- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Finfina filodegsknyten med fetaost!

Posted By tina On 19 januari 2012 @ 07:15 In filodeg,Grekland,radiomat | 20 Comments

Alldeles strax lagar vi filodegsknyten med fetaost och spenat i radion [1]. För att komma i (grekisk) stämning laddar jag med en skål tjockyoghurt med honung och nötter till frukost. Ni skulle bara veta vilken start på en torsdag detta är. För om knytena är en tiopoängare, är frukosten så god att den nästan borde vara olaglig. Är det här verkligen vad man äter i ett land i kris? Jag tror bestämt att jag måste göra ett studiebesök snarast.

Filodegsknyten med fetaost och spenat
ett paket med filodegsark
150 g fetaost
1 ägg
40 g färsk bladspenat
färsk oregano
0,5 purjolök
olivolja
svartpeppar

Skär purjolöken tunt och stek mjuk i olja. Tillsätt grovhackad spenat och fräs ytterligare någon minut. Toppa med lite svartpeppar. Vispa upp ägget och smula ner fetaosten. Blanda ner den stekta purjolöken och spenaten. Dela filodegsarken i bitar som är ca 1*2 dm. Pensla ovansidan med olivolja. Lägg en dryg msk fyllning i ena hörnet, vik ihop till ett trekantigt paket. Det blir ca 8 filodegspaket. Pensla med olivolja och grädda på bakplåtspapper mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min.Servera med tzatziki (glöm inte myntan!) och rejält grekisk sallad. Räcker som förrätt för fyra eller huvudrätt till två.


20 Comments (Open | Close)

20 Comments To "Finfina filodegsknyten med fetaost!"

#1 Comment By Sara Andersson On 19 januari 2012 @ 08:01

Gud vad gott! Jag lärde mig äta fetaost ganska nyligen och nu är det nästan min bästa grej. Spenat älskar jag och purjo är gott. Det här kan ju inte bli något annat än succé :)

#2 Comment By Fröken Dill On 19 januari 2012 @ 10:21

Yes, jag har alla ingredienser hemma! Jag är ett geni… Detta ska vi smaska på till fredagsmyset.

#3 Comment By Katarina On 19 januari 2012 @ 10:33

Ja, dessa är en favorit. Goda ingredienser gömmer sig i en knaprig deg!

#4 Comment By Hanna On 19 januari 2012 @ 11:49

Haha, skön motivering till ett besök, och filodegsknytena ska jag absolut testa, älskar sådana små frasiga godsaker!

#5 Comment By anna On 19 januari 2012 @ 12:08

Åå vad gott! Finns det kvar?

#6 Comment By Elin On 19 januari 2012 @ 13:44

Smaker helt sikkert kjempe godt. Ser utrolig fristende og lekkert ut! :-)

#7 Comment By Ann-Louise On 19 januari 2012 @ 14:24

Jag älskar hur du parar ihop dina fina knyten tillsammans med en söt och knaprig skål med tjock yoghurt. Kan man få en bättre start på dagen?!

#8 Comment By Sanna On 19 januari 2012 @ 16:46

Lite lustigt! Har idag bloggat om fetaostsnurror och sen när jag nu går in här så skriver du om dessa härliga knyten :)

Fetaost är så grymt gott och det finns så mycket man kan göra med de! Hoppas det gick bra på radion idag :)

[2]

#9 Comment By Matilda On 19 januari 2012 @ 18:44

O, så gott! Det här ska jag lägga till i min receptsamling! :)

#10 Comment By tina On 19 januari 2012 @ 19:52

Sara: Det låter helt klart som något du borde testa! :-)

Fröken Dill: Hurra!

Katarina: :-)

Hanna: Ja, nu måste jag nog åka till Grekland. Faktiskt.

Anna: Fanns kvar. Men de sista gick åt till middagen.

Elin: :-)

Ann-Louise: Nä, jag tror inte det. Och så avslutade jag med några knyten till middag, kanske ska toppa med en skål yoghurt till efterrätt? Så är cirkeln sluten menar jag. :-)

Sanna: Ska spanas in, tack för tips!

Matilda: Gör det!

#11 Comment By NinaS. On 19 januari 2012 @ 22:31

Filodeg, min all time favorite… och vilken drömfrukost :)

#12 Comment By tina On 21 januari 2012 @ 10:55

Nina: :-)

#13 Comment By Emmy On 21 januari 2012 @ 13:56

Åh, sådana här knyten har jag blivit bjuden på och de var himelsk goda! Jag har inte vågat mig på filodeg själv ännu… Dags att vara mindre feg kanske.

#14 Comment By Kim On 21 januari 2012 @ 15:00

Åh, dreggel dreggel.

#15 Comment By Emmy On 21 januari 2012 @ 21:24

Åh, jag har blivit bjuden på sådana knyten en gång och de var himelska! Jag har själv ännu inte vågat mig på filodeg. Kanske dags att sluta vara feg ;-)

#16 Comment By Plommonet On 22 januari 2012 @ 18:42

Nu vill jag inte på något sätt påstå att det är synd om mig, men jag är så himla matlagningssugen sen min vecka i franska alperna. Filodegsknyten. Spenat. Kökspyssel. Mmmm. :) Jag tror jag ska ägna resten av bussresan åt att göra en veckomatsedel åt mig själv, där filodegsknytena får gå i spetsen! :)

#17 Comment By tina On 22 januari 2012 @ 18:53

Emmy: O ja, för att inte säga omgående!

Plommonet: Bra plan må jag säga! :-) Åh, trevlig hemresa. Hoppas ni kör försiktigt i snövädret.

#18 Comment By Isflingan On 4 juli 2013 @ 21:21

D här var en perfekt lunch på en torsdag. Goda knyten med grekisk sallad o tzatziki passar perfekt på sommaren. O nu när jag har grekisk yoghurt över får jag väl äta lyxfrukost ett tag framöver oxå :) Har det blivit något studiebesök till landet med den goda maten än då?

#19 Comment By tina On 8 juli 2013 @ 10:24

Isflingan: Nej, men jag skulle bra gärna vilja! :-D

#20 Comment By Malin On 8 oktober 2015 @ 15:48

Hur länge håller de sig fräscha?
Jag ska ha de på fest på lördag och vill helst göra dem i förväg! :)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/01/finfina-filodegsknyten-med-fetaost/

URLs in this post:

[1] radion: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

[2] : http://www.veckansmiddag.com/fetaostsnurror/

Copyright © 2008-2009 pickipicki