- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Tomas lagar toscansk mat!

Posted By tina On 26 september 2011 @ 01:39 In Årets kock,en riktig kock,Florens,Italien,italienskt,Marco Stabile,Ora d'Aria,Tomas Diedrichsen,Toscana | 20 Comments

[1]

Kul att det ramlar in så många fina Italientips! Innan jag plockar fram mina, så måste jag bara få bjuda på detta inlägg. Veckan i Toscana avslutades med att Tomas lagade italiensk mat tillsammans med Marco Stabile, i hans kök på restaurang Ora d’Aria [2]. Dagen inleddes med att Marco och Tomas handlade råvaror på en finfin matmarknad (San Lorenzo Mercato Centrale, väl värd ett besök). Jag vet inte om italienarna eller vi svenskar fnissade mest när inköp av en sorts komage följdes att av en annan sorts komage, kycklingmage och hälsenor.

[3] [4]
En av matmarknadens grönsaksdiskar
[5]
[6]

Köket på Ora d’Aria.
[7]

Och så var det det där med alla komagar. Visserligen svarade Tomas diplomatiskt på frågan om huruvida han gillade ingrediensvalen, att utomlands är det roligare att äta den lokala maten än något annat. Men hej, jag tror bestämt att filmsnutten nedan avslöjar att komage åtminstone inte är vad han hade valt själv. Eller vad tror ni?

Men maten blev ju riktigt god tillslut, även om (tack vare att?) hälsenan under något skede och utan förklaring försvann (!) någonstans i köket. Här är hursomhelst några av rätterna som tillagades. Ett par av dom ska jag försöka mig på att återskapa hemma. Den som sätter sin slant på att komagen inte ingår i den skaran, gissar helt rätt.


Tomat- och brödsoppa

Panzanella; italiensk bröd- och tomatsallad

Komage (nr 2, Trippa)

Kycklingmage

Fiskrätten som serverades tillsammans med riktigt god svartkål

Den typiska toscanska efterrätten visade sig vara en brittisk soppa


20 Comments (Open | Close)

20 Comments To "Tomas lagar toscansk mat!"

#1 Comment By Katarina On 26 september 2011 @ 04:49

Härliga bilder! Efterrätten ser smaskens ut :)

#2 Comment By Josefina On 26 september 2011 @ 07:37

‘Älskar’ Italien! Grattis till resan dit!! :)

#3 Comment By Moma On 26 september 2011 @ 09:27

Hahaha, hälsenorna kanske råkade fara ut genom ett fönster, jag tycker i alla fall att han ser aningens skeptiskt ut till den där komagen.

Även om jag inte älskar inälvor så tycker jag mycket om att de används och att de förtjänar ett uppsving, för det handlar om att ta vara på hela djuret, eller så mycket som går åtminstone. -Reespect helt enkelt!

#4 Comment By Sanna On 26 september 2011 @ 10:13

Vad härligt det ser ut! Men visst är det spännande med lokal mat! Men jag kan hålla med om att det där med komage är lite väl magstarkt :)

#5 Comment By Gunilla On 26 september 2011 @ 11:11

Jättekul att se!

#6 Comment By Hanna On 26 september 2011 @ 12:06

Tomat- och brödsoppan (Poppo al pomodoro) är så underbart god, måste också laga det snart!!!

#7 Comment By Ann-Louise On 26 september 2011 @ 13:52

Eewwww….går det bra att hoppa komagen och gå direkt på efterrätten? Den ser mycket mycket god ut…

#8 Comment By Ann-Louise On 26 september 2011 @ 13:52

Fiskrätten vill jag förresten oxå provsmaka. ;)

#9 Comment By Mårtenssons kök On 26 september 2011 @ 19:47

Skojar du? Hälsenor??? Till att käka?!? Ja, det är väl som de säger ”I nödfall spisar f*n flugor”:) eller hälsenor… Men ko och kycklingmage, det går under rubriken provar-vi-inte-så-kommer-vi-att-ångra-oss.

#10 Comment By Rebecka On 26 september 2011 @ 20:59

Åhhh, så gott! Fast jag måste säga att jag skulle vara hemskt skeptisk till både ko- och kycklingmage! Något jag däremot inte är skeptisk till och som vi lagat hemskt nyligen, är dina äppelplättar och risotton med butternut. Ojojoj. Så farligt gott! Fortsatt fin vecka :)

#11 Comment By Johanna On 26 september 2011 @ 21:14

Vilken/vilka av kons magar var det ni åt?

#12 Comment By Helena On 26 september 2011 @ 21:29

Jag som blundade hårt varje gång jag såg de där sladdriga sakerna i köttdisken!

Kuriosa: J och jag har ätit glass på trappan bakom kockarna vid domen och letat mat på samma marknad (vi handlade dock ingen komage ;)

#13 Comment By tina On 26 september 2011 @ 21:36

Katarina: Den var verkligen ljuvligt god!

Josefina: :-)

Moma: Det har du helt rätt i, men visst är vi ovana att äta inälvsmat. Svårt att ändra på.

Sanna: :-P

Gunilla: Vad roligt att du tycker det!

Hanna: Toppengod!

Ann-Louise: Fisken (kusin till haj) var god, men svartkålen vad nog det godaste på den tallriken. Efterrätten var också riktigt god!

Mårtenssons kök: Rätt inställning!

Rebecka: Vad kul att ni lagat och gillar recepten! Tack för att du tittar in och berättar! :-D

Johanna: Första rätten är inte med på bild, det var 3:e komagen (lampredotto). Komagen på bild är mage nr 2 (trippa). Vi försökte komma på de svenska namnen på magarna, men var osäkra på vilken som är vilken. Har du smakar komage?

#14 Comment By tina On 26 september 2011 @ 21:38

Helena: Hehe, fast det är kul att titta på allt man knappt vet vad det är. Jag gillade matmarknaden skarpt.

#15 Comment By Emmy On 26 september 2011 @ 21:59

Väldigt fina bilder på de fina rätterna. Men jag vet inte om jag hade velat smaka på komage och kycklingmage om jag vetat om det. Vissa delar från djuren känns lite si så där att äta. Inte konstigt hälsenan försvann, ha ha…

#16 Comment By Pernilla On 26 september 2011 @ 22:14

hälsena skulle nog jag behöva käka lite, mina är nämligen alldeles för korta så jag går på tå hela tiden, det kanske hade hjälpt lite ;)

men var det gott då, komage?

#17 Comment By tina On 27 september 2011 @ 17:47

Emmy; Haha!

Pernilla: :-D Smaken var det egentligen inget fel på, det blev mer ett problem när man såg de större bitarna och började tänka på vad det var man egentligen åt.

#18 Pingback By Ska vi resa iväg en sväng? | pickipicki On 3 december 2011 @ 22:41

[...] Italien från resan Tomas Diederichsen lagar mat med Marco Stabile Ett besök i tryffelhimlen Ätbara souvenirer Tweet Publicerad i Italien | Inga kommentarer [...]

#19 Pingback By I mathimlens kvarter | pickipicki On 7 april 2013 @ 09:15

[...] finns, och lite till och lite till. Senast jag var här hade jag fullt upp med att hänga med när Tommy Myllymäki och Marco Stabile köpte både det ena och det andra mellan komage och hälsena, inte så många egna inköp med [...]

#20 Comment By humminbird piranhamax 150 On 28 april 2018 @ 23:23

For maximum depth, use decrease frequencies.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/09/tomas-lagar-toscansk-mat/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/09/tomas-lagar-toscansk-mat/picki_img_7072-2/

[2] Ora d’Aria: http://www.oradariaristorante.com/en/home_page/default.aspx

[3] Image: http://www.pickipicki.se/2011/09/tomas-lagar-toscansk-mat/picki_img_7094/

[4] Image: http://www.pickipicki.se/2011/09/tomas-lagar-toscansk-mat/picki_img_7110-2/

[5] Image: http://www.pickipicki.se/2011/09/tomas-lagar-toscansk-mat/picki_img_7174-2/

[6] Image: http://www.pickipicki.se/2011/09/tomas-lagar-toscansk-mat/picki_img_7173/

[7] Image: http://www.pickipicki.se/2011/09/tomas-lagar-toscansk-mat/picki_img_7082/

[8] Get the latest Flash Player: http://www.macromedia.com/go/getflashplayer

Copyright © 2008-2009 pickipicki