- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Om 2 månader och 2 dagar

Posted By tina On 22 oktober 2011 @ 11:14 In efterrätt,lingon,päron | 8 Comments



I år kan man verkligen säga att det växte päron på träd hemma hos farmorn och farfarn. Ett par av päronen växte som bekant i flaska, men några av dom som inte gjorde det blev väl omhändertagna ändå. Sedan en månad tillbaka ligger dom och drar sig i lingonlag och lagom till julafton är det tänkt att lingonpäronen ska dukas fram på finporslin. Romtopfen som varit stående efterrätt de tre senaste julaftnarna kommer med andra ord att få konkurrens i år, jag tror att det kan bli en tuff rond.

Lingonpäron
12 päron (gärna en fastare sort)
8 dl lingon
6 dl vatten
4 dl socker
2 citroner
1 kanelstång

Koka upp vatten, lingon, socker och saft från citronerna, låt småputtra 10-15 min. Skala päronen, skala även skaften. Lägg päronen och kanelstång i lingonkoket och låt sjuda tills päronen är mjuka (testa med en potatissticka), tiden varierar beroende på päronsort (våra kokade en knapp timme). Lägg päronen i en väl rengjord glasburk och sila över lagen. Förvara päronen kallt, då håller de sig några månader. Servera med lättvispad grädde.


8 Comments (Open | Close)

8 Comments To "Om 2 månader och 2 dagar"

#1 Comment By anna On 22 oktober 2011 @ 11:52

De hoppas jag få smaka! Är du med på det årliga julgodisbaket?

#2 Comment By karin – trattoria On 22 oktober 2011 @ 12:17

så gott! jag har lagt in ingefärs och saffranspäron, det kommer bli vår efterrätt på juldagen :)

#3 Comment By mamman On 22 oktober 2011 @ 12:44

Gott! Ser framemot julaftonens alla godsaker! Traditionella julgodisbaket går av stapeln lördagen den 17/12! Det kanske finns tips på godisrecept bland alla pickipicki läsarna för oss att testa?

#4 Comment By Matilda On 22 oktober 2011 @ 19:15

Vad det låter gott med päron och lingon! Jag har lagt in äpplen med ingefära och vanilj. Får se hur det smakar :)

#5 Comment By tina On 23 oktober 2011 @ 09:32

Anna: Japp!

Karin: Åh, saffranspäron! Man kanske skulle göra en omgång saffranspäron, saffran är ju både vackert och hemskt gott!

Mamman: Bra idé, ska efterlysa tips!

Matilda: Säkert alldeles ljuvligt!

#6 Comment By Mårtenssons kök On 23 oktober 2011 @ 20:04

Och en så härlig julfärg dessutom, passar helt perfekt! Romtopfen som står i vårt skafferi har vi väldigt svårt att hålla våra fingrar från, vet ju hur gott det är:)

#7 Comment By tina On 24 oktober 2011 @ 19:38

Mårtenssons kök: Haha, jag nallade faktiskt häromdan. Såhär i efterhand vet jag inte riktigt vad jag hade för ärende i romtopfburken, men något viktigt var det säkert. ;-)

#8 Pingback By Bilder från en julafton | pickipicki On 26 december 2011 @ 18:34

[...] Vegansk senapssill Lingonpäron Publicerad i jul | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/10/om-2-manader-och-2-dagar/

Copyright © 2008-2009 pickipicki