- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Höstkyckling med ugnsrostad pumpa

Posted By tina On 2 november 2011 @ 09:00 In kyckling,pumpa | 11 Comments

[1]

Det närmaste firande av halloween vi kommer den här veckan, är att vi fyllt det röda köket med pumpor som nu betas av en i taget. Vi äter pumpor på längden och tvären och än så länge har åtminstone inte jag ledsnat. Men det är ju som bekant mycket mat på ett gäng pumpor och när vi blir mätta, så får vi väl helt enkelt göra tjusiga lyktor av de som är kvar. Förklaringen till vårt traditionsenliga frossande i pumpor kring halloween är förresten ett pumpatrauma som utspelade sig för fyra år sedan. Det året försökte vi förgäves komma över en pumpa och efter flera dagars letande (blod, svett och tårar) slutade det hela med att vi fick gröpa halloweenlyktan ur en paprika och göra pumpkin pie av zucchini [2]. Ja ni hör ju, sedan dess köper vi alla pumpor vi ser såhär i halloweentider.

Hel kyckling i ugn fylld med katrinplommon
och äpple, ugnsrostad pumpa
1 hel färsk kyckling
2 äpplen
12 katrinplommon
100 g smör
rivet skal från en citron
1 vitlöksklyfta
1 butternut squash alt
(motsvarande mängd annan pumpa)
rapsolja
sesamfrön
salt och svartpeppar
1 dl grädde till skysås

Skölj kycklingen och torka av den försiktigt med hushållspapper. Rör ihop rumsvarmt smör med rivet citronskal och vitlök. Stick in fingrarna försiktigt under skinnet, tryck in kryddsmör under och utanpå skinnet. Dela äpplen i klyftor och fyll kycklingen med äpplen och katrinplommon (även citronen kan halveras och stoppas in i kycklingen. Stoppa även in några katrinplommon under skinnet på kycklingen. Salta och peppra. Tillaga kycklingen i en ugnsform i 200 g i ca 80 min (mitt i ugnen). Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80 grader. Skala och dela pumpan/squashen i stora bitar. Ringla över olja, sesamfrön och generöst med flingsalt. Rosta pumpan i ugnen tillsammans med kycklingen de sista 15-20 min. Häll skyn från kycklingen i en kastrull på medelvärme, vispa ner grädde och smaka av med svartpeppar och ev lite salt.

Fler pumparecept på picki
Pumpasoppa med smak av Indien [3]
Pumparisotto med getost [4]
Polentapanerad getost med pumpapuré och smörfrästa grönsaker [5]


11 Comments (Open | Close)

11 Comments To "Höstkyckling med ugnsrostad pumpa"

#1 Comment By Fröken Dill On 2 november 2011 @ 10:19

Perfekt med pumparecept, jag har tre härliga hemodlade som väntar på uppätning!

#2 Comment By Hanna On 2 november 2011 @ 11:35

Mums, så gott. Satt just och funderade på vad jag kunde servera butternut till, och där löste du problemet. Tackar! *niger*

#3 Comment By Tove /Det Goda Livet On 2 november 2011 @ 18:27

Åh vilket bra recept…jag som har en egenskördad butternuttpumpa i jordkällaren.

Letade efter ett recept med kyckling, då jag lyckades få tag på en hel färsk igår. Här i småstan är det som skattjakt att lyckas hitta en ekologisk kyckling. De affärer som har köper bara in jättelite åt gången.

Sådana där fabrikskycklingar som lever i misär och sopas upp med sopmaskin har jag inte samvete till. Nötkött kan kännas ok ändå, vi har av traditionen ganska god djurhållning av nöt i sverige. Men konventionellt uppfödd kyckling…det är snudd på djurplågeri att äta den skulle jag våga påstå.

#4 Comment By Helena mitt i smeten On 2 november 2011 @ 18:45

Den där kycklingen ser riktigt god ut! Ska absolut prova ditt recept när jag har mer än en halvtimma över för att laga mat på. Hoppas inte det dröjer alltför länge bara.

#5 Comment By Lina On 2 november 2011 @ 19:42

Jag måste prova kycklingen så fort jag får tid! Den ser väldigt smarrig ut! Faktum är att jag vill prova alla dina recept! :)Jag bloggar också om mat. Kolla gärna in min blogg ( [6])

#6 Comment By tina On 2 november 2011 @ 20:41

Fröken Dill: Åh, lyllos dig!

Hanna: Butternut är min favorit, hoppas du gillar kycklingen!

Tove: Du har så rätt i det du skriver om kycklig. Men det enda jag ser är ordet j-o-r-d-k-ä-l-l-a-r-e. En egen jordkällare! Herremingud vad avis jag blir! :-O

Helena: Det fina med mat som står länge i ugnen är att man kan göra annat under tiden. Men det hjälper ju visserligen inte om man är hungrig när man börjar. ;-)

Lina: Prima blogg du har, bokmärkt!

#7 Comment By Moma On 2 november 2011 @ 22:17

Men JA TACK! Det ser fantastiskt gott ut, jag älskar kyckling och butternut! Jag äter kyckling så ofta att min mamma är orolig över att det ska växa ut vingar på mig :-)

#8 Comment By Plommonet On 3 november 2011 @ 09:32

Jag har ätit rostad pumpa både till höger och vänster det senaste – jag fick ju två pumpor (varav en var en monsterpumpa!) av en vän som jag jobbar på att äta upp. Men, vilka typer av pumpa har du hemma i röda köket? De jag har är mycket ljusare i köttet (mer åt squashhållet) och blir mer vattniga när de tillagas – har du stött på någon sån än i pumpafrossan?

#9 Comment By Tina On 3 november 2011 @ 09:40

Moma: Haha, det skulle se ut det!

Plommonet: Jag brukar ugnsrosta en pumpa av det fastare slaget, så som exvis butternut squash. Medan pumpor som inte är lika fasta i köttet, den klassiska halloween-/jättepumpan passar bättre att göra soppa av.

#10 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 4 november 2011 @ 15:26

åh, härligt med pumparecept, alltid kul med inspiration <3 Nu äter ju inte jag kyckling, men vadå då, jag tror på den ungsbakade pumpan i alla fall ;)

#11 Comment By tina On 6 november 2011 @ 20:36

Alexandra: Det är det fina med recept, man plockar det man gillar/äter, och sen låter man bli resten! Tur att det inte är tvång på att följa recept! :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/11/hostkyckling-med-ugnsrostad-pumpa/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/11/hostkyckling-med-ugnsrostad-pumpa/picki_img_8712-2/

[2] halloweenlyktan ur en paprika och göra pumpkin pie av zucchini: http://www.pickipicki.se/2007/11/allahelgonamiddag-utan-pumpa/

[3] Pumpasoppa med smak av Indien: http://www.pickipicki.se/2009/10/en-varmande-pumpasoppa-att-langta-efter/

[4] Pumparisotto med getost: http://www.pickipicki.se/2010/10/risotto-med-butternut-squash-och-getost/

[5] Polentapanerad getost med pumpapuré och smörfrästa grönsaker: http://www.pickipicki.se/2011/11/svaret-pa-fragan/

[6] : http://nudlardeluxe.blogspot.com/

Copyright © 2008-2009 pickipicki