- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Tacospolisen är i stan!

Posted By tina On 1 december 2011 @ 07:15 In radiomat,tacos | 21 Comments

[1]

Idag besöker tacospolisen P4 Morgon Uppland, [2] och om det är något jag retar ihjäl mig på så är det köpevarianten av tacokrydda, guacamole och salsasås. Jag lägger mig ytterst sällan i vad folk äter, men dessa tre ting ogillas skarpt. Jag menar, vad har färdig tacokryddmix som inte min har? Inget! Eller hoppsan, höll visst på att glömma druvsocker, salt, modifierad stärkelse, potatisfibrer, klumpförebyggande medel (E551), syra (citronsyra), maltodextrin och jästextrakt. För att inte tala om guacamole på burk. Nu är ju inte matte mitt favoritämne, men visst avrundas väl 1,5% avokado till 0 va? Starta radion 07.30 vetja, så får ni höra hur man på 20 min gör tacokrydda så (stark) god att ögonen tåras, en guacamole som får samtliga korianderälskare på fall och sist men inte minst en finfin tomatsalsa.

Salsasås
4 tomater
1 liten rödlök
1 msk rapsolja
0,5 röd chili
0,5 lime
1 nypa (rå-)socker
1 nypa salt
1 krm svartpeppar

Finhacka chili och rödlök. Fräs 2 min i olja. Tillsätt finhackade tomater, pressad saft från lime, salt, socker och svartpeppar. Låt småkoka i 5 min. Servera ljummen el kall.

Guacamole
2 mogna avokado
0,5 tomat
0,5 lime
1 nypa salt
1 näve färsk koriander

Mosa avokadon med en gaffel, det får gärna vara bitar kvar. Blanda ner finhackad tomat, saft från lime, en nypa salt och generöst med finhackad koriander.

Egen (vuxen-)tacokrydda
0,5 msk cayennepeppar
1 tsk chiliflingor
2 tsk paprikapulver
4 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk råsocker
1 tsk malen koriander

Barnvarianten: uteslut chiliflingor och cayennepeppar, alt minska mängden/byt till mildare variant. Hur man gör? Blanda! Vad man gör sen? Till exempel: stek kycklinglårfilé tillsammans med 1,5 msk tacokrydda. Servera i wrap tillsammans med guacamole, tomatsalsa och grönsaker.


21 Comments (Open | Close)

21 Comments To "Tacospolisen är i stan!"

#1 Comment By anna On 1 december 2011 @ 08:36

Gillar!

#2 Comment By Vardaxlyx On 1 december 2011 @ 08:59

Mumma och åter mumma! Kanske blir tacos på fredag ;-)
Kramkram

#3 Comment By Plommonet On 1 december 2011 @ 09:59

Jag brukar köpa min tacokrydda på en av småbutikerna i Haga, men där är det bara kryddor i påsen och inget annat tjafs heller. Och guacamole på burk? 1,5 % avokado – don’t even get me started… Jag tänker inte göra något annat än att ge mitt allra största bifall och under kvällen blanda till lite egen tacokrydda – det är nämligen det enda som jag inte har recept på. Inte haft recept på, rättare sagt. Tack Tina! :)

#4 Comment By Linda On 1 december 2011 @ 10:38

Heja tacopolisen! Din krydda ska provas – hoppas den inte smakar för likt det där man köper i påse, den gillar jag inte…

#5 Comment By Zarah On 1 december 2011 @ 11:25

…och du anar inte vad jag hade svårt för att hålla mig för garv när jag var i Mexico och hamnade i samspråk med en Norsk kvinna som var DJUPT besviken på maten därnere. Hon hade ju faktiskt åkt till Mexico för att hon gillade texmex så mycket – men det hon fick var ju inte alls gott. Salsan smakade inte alls som den hemma, på burk…

Ärligt talat trodde jag att hon drev med mig. Sen tänkte jag ”hon kanske menar att hotellmaten är turistifierad, liksom”? Men nej. Hon tyckte att det var äckligt, för det smakade inte som Santa Marias… Knappt jag visste om jag skulle skratta eller gråta!

TACK för recepten!
/föredrar äkta vara
;)

#6 Comment By Loba On 1 december 2011 @ 13:29

*applåd*

#7 Comment By Hanna On 1 december 2011 @ 14:22

Om någon som lovat mig guacemole ställer fram burkvarianten så är det fog nog att gråta. Inte ens gott, och så långt ifrån avocadosmak som man kan komma. Så heja tacopolisen! Använder heller inte köpetacokrydda, men ibland blir det salsa. Men här finns det iaf färsk salsa i butikerna så den är ok, men hemmagjord är ju helt klart godast!

#8 Comment By tina On 1 december 2011 @ 20:10

Anna: Gillar att du gillar!

Vardagslyx: Det här med fredagstacos alltså, är det receptet för en bra helgstart? :-)

Plommonet: Åh, kryddbutiken i Haga. Den saknar jag! Tack själv förresten, fina du!

Linda: Den här är smakar mer kryddstarkt, och mindre strunt!

Zarah: Hehe, då hade hon nog inte uppskattat mina recept! :-)

Loba: <3

Hanna: Guacamole på burk borde förbjudas!

#9 Comment By Kanel och vanilj On 2 december 2011 @ 15:39

Bra rutet!

#10 Comment By tina On 3 december 2011 @ 10:00

Kanel och vanilj: :-)

#11 Comment By Emmy On 4 december 2011 @ 08:59

Håller med! Just dessa tre måste man göra själv. Och precis som du skriver omingredienserna i de köpta varianterna – valet borde vara självklart!

#12 Comment By tina On 4 december 2011 @ 19:26

Emmy: Eller hur!

#13 Pingback By Mattautologier « Språkkonsultstudenter på SU, kull 17 On 5 december 2011 @ 18:58

[...] (recept hittar du förresten hos pickipicki). Salsa betyder sås på spanska och [...]

#14 Comment By Linda On 12 januari 2012 @ 21:54

Min första omgång av din goda tacokrydda har gått åt! Dags att blanda mer :-)

#15 Comment By tina On 12 januari 2012 @ 22:13

Hurra! Vår börjar också lida mot eko i burken. Vet du vad vi gjorde häromdan? C fick ett akut sug efter dipp att dippa nachoschipsen i, vi som aldrig äter dipp. Ett par tsk denna i någon dl creme fraiche blev riktigt gott!

#16 Comment By Emelie On 14 januari 2012 @ 00:40

Suverän tacokrydda Picki, tack :)

Salsan var i klenaste laget! Nästa sväng blir det lite grön paprika i också samt lite vinäger!

#17 Pingback By Idag äter vi chips och dipp till frukost! | pickipicki On 8 mars 2012 @ 06:56

[...] upp och lägg med en tallrik med hushållspapper. Toppas förslagsvis med flingsalt, chilipulver, egen tacokrydda eller liknande. Publicerad i chips, radiomat, röra | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#18 Comment By Patrik On 4 maj 2012 @ 22:49

Skönt att se att du slutat blanda i creme fraische och annat konstigt i guacan! Jag kommenterade ditt första försök till guaca och ser att du nu gör framsteg. Massor med koriander, krossa avokadon försiktigt och, för allt i världen, passera inte den stackars avokadon utan låt det vara bitar kvar. Snart så …

#19 Comment By tina On 4 maj 2012 @ 22:55

Emelie: Snällsalsa, jag håller med!

Patrik: Hehe!

#20 Pingback By Chili sin carne och blomkålscouscous | pickipicki On 8 november 2012 @ 18:42

[...] Chili sin carne 1 gul lök 1 msk smör el rapsolja 3 morötter 2 röda chilifrukter 690 g passerade tomater 400 g hela skalade tomater 400 g kidneybönor 400 g edamamebönor 400 g borlottibönor 1-2 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 msk vinäger 1 tsk socker 1 msk torkad timjan 1 msk egen tacokrydda [...]

#21 Pingback By Lucka 17 – En vegetarisk chokladchili | chokladkalender 2012 On 17 december 2012 @ 15:48

[...] Vinnarchilin hittar ni här LL Bästa receptet på guaccamole hittar ni här Publicerad i mat | Comment [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/12/tacospolisen-ar-i-stan/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/12/tacospolisen-ar-i-stan/picki_img_9205-3/

[2] P4 Morgon Uppland,: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

Copyright © 2008-2009 pickipicki