- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Ett finskt rågbröd

Posted By tina On 8 januari 2012 @ 23:42 In bröd,Jan Hedh | 19 Comments

Jag har sålt min själ till tentaplugg XL och har på köpet blivit helt funktionsoduglig på alla andra områden. Jag vet inte vad det är för veckodag och knappt vad jag heter, tveksamt om det är egenskaper som borde premieras med högskolepoäng. Ikväll gömmer jag mig därför bakom ett bröd som Carl har bakat. Och så mycket förstånd har jag ännu i behåll, att jag kan bedöma att brödet blev riktigt, riktigt gott. Men så är ju också ett finskt rågbröd, dvs en av topp tre på listan över ätbara finska favoriter.

Finskt rågbröd
2 st

Fördeg
250 g vatten
125 g rågsurdeg
400 g fint rågmjöl

Blanda vatten, surdeg och rågmjöl med en visp till en tjock smet. Täck med plastfolie och låt stå i jämn temperatur minst 12 timmar.

Bortgörning
30 g jäst
180 g vatten
500 g filmjölk
675 g fint rågmjöl
30 g havssalt

Lös upp jäst i vatten, slå över filmjölk och rågmjöl. Blanda ner i fördegen och kör på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt sedan salt och kör i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila 60 minuter i en oljad plastlåda med lock. Stjälp ut degen, dela på två och forma till runda bollar. Lägg på väl inmjölad bakduk. Sikta ett lager med rågmjöl ovanpå bullarna. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, 60-90 minuter. Grädda på sten i totalt 60 minuter. Första 5 minuterna i 250 grader, sedan i 190 grader. Lufta ugnen efter när temperaturen sänks och sedan två gånger till under bakningen. Brödet ska ha kärntemperatur 98 grader. Låt svalna på galler. Recept: Jan Hedh, ur bästa brödboken Bröd.


19 Comments (Open | Close)

19 Comments To "Ett finskt rågbröd"

#1 Comment By Katarina On 9 januari 2012 @ 04:22

Mums med finskt rågbröd! Det blev det en hel del av när vi nyss var i Finland :)

#2 Comment By Lotte On 9 januari 2012 @ 09:17

”en av topp tre på listan över ätbara finska favoriter” – hehe ;) Vad är de andra två ätbara grejerna då? :)

#3 Comment By Fröken Dill On 9 januari 2012 @ 13:01

Jag minns hur det var att befinna sig upp över öronen dränkt i tentaplugg! Fast när jag delade lägenhet med min kursare E brukade vi ha pauser för tedrickning…
vindrickning också ibland, men det var mindre bra för tentaresultatet…

Minns Dillen och önskar massa lycka till på tenta/tentor

#4 Comment By Ann-Louise On 9 januari 2012 @ 14:36

Finskt rågbröd, karelska piroger och Geishachoklad är helt klart det godaste från Finland.

#5 Comment By tina On 9 januari 2012 @ 19:35

Katarina: Så himla gott!

Lotte: Karelska piroger och morotslåda! :-)

Fröken Dill: Tack fina du, vi dricker bara bubbelvatten, hoppas det funkar! :-)

Ann-Louise: Hehe

#6 Comment By Moma On 9 januari 2012 @ 20:13

Å, stackare, men TÄNK vad bra det blir för mig när jag bli gammal (för du kommer väl inte rata gamlingar?)!

Btw: Receptet ska jag genast fb-länka till en av mina läsare som älskar finskt rågbröd!

#7 Comment By Isflingan On 9 januari 2012 @ 20:37

o minst lika gott som d var fint var det. Han e duktig den där C :)

#8 Comment By Johanna On 9 januari 2012 @ 20:39

Men jag måste säga att du skött dig ovanligt bra på uppdatera-picki-fronten under tentapluggstiden denna gången. Andra gånger då det varit oroväckande tyst har jag börjat undra om det hänt något hemskt… Men nu kom jag på att det kanske har ett visst samband med frånvaro av köttbullar i massor?

#9 Comment By tina On 9 januari 2012 @ 21:22

Moma: Nej, och definitivt inte dig. Vem skulle kunna motstå?

Isflingan: Den bäste!

Johanna: Det är nog en högst kvalificerad slutsats. :-)

#10 Comment By Tant gul On 10 januari 2012 @ 07:44

Gott brödrecept. Det ska jag nog prova. Men visst är det också himla kul att plugga och vara mitt uppe i något. Vad pluggar du?

#11 Comment By Plommonet On 10 januari 2012 @ 11:33

Men VARFÖR har jag fortfarande inte gjort något riktigt grovt rågbröd? Jag har alldeles kommit av mig i surdegsbakandet, och så kommer jag alltid på att jag ska starta igång en vid dåliga tillfällen, typ som nu när jag ska iväg och åka snowboard. Typiskt. Mental notering på att göra när jag kommer hem. Påminn mig! :P

Går det förresten att göra brödet som småbullar istället för en stor limpa? :)

#12 Comment By tina On 10 januari 2012 @ 12:09

Tant gul: Det är roligt också, läkarprogrammet.

Plommonet: Jag ska påminna. Givetvis gör man ju alltid som man vill, men jag tycker att just det här brödet gör sig allra bäst i tunna skivor (med mycket smör). :-)

#13 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 10 januari 2012 @ 15:28

Jag känner igen mig, dock har jag sålt min själv och UNDVIKER att plugga – det bäddar för katastrof ;) Snyggt bröd fick han till i alla fall, det ska du inte skämmas att gömma dig bakom ;)

#14 Comment By milla On 22 januari 2012 @ 11:49

Detta ska jag prova framöver ska bara göra lite surdeg.

#15 Comment By tina On 22 januari 2012 @ 18:54

ALexandra: Hoppas taktiken höll! :-)

Milla: Ja gör det vetja, gott!

#16 Comment By Birgitta On 25 juli 2012 @ 18:20

Oj oj vad degen blev kladdig. Jag tyckte jag var noga att väga och mäta men inte gick det att forma till runda bullar. Formade till rågbrödsmodell när dom är färdiggräddade. Hoppas dom blir bra efter gräddningen…

#17 Comment By tina On 26 juli 2012 @ 08:16

Birgitta: Det hoppas jag med, annars kan lite extra mjöl vara ett tips om en deg känns orimligt kladdig.

#18 Comment By Malin On 30 juli 2012 @ 14:26

Hej jag har en fråga….. Äger ingen sten att lägga brödet på, går det lika bra utan????

#19 Comment By tina On 30 juli 2012 @ 15:23

Malin: Absolut, men det blir det tar nog längre tid innan det blir klart.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/01/ett-finskt-ragbrod/

Copyright © 2008-2009 pickipicki