- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Ett stycke nostalgitripp

Posted By tina On 30 oktober 2011 @ 18:25 In bröd | 16 Comments

[1]

Under vår tid i Göteborg bakade jag de här morotsbröden en gång i veckan i ett helt år. I efterhand låter det ju helt galet (fantasilöst), men det är faktiskt sant. Sedan dess har det bakats många bröd under broarna, i perioder har vi inte bakat bröd alls och de senaste åren har vi liksom många andra ramlat ner i surdegsbrödsträsket. Men, när vi någon gång ibland får havregrynsgröt över så hamnar den alltid i just det här brödreceptet, inte minst för att det är så kul med ett släng nostalgi. Blundar jag när jag äter en nybakad morotsfralla så kan jag se vårt dåvarande kök framför mig, men det är också vid det enda tillfället jag minns hur köket såg ut. Rätt märkligt att det är på det viset, men en kul bonus.

Morotsbröd med fröpynt
25 jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
1 stor morot (fin- eller grovriven)
0,5-1tsk salt
mjöl (dinkel-, grahams- vetemjöl, eller vad som finns i skåpen)

Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, riven morot och salt. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 12-16 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, pumpafrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ungefär 20 minuter.


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "Ett stycke nostalgitripp"

#1 Comment By Matskafferiet On 30 oktober 2011 @ 18:30

Ser jättegoda ut!

#2 Comment By sofie mumsfillibaba On 30 oktober 2011 @ 18:33

Ja, det låter faktiskt lite sjukt men är det goa bullar så är det! Fick jättedåligt samvete nu då det är aplängesen jag bakade bröd eller bullar. Snart! Kanske testar dessa då?!

#3 Comment By Anna/Frostrosor On 30 oktober 2011 @ 19:47

Vilka härliga bröd!

#4 Comment By Catta On 30 oktober 2011 @ 20:58

Bor hemma igen (tillfälligt hoppas jag..!) och ett tag bakade jag de här bullarna till mamma varje vecka jag med. Hon älskade dessa samt dottern som var så snäll… Har inte bakat dem på ett tag nu, men jag hoppas mammas kärlek är ovillkorlig… Hmm…

#5 Comment By Sara On 30 oktober 2011 @ 21:01

Åh dessa ser väldigt goda ut! Måste nog testas! Men vet du på ett ungefär hur mycket mjöl som går åt? Är så dålig på detta och kommer nog att baka in alldeles för mycket utan ”förhållningsregler” haha:-D

#6 Comment By Emmy On 30 oktober 2011 @ 21:54

Jag har aldrig lyckats göra fina grötbullar, men alla andras jag smakat är så goda. Dina ser jättefina ut. Vad roligt det är med minnen man har har till mat och det man associerar vissa rätter med.

#7 Comment By Katarina On 31 oktober 2011 @ 03:48

Gröt blir gott i bröd och härligt med sådana minnen :)

#8 Comment By tina On 31 oktober 2011 @ 07:03

Matskafferiet: Det är dom, åt just en till frukost! :-)

Sofie: Du har ju fullt upp med viktigare saker än att baka bröd!

Anna: :-)

Catta: Haha!

Sara: Det beror lite på mjölsort och hur länge gröten stått. Men med vetemjöl och gröt som är rätt kladdig så ca 10-12 dl kanske. Generellt gäller alltid reglen; hellre för kladdig deg än för hård.

Emmy; Ja, det är märkligt men roligt!

Katarina: Japp!

#9 Comment By Kim On 31 oktober 2011 @ 18:22

Överbliven gröt i bröd, låter smart och vettigt!
Jag kanske får mig en överdos av Göteborg om jag bakar dem? Äsch jag får chansa ;)

#10 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 31 oktober 2011 @ 19:07

Jag som ÄLSKAR gröt! Tycker det platsar utomordentligt bra i bröd också, så jag kan tänka mig att dessa bullar är en hit <3

#11 Pingback By En laxgryta signerad Carl | pickipicki On 8 november 2011 @ 22:40

[...] och tillsätt, låt koka några minuter. Servera med valfria (gulle)gryn eller varför inte ett prima morotsbröd? Tweet Publicerad i gryta, lax | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#12 Pingback By Matbloggsdejt i det röda köket! | pickipicki On 25 mars 2012 @ 20:44

[...] Ni vet väl att Johanna även går under namnet knäckebrödsdrottningen? Ingen bakar godare knäckebröd än hon! Spana in hennes knäckebrödsrecept vetja: rödbets- och fläderknäcke, lingonknäcke med rostad råg eller så testar du varianten hon bakade här och döpte till det hedrade namnet Pickis polenta- och havreknäcke. Godare än godis. Carl var också i bakartagen och bjöd på den gamla (väl-)bekantingen morots- och grötbrödet. [...]

#13 Pingback By FOODIE GET-TOGHETER « On 26 mars 2012 @ 22:14

[...] Under tiden jag inte var på plats hade de hunnit med att gå skåpesyn, baka knäckebröd, baka pyntat morotsbröd, göra quesadillas, rosta Uppsala-musli, mixa smuttis, laga stora färgsprakande vegansallader och [...]

#14 Comment By Isflingan On 10 mars 2013 @ 13:04

Idag har vi fått vår dos av göteborg, eller ska jag säga sverige överlag :) goda morotsbröd har bakats.

#15 Comment By tina On 10 mars 2013 @ 20:49

Isflingan: :-D

#16 Comment By david bridal catalog 2012 On 31 december 2013 @ 20:48

Absolutely written articles, appreciate it for selective information. “The last time I saw him he was walking down Lover’s Lane holding his own hand.” by Fred Allen.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/10/ett-stycke-nostalgitripp/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/10/ett-stycke-nostalgitripp/picki_img_8697/

Copyright © 2008-2009 pickipicki