som svarar på frågor om receptet. :-) Vad säger du om Lisas fråga nedan?

Lisa: Jag använde färska korianderblad!

#15 Comment By Moma On 19 september 2011 @ 12:39

Färsk koriander, jag är van att mina läsare är inne hos mig och de vet att jag har färsk koriander i nästan allt :-)

#16 Comment By Linda On 11 oktober 2011 @ 17:27

Håller med – supergod, även fast jag använde malen koriander från burk…

#17 Comment By tina On 11 oktober 2011 @ 21:59

Moma: :-D

Linda: Har jag faktiskt aldrig testat…

#18 Pingback By TILLBAKABLICKAR « On 1 januari 2012 @ 13:30

[...] här i Moma’s Kitchen, minst sagt ovant, men det gick ju det med om än med nöd och näppe. Det här är i alla fall min personliga favorit från det som skrevs med koppling till Usain [...]

#19 Pingback By Han fick en veckomatsedel! | pickipicki On 16 januari 2012 @ 07:03

[...] och smörfrästa grönsaker Tor Caesarsallad Fre Vietnamesiska vårrullar Lör Paella Sön Momas Tobagokyckling Publicerad i veckomatsedel | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#20 Pingback By Vinn en karibisk kokbok! | pickipicki On 26 mars 2012 @ 19:36

[...] nämligen karibiska recept som räcker till oss alla. En av mina favoriter bland hennes recept är Tobagokycklingen. När doften av den rätten sprider sig i lägenheten är åtminstone jag är närmare Karibien är [...]

#21 Pingback By Plötsligt händer det! | pickipicki On 15 augusti 2012 @ 10:51

[...] vis Ons Lisas orientaliska lammfärsgryta Tor Crêpes med kallrökt lax Fre Kantarellrisotto Lör Momas tobagokyckling Sön Mormors zucchinisoppa med rökt [...]

#22 Comment By KarinW On 30 januari 2013 @ 19:29

Den blev jättegod så den här kommer jag att göra igen!

#23 Comment By tina On 30 januari 2013 @ 19:49

Karin: Kul att du gillar Vernoicas kyckling, den är en favorit här också! :-)

#24 Pingback By Ett stycke chilipodcast | pickipicki On 9 mars 2013 @ 15:37

[...] Min långkokschili Johans långkokschili Fruktig mangosalsa Momas Tobagokyckling med gul habanero Publicerad i chili, podcast | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#25 Comment By Charlotta On 24 juni 2013 @ 18:36

Pickin! Jag och Callen har en fråga. Här: [9] står det en länk till Momas tobagokyckling med gul habanero, men i det här receptet är det ingen habanero. Brukar du lägga till det själv? I så fall hur mycket och när? Kramen!

#26 Comment By tina On 24 juni 2013 @ 18:44

Charlotta: Men vad märkligt, ser liksom du att det inte står någon gul habanero i receptet, men det brukar vi alltid ha i nuförtiden. Oftast har vi gul habanero i frysen (som vi fått av Moman). Antingen lägger vi i litegrann att puttra med. Men lättast att dosera styrka är ju egentligen att lägga i en hel och sen lyfta ut när den är så stark som man gillar. När man lyfter den ur grytan brukar vi spara den vid sidan om så att den som vill ha ännu lite starkare kan ta lite vätska från den och droppa över sin portion. Så gör vi. :-)

#27 Comment By Charlotta On 1 juli 2013 @ 22:36

Toppen, tack för tipset! :=)

#28 Comment By tina On 8 juli 2013 @ 10:25

Charlotta: :-)

#29 Pingback By Året-runt-mat | On 14 juli 2013 @ 11:44

[...] tror det var med det här inlägget som grytan fick sin spridning, sedan fortsatte det med det här, det här, det här, det här, det [...]

#30 Comment By Isflingan On 21 oktober 2013 @ 08:34

Wow, d här var verkligen gudomligt gott! Definitivt mat för n världsmästare…och till oss andra vanliga oxå för den delen :)

#31 Comment By tina On 21 oktober 2013 @ 22:31

Isflingan: Där satte du fingret på en kycklingfavorit!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/09/momas-tobagokyckling/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/09/momas-tobagokyckling/picki_img_6261/

[2] Momas kitchen: http://momaskitchen.se/

[3] Veronica ringde ledningen för DN-galan: http://momaskitchen.se/2011/07/26/kommande-dagar/

[4] tog kocken och vännen Racquel Nathan i handen och flyttade in i köket på Bolts hotell: http://momaskitchen.se/2011/07/27/forsta-malet-avklarat/

[5] Bolt han åt och drack och konstaterade att det smakade lika gott som hemma: http://momaskitchen.se/2011/07/28/gardagens-middag/

[6] se filmsnutt här: http://www.youtube.com/watch?v=rO2SsrAl568&feature=related

[7] här: http://momaskitchen.se/2010/05/10/tobagokyckling-stew-chicken/

[8] : http://www.pickipicki.se/2008/08/det-kanske-inte-ar-sa-dumt-med-host-anda/

[9] : http://www.pickipicki.se/2013/03/ett-stycke-chilipodcast/

Copyright © 2008-2009 pickipicki