- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

6 veckor till första advent!

Posted By tina On 15 oktober 2011 @ 22:16 In copy-paste,glögg,radiomat | 50 Comments



Igår kväll rörde jag ihop glögg i en 10 liters-hink. Planen är att vi om sex veckor firar första advent med att skåla i alldeles egen glögg. Receptet som ursprungligen kommer från GP tipsades det om i min lokalradio häromdan. Visserligen är det ju en fin tanke att alla i Uppsala står i köken och rör ihop glögg i hinkar nu i helgen. Men det här med att alla andra hann handla ingredienserna innan mig, där finns det så att säga viss förbättringspotential till nästa gång. Titta in flaskorna med svagdricka på bilderna. Först i den nionde mataffären stod svagdricka att finna och redan i butik nummer ett ruskade personalen på huvudet över det oförståeliga i att alla ville köpa 5 l svagdricka just den här dagen. Men nu är ju glöggen så gott som hemma, endast sex veckors nedräkning återstår.

Recept på GP:s dunderglögg


Blanda följande i en 10 liters-hink:
2,5 kg socker
5 skalade skivade råa potatisar
5 cm skalad färsk ingefära
1 baket bakjäst
1-2 paket russin
1 kanelstång
1 påse nejlikor
1 påse hela kardemummakärnor

[1]

Häll över 5 liter svagdricka och rör om.

[2]

Sätt plastfolie över hinken. Pick(ipick)a hål i plasten. Låt stå i rumstemperatur 3-6 veckor. Tappa upp i väl rengjorda flaskor med en hävert, utan att få med bottensatsen (Originalreceptet återfinns här [3]).


50 Comments (Open | Close)

50 Comments To "6 veckor till första advent!"

#1 Comment By Helena mitt i smeten On 16 oktober 2011 @ 00:03

Är det bara 6 veckor kvar till advent?! Oh, my dog!

Underbart med glögg! Vi brukar korka upp den första flaskan i slutet av oktober i den här familjen, men jag har ännu inte provat att göra egen. Den där glöggen är det ju faktiskt många som gör här i Götet, tack vara GP. Ska kanske ta och testa den i år.

#2 Comment By TinaGustafsson.com On 16 oktober 2011 @ 00:09

Jag har aldrig gjort egen glögg men jag har funderat på det något år och jag har fått et jättebra recept så det kanske är dags i år :-)

#3 Comment By Farmor On 16 oktober 2011 @ 07:06

Oj, oj är det redan dags! Tack för recept och påminnelse!

#4 Comment By Katarina On 16 oktober 2011 @ 09:17

Så roligt att göra egen glögg!

#5 Comment By Moma On 16 oktober 2011 @ 12:09

Nä, nu lurar du mig att vilja göra egen glögg…

Ps. Ska vi ses en sväng på Hamburger Börs?

#6 Comment By Lotta On 16 oktober 2011 @ 13:01

Vi har testat detta de senaste två åren, och det blir verkligen supergod glögg. Jag blev mest full i skratt när jag såg att du kör på [4] på plasthinken som jag. Det ser ju aningens suspekt ut!

#7 Comment By Ann-Louise On 16 oktober 2011 @ 13:02

GPs glögg är guld värd! Jag gjorde en sats för 5 år sen och varje år sen dess har jag lovat mig själv att göra den igen. Förra julen drack vi upp den sista skvätten så att i år SKA jag göra en ny sats. Tack för påminnelsen. :)

#8 Comment By carl On 16 oktober 2011 @ 14:11

Men det luktar i garderoben.

#9 Comment By sofie mumsfillibaba On 16 oktober 2011 @ 14:43

Jepp! GP påminde i går. Med recept och allt. Herrejösses, vad tiden går! Snart advent. Men visst är det lite mysigt!

#10 Comment By Anna B On 16 oktober 2011 @ 17:19

Såg just att Charlotta på Matrepubliken var igång på glöggen också, kul. Tänk att hösten går så fort… annars har jag fått lite dille på mulled cider [5]

#11 Comment By Matilda On 16 oktober 2011 @ 18:41

Nu blev jag riktigt inspirerad att göra egen glögg! Nu när kylan kommer börjar längtan efter det varma och vintriga. Dessvärre får jag vänta någon månad till innan det går att beställa mulled wine här i London.
Trevlig blogg!

#12 Comment By Moma On 16 oktober 2011 @ 19:49

Jag lovar att ha en blomma fäst någonstans om du har hatt och solglasögon! :-)

#13 Comment By tina On 16 oktober 2011 @ 19:53

Helena: Ja visst är det märkligt, det känns ju som att det var (indian)sommar bara häromdan.

Tina: Kul, testa vetja!

Farmor: Varsågod!

Katarina: Ja, tror att det kommer blir en hel del sniffande i garderoben. Det doftar jul!

Moma: Lurar? Åh vad kul, klart vi ska! I fjol kunde man sitta någorlunda var man ville, hoppas man kan göra det i år med! :-D

Lotta: Men titta! Våra glögger måste vara kusiner! :-D

Ann-Louise: Hur har det kunnat undgå mig att alla gör GP:s glögg? Känns fint att få ansluta till skaran!

Carl: Jamen det doftar ju gott, jul!

Sofie: Jag längtar lite i smyg.

Anna B: Det kan jag förstå, tack för receptlänk, måste testas!

Matilda: Man kan göra fuskglögg med, utan att behöva vänta på Londonglögg eller 10 litershink.
Äppelvarianten m calvados: [6]
Fuskvariant på svartvinbärssaft: [7]

#14 Comment By tina On 16 oktober 2011 @ 19:54

Moma: Haha! Eventuellt reviderar jag igenkännstecknena något.

#15 Comment By Anna N On 16 oktober 2011 @ 20:41

Oj är det bara så kort tid till jul! Jösses så tiden går… Dags att börja handla julklappar kanske?

#16 Comment By Ansibecki On 16 oktober 2011 @ 20:50

Det här verkar ju spännande :)
Jag har förresten gjort din höstsallad med vitkål nu. Den ingick i en höstbuffé och var mycket uppskattad :)
Ha en fin vecka!

#17 Comment By charlotta On 16 oktober 2011 @ 22:21

Vi satte vår glögg idag! Har dock vår i köket för jag tycker det luktar så himla gott! :=)

#18 Comment By Kim On 17 oktober 2011 @ 09:25

GP’s dunderglögg är det som gäller! Jag brukar inte sätta själv, men ma & pa brukar förbarma sig över mig.

#19 Comment By Hanna On 17 oktober 2011 @ 11:31

Svagdricka lär jag nog inte hitta här, så mulled wine får duga, inte lika gott, men ger ändå den rätta stämningen.

#20 Comment By Emmy On 17 oktober 2011 @ 15:44

Hittade denna hos Matrepubliken förra året och testade den. Har tom sparat ett par flaskor till i år, så nu får vi se hur den smakar efter ett års lagring.

#21 Comment By tina On 17 oktober 2011 @ 20:27

Anna: Nej vet du vad, någon måtta får det vara!

Ansibecki: Hurra, vad kul! :-D

Charlotta: Jag blir alldeles lycklig varje gång jag öppnar hallgarderoben. Får din glögg stå i köket ska nog min också få göra det! :-)

Kim: Kål och glögg i Göteborg alltså, kul att ni håller ihop i vad ni gillar! ;-)

Hanna: Du får fuska: Äppelvarianten m calvados: [6]
Fuskvariant på svartvinbärssaft: [7]

Emmy: Gött!

#22 Comment By Viktoria On 17 oktober 2011 @ 22:34

Tack för påminnelsen! Hoppas också på god glögg bjuda på!

#23 Comment By MÅ Gott On 18 oktober 2011 @ 09:33

Jag ska också svänga ihop en egen glögg, förutom lingonglöggen som vi alltid gör, och jag är lite orolig för det här med svagdrickan. Jag minns att det inte var så lätt att få fatt i den förra gången.

#24 Comment By tina On 19 oktober 2011 @ 07:29

Viktoria: :-)

Må gott: Hur gör du lingonglöggen? Lingonglögg står på min att-laga-lista!

#25 Comment By tina On 19 oktober 2011 @ 07:30

Må gott: Om din matbutik inte har svagdricka, så be dom beställa in!

#26 Comment By Sara On 19 oktober 2011 @ 19:34

Vad kan man använda istället för svagdricka? Jag bor i USA, så det funkar inte att be dem beställa i affären. Har sett någonstans att man kan ta hälften mörkt öl och hälften äppeljuice, men det känns inte helt rätt…

#27 Comment By Fredrik On 21 oktober 2011 @ 00:33

Har sökt Uppsala stad efter svagdricka utan resultat. Vilken butik hittade du det i? =)

#28 Comment By Tina On 21 oktober 2011 @ 06:30

Sara: oj, jag vet inte. Någon annan som vet?

Fredrik: Citygross! Luthagens livs skulle få in mer i veckan, men jag vill minnas att de bara säljer småflaskor= dyrare.

#29 Pingback By Glögg! | Sugarcandymountain On 21 oktober 2011 @ 18:27

[...] Pickipicki skrev om glögg, jag gjorde glögg. [...]

#30 Comment By En annan Sara On 24 oktober 2011 @ 20:25

Sara: jag bor också i USA och som du säger, här finns ingen svagdricka att tillgå. Jag har satt två satser i år: en med root beer och en med Goya Malta. De är så klart inte färdiga att dricka ännu, men doftmässigt skulle jag vilja påstå att den på root beer kommer att bli mest lik det svenska originalet.

#31 Comment By tina On 24 oktober 2011 @ 20:27

En annan Sara: TACK du och alla ni som gör pickis kommentarsfält levande. <3 <3 <3

#32 Comment By En annan Sara On 27 november 2011 @ 18:47

Här kommer en uppdatering från USA: glöm root beer! Den glögg som jag satte på Goya Malta blev hundra gånger bättre! Nästa år minskar jag nog mängden russin något eftersom maltan är ganska söt i sig själv (sötare än svensk svagdricka), men helt klart är att det gick alldeles utmärkt att byta ut svagdrickan mot annan dryck. Lycka!

#33 Comment By tina On 27 november 2011 @ 18:53

Sara: TACK för att du tittar in och berättar, det skålar vi för!

#34 Pingback By 2011 i snabbrepris | pickipicki On 31 december 2011 @ 00:05

[...] november hängde vi upp knäckebröd i taket i det röda köket. Samma månad kom glöggen ut ur garderoben och tappades upp på [...]

#35 Comment By Therèse On 23 oktober 2012 @ 13:46

Den här glöggen gör jag nu för tredje året i rad, och den är verkligen jättegod. Just nu står den och jäser i mitt kök och sprider sina härliga kryddiga dofter omkring sig! Jag brukar ha i litet pomeransskal också för smakens skull!

#36 Comment By tina On 4 november 2012 @ 10:20

Therese: Hurra! :-D

#37 Pingback By En brunchpodcast | pickipicki On 11 november 2012 @ 20:04

[...] blodapelsindryck Blinier med smetana, löjrom och finhackad rödlök Johans chokladganache Den hemgjorda glöggen Publicerad i brunch | Kommentarer (5) Skriv ut [...]

#38 Pingback By Veckans länkkärlek – v 47 | Matgeek On 27 november 2012 @ 09:25

[...] inför julen och genom lite smart planering slippa stressa med allt sista veckan. Tinas fantastiska glögg provsmakades (det är inte för sent att sätta din egen!) och så pratade vi en del om min [...]

#39 Pingback By Veckans länkkärlek – v 48 | Matgeek On 10 december 2012 @ 11:00

[...] Le Parfait har för övrigt ett väldigt trevligt glöggrecept om man inte varit smart och satt en garderobsglögg. [...]

#40 Pingback By Veckans länkkärlek – v 49 | Matgeek On 10 december 2012 @ 11:01

[...] Le Parfait har för övrigt ett väldigt trevligt glöggrecept om man inte varit smart och satt en garderobsglögg. [...]

#41 Pingback By Nu skålar vi i glögg! | pickipicki On 18 april 2013 @ 07:30

[...] Receptet finns här. Publicerad i glögg | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#42 Pingback By Sen senast har vi… | pickipicki On 25 juni 2013 @ 07:48

[...] kalas där vi fyllde paketen med egentillverkade presenter som i fläderbubbel, granskottssirap och garderobsglöggen årgång -13. Vi har ätit melon och somliga drabbades av meloneufori på det där härliga viset. [...]

#43 Pingback By En älg föll till marken | pickipicki On 19 oktober 2013 @ 11:09

[...] med potatispuré, trattkantarellsås och rårörda lingon Den goda älgpastan Mammans älggryta Göteborgspostens dunderglögg (frågor och svar) Publicerad i älg, podcast, podcasten | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#44 Pingback By Ni vet väl vad det är för dag idag? | pickipicki On 20 oktober 2013 @ 10:51

[...] Dunderglöggen Glöggfrågor och svar Publicerad i glögg | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#45 Comment By Charlotte On 20 oktober 2013 @ 12:16

Måste testas! Hur mycket alkohol blir det ungefär? Är gravid så det blir nog mest smuttning för mig..

#46 Comment By tina On 20 oktober 2013 @ 12:28

Charlotte: Den blir mer alkoholstark än man kan tro, säkert runt 15 volymprocent.

#47 Comment By Jonas On 24 oktober 2013 @ 21:08

Fick tag på 10 flaskor av Spendrups Gammaldags svagdricka men jag blev förvånad över att den innehåller sötningsmedel. Men jag provar att göra glöggen ändå.
Vad har potatisen för funktion?

#48 Comment By tina On 24 oktober 2013 @ 21:59

Jonas: Potatisen bidrar till alkoholhalten i glöggen. Potatisen är stärkelserik, stärkelse -> glukos -> alkohol. Ungefär så. :-)

#49 Comment By Isflingan On 1 november 2013 @ 08:20

Äntligen är glöggen satt. nu är d bara att gå o sniffa jul i ett par veckor innan d e dags för provsmakning :)

#50 Comment By tina On 1 november 2013 @ 17:02

Isflingan: Hurra, bra gjort!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/10/6-veckor-till-forsta-advent/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/10/6-veckor-till-forsta-advent/picki_img_8033/

[2] Image: http://www.pickipicki.se/2011/10/6-veckor-till-forsta-advent/picki_img_8053/

[3] Originalreceptet återfinns här: http://www.gp.se/matdryck/dryck/1.220361-dags-for-dunderglogg-?ref=fb

[4] : http://lotta.hellstrom.st/blog/?p=1192

[5] : http://taffel.se/recept/mulled-cider-mullig-cider

[6] : http://www.pickipicki.se/2010/11/godmorgon-kara-ni/

[7] : http://kalender2009.pickipicki.se/2009/12/08/lucka-8-jag-uppfinner-fuskgloggen/

Copyright © 2008-2009 pickipicki