6 veckor till första advent!

den 15 oktober 2011, kl 22:16



Igår kväll rörde jag ihop glögg i en 10 liters-hink. Planen är att vi om sex veckor firar första advent med att skåla i alldeles egen glögg. Receptet som ursprungligen kommer från GP tipsades det om i min lokalradio häromdan. Visserligen är det ju en fin tanke att alla i Uppsala står i köken och rör ihop glögg i hinkar nu i helgen. Men det här med att alla andra hann handla ingredienserna innan mig, där finns det så att säga viss förbättringspotential till nästa gång. Titta in flaskorna med svagdricka på bilderna. Först i den nionde mataffären stod svagdricka att finna och redan i butik nummer ett ruskade personalen på huvudet över det oförståeliga i att alla ville köpa 5 l svagdricka just den här dagen. Men nu är ju glöggen så gott som hemma, endast sex veckors nedräkning återstår.

Recept på GP:s dunderglögg


Blanda följande i en 10 liters-hink:
2,5 kg socker
5 skalade skivade råa potatisar
5 cm skalad färsk ingefära
1 baket bakjäst
1-2 paket russin
1 kanelstång
1 påse nejlikor
1 påse hela kardemummakärnor

Häll över 5 liter svagdricka och rör om.

Sätt plastfolie över hinken. Pick(ipick)a hål i plasten. Låt stå i rumstemperatur 3-6 veckor. Tappa upp i väl rengjorda flaskor med en hävert, utan att få med bottensatsen (Originalreceptet återfinns här).

Skriv ut inlägg

50 kommentarer till “6 veckor till första advent!”

  1. Helena mitt i smeten kl 00:03, den 16 oktober 2011

    Är det bara 6 veckor kvar till advent?! Oh, my dog!

    Underbart med glögg! Vi brukar korka upp den första flaskan i slutet av oktober i den här familjen, men jag har ännu inte provat att göra egen. Den där glöggen är det ju faktiskt många som gör här i Götet, tack vara GP. Ska kanske ta och testa den i år.

  2. TinaGustafsson.com kl 00:09, den 16 oktober 2011

    Jag har aldrig gjort egen glögg men jag har funderat på det något år och jag har fått et jättebra recept så det kanske är dags i år :-)

  3. Farmor kl 07:06, den 16 oktober 2011

    Oj, oj är det redan dags! Tack för recept och påminnelse!

  4. Katarina kl 09:17, den 16 oktober 2011

    Så roligt att göra egen glögg!

  5. Moma kl 12:09, den 16 oktober 2011

    Nä, nu lurar du mig att vilja göra egen glögg…

    Ps. Ska vi ses en sväng på Hamburger Börs?

  6. Lotta kl 13:01, den 16 oktober 2011

    Vi har testat detta de senaste två åren, och det blir verkligen supergod glögg. Jag blev mest full i skratt när jag såg att du kör på samma blåa ton på plasthinken som jag. Det ser ju aningens suspekt ut!

  7. Ann-Louise kl 13:02, den 16 oktober 2011

    GPs glögg är guld värd! Jag gjorde en sats för 5 år sen och varje år sen dess har jag lovat mig själv att göra den igen. Förra julen drack vi upp den sista skvätten så att i år SKA jag göra en ny sats. Tack för påminnelsen. :)

  8. carl kl 14:11, den 16 oktober 2011

    Men det luktar i garderoben.

  9. sofie mumsfillibaba kl 14:43, den 16 oktober 2011

    Jepp! GP påminde i går. Med recept och allt. Herrejösses, vad tiden går! Snart advent. Men visst är det lite mysigt!

  10. Anna B kl 17:19, den 16 oktober 2011

    Såg just att Charlotta på Matrepubliken var igång på glöggen också, kul. Tänk att hösten går så fort… annars har jag fått lite dille på mulled cider http://taffel.se/recept/mulled-cider-mullig-cider

  11. Matilda kl 18:41, den 16 oktober 2011

    Nu blev jag riktigt inspirerad att göra egen glögg! Nu när kylan kommer börjar längtan efter det varma och vintriga. Dessvärre får jag vänta någon månad till innan det går att beställa mulled wine här i London.
    Trevlig blogg!

  12. Moma kl 19:49, den 16 oktober 2011

    Jag lovar att ha en blomma fäst någonstans om du har hatt och solglasögon! :-)

  13. tina kl 19:53, den 16 oktober 2011

    Helena: Ja visst är det märkligt, det känns ju som att det var (indian)sommar bara häromdan.

    Tina: Kul, testa vetja!

    Farmor: Varsågod!

    Katarina: Ja, tror att det kommer blir en hel del sniffande i garderoben. Det doftar jul!

    Moma: Lurar? Åh vad kul, klart vi ska! I fjol kunde man sitta någorlunda var man ville, hoppas man kan göra det i år med! :-D

    Lotta: Men titta! Våra glögger måste vara kusiner! :-D

    Ann-Louise: Hur har det kunnat undgå mig att alla gör GP:s glögg? Känns fint att få ansluta till skaran!

    Carl: Jamen det doftar ju gott, jul!

    Sofie: Jag längtar lite i smyg.

    Anna B: Det kan jag förstå, tack för receptlänk, måste testas!

    Matilda: Man kan göra fuskglögg med, utan att behöva vänta på Londonglögg eller 10 litershink.
    Äppelvarianten m calvados: http://www.pickipicki.se/2010/11/godmorgon-kara-ni/
    Fuskvariant på svartvinbärssaft: http://kalender2009.pickipicki.se/2009/12/08/lucka-8-jag-uppfinner-fuskgloggen/

  14. tina kl 19:54, den 16 oktober 2011

    Moma: Haha! Eventuellt reviderar jag igenkännstecknena något.

  15. Anna N kl 20:41, den 16 oktober 2011

    Oj är det bara så kort tid till jul! Jösses så tiden går… Dags att börja handla julklappar kanske?

  16. Ansibecki kl 20:50, den 16 oktober 2011

    Det här verkar ju spännande :)
    Jag har förresten gjort din höstsallad med vitkål nu. Den ingick i en höstbuffé och var mycket uppskattad :)
    Ha en fin vecka!

  17. charlotta kl 22:21, den 16 oktober 2011

    Vi satte vår glögg idag! Har dock vår i köket för jag tycker det luktar så himla gott! :=)

  18. Kim kl 09:25, den 17 oktober 2011

    GP’s dunderglögg är det som gäller! Jag brukar inte sätta själv, men ma & pa brukar förbarma sig över mig.

  19. Hanna kl 11:31, den 17 oktober 2011

    Svagdricka lär jag nog inte hitta här, så mulled wine får duga, inte lika gott, men ger ändå den rätta stämningen.

  20. Emmy kl 15:44, den 17 oktober 2011

    Hittade denna hos Matrepubliken förra året och testade den. Har tom sparat ett par flaskor till i år, så nu får vi se hur den smakar efter ett års lagring.

  21. tina kl 20:27, den 17 oktober 2011

    Anna: Nej vet du vad, någon måtta får det vara!

    Ansibecki: Hurra, vad kul! :-D

    Charlotta: Jag blir alldeles lycklig varje gång jag öppnar hallgarderoben. Får din glögg stå i köket ska nog min också få göra det! :-)

    Kim: Kål och glögg i Göteborg alltså, kul att ni håller ihop i vad ni gillar! ;-)

    Hanna: Du får fuska: Äppelvarianten m calvados: http://www.pickipicki.se/2010/11/godmorgon-kara-ni/
    Fuskvariant på svartvinbärssaft: http://kalender2009.pickipicki.se/2009/12/08/lucka-8-jag-uppfinner-fuskgloggen/

    Emmy: Gött!

  22. Viktoria kl 22:34, den 17 oktober 2011

    Tack för påminnelsen! Hoppas också på god glögg bjuda på!

  23. MÅ Gott kl 09:33, den 18 oktober 2011

    Jag ska också svänga ihop en egen glögg, förutom lingonglöggen som vi alltid gör, och jag är lite orolig för det här med svagdrickan. Jag minns att det inte var så lätt att få fatt i den förra gången.

  24. tina kl 07:29, den 19 oktober 2011

    Viktoria: :-)

    Må gott: Hur gör du lingonglöggen? Lingonglögg står på min att-laga-lista!

  25. tina kl 07:30, den 19 oktober 2011

    Må gott: Om din matbutik inte har svagdricka, så be dom beställa in!

  26. Sara kl 19:34, den 19 oktober 2011

    Vad kan man använda istället för svagdricka? Jag bor i USA, så det funkar inte att be dem beställa i affären. Har sett någonstans att man kan ta hälften mörkt öl och hälften äppeljuice, men det känns inte helt rätt…

  27. Fredrik kl 00:33, den 21 oktober 2011

    Har sökt Uppsala stad efter svagdricka utan resultat. Vilken butik hittade du det i? =)

  28. Tina kl 06:30, den 21 oktober 2011

    Sara: oj, jag vet inte. Någon annan som vet?

    Fredrik: Citygross! Luthagens livs skulle få in mer i veckan, men jag vill minnas att de bara säljer småflaskor= dyrare.

  29. Glögg! | Sugarcandymountain kl 18:27, den 21 oktober 2011

    [...] Pickipicki skrev om glögg, jag gjorde glögg. [...]

  30. En annan Sara kl 20:25, den 24 oktober 2011

    Sara: jag bor också i USA och som du säger, här finns ingen svagdricka att tillgå. Jag har satt två satser i år: en med root beer och en med Goya Malta. De är så klart inte färdiga att dricka ännu, men doftmässigt skulle jag vilja påstå att den på root beer kommer att bli mest lik det svenska originalet.

  31. tina kl 20:27, den 24 oktober 2011

    En annan Sara: TACK du och alla ni som gör pickis kommentarsfält levande. <3 <3 <3

  32. En annan Sara kl 18:47, den 27 november 2011

    Här kommer en uppdatering från USA: glöm root beer! Den glögg som jag satte på Goya Malta blev hundra gånger bättre! Nästa år minskar jag nog mängden russin något eftersom maltan är ganska söt i sig själv (sötare än svensk svagdricka), men helt klart är att det gick alldeles utmärkt att byta ut svagdrickan mot annan dryck. Lycka!

  33. tina kl 18:53, den 27 november 2011

    Sara: TACK för att du tittar in och berättar, det skålar vi för!

  34. 2011 i snabbrepris | pickipicki kl 00:05, den 31 december 2011

    [...] november hängde vi upp knäckebröd i taket i det röda köket. Samma månad kom glöggen ut ur garderoben och tappades upp på [...]

  35. Therèse kl 13:46, den 23 oktober 2012

    Den här glöggen gör jag nu för tredje året i rad, och den är verkligen jättegod. Just nu står den och jäser i mitt kök och sprider sina härliga kryddiga dofter omkring sig! Jag brukar ha i litet pomeransskal också för smakens skull!

  36. tina kl 10:20, den 4 november 2012

    Therese: Hurra! :-D

  37. En brunchpodcast | pickipicki kl 20:04, den 11 november 2012

    [...] blodapelsindryck Blinier med smetana, löjrom och finhackad rödlök Johans chokladganache Den hemgjorda glöggen Publicerad i brunch | Kommentarer (5) Skriv ut [...]

  38. Veckans länkkärlek – v 47 | Matgeek kl 09:25, den 27 november 2012

    [...] inför julen och genom lite smart planering slippa stressa med allt sista veckan. Tinas fantastiska glögg provsmakades (det är inte för sent att sätta din egen!) och så pratade vi en del om min [...]

  39. Veckans länkkärlek – v 48 | Matgeek kl 11:00, den 10 december 2012

    [...] Le Parfait har för övrigt ett väldigt trevligt glöggrecept om man inte varit smart och satt en garderobsglögg. [...]

  40. Veckans länkkärlek - v 49 | Matgeek kl 11:01, den 10 december 2012

    [...] Le Parfait har för övrigt ett väldigt trevligt glöggrecept om man inte varit smart och satt en garderobsglögg. [...]

  41. Nu skålar vi i glögg! | pickipicki kl 07:30, den 18 april 2013

    [...] Receptet finns här. Publicerad i glögg | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  42. Sen senast har vi… | pickipicki kl 07:48, den 25 juni 2013

    [...] kalas där vi fyllde paketen med egentillverkade presenter som i fläderbubbel, granskottssirap och garderobsglöggen årgång -13. Vi har ätit melon och somliga drabbades av meloneufori på det där härliga viset. [...]

  43. En älg föll till marken | pickipicki kl 11:09, den 19 oktober 2013

    [...] med potatispuré, trattkantarellsås och rårörda lingon Den goda älgpastan Mammans älggryta Göteborgspostens dunderglögg (frågor och svar) Publicerad i älg, podcast, podcasten | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  44. Ni vet väl vad det är för dag idag? | pickipicki kl 10:51, den 20 oktober 2013

    [...] Dunderglöggen Glöggfrågor och svar Publicerad i glögg | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  45. Charlotte kl 12:16, den 20 oktober 2013

    Måste testas! Hur mycket alkohol blir det ungefär? Är gravid så det blir nog mest smuttning för mig..

  46. tina kl 12:28, den 20 oktober 2013

    Charlotte: Den blir mer alkoholstark än man kan tro, säkert runt 15 volymprocent.

  47. Jonas kl 21:08, den 24 oktober 2013

    Fick tag på 10 flaskor av Spendrups Gammaldags svagdricka men jag blev förvånad över att den innehåller sötningsmedel. Men jag provar att göra glöggen ändå.
    Vad har potatisen för funktion?

  48. tina kl 21:59, den 24 oktober 2013

    Jonas: Potatisen bidrar till alkoholhalten i glöggen. Potatisen är stärkelserik, stärkelse -> glukos -> alkohol. Ungefär så. :-)

  49. Isflingan kl 08:20, den 1 november 2013

    Äntligen är glöggen satt. nu är d bara att gå o sniffa jul i ett par veckor innan d e dags för provsmakning :)

  50. tina kl 17:02, den 1 november 2013

    Isflingan: Hurra, bra gjort!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen