Präktighetsprinsessa nej tack!

den 4 januari 2012, kl 19:47

 När jag på nyårsafton avslöjade för min äldste kusin exakt hur många köpepizzor vi ätit under december i brist på tid och ork att laga mat, tappade han hakan och sa att den här präktiga pickifasaden minsann är ett hyckleri. Det gav mig mer ångest än vad själva antalet pizzor någonsin skulle kunna göra. Hade jag vid det här laget inte varit så hemskt trött på just köpepizza hade jag i ren kom-aldrig-och-tro-att-jag-är-präktig-anda serverat er bildbevis på en ny köpepizza varje dag januari ut. Istället lovade vi ju faktiskt att byta ut tråkmat mot desto roligare sådan. Ett exempel på det senare är Sannas ljuvliga auberginegratäng med getost, den måste ni testa vid tilfälle. Att den är så långt ifrån köpepizza man kan komma är ett mycket gott betyg.

Sannas auberginegratäng
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
600 g nötfärs
1 burk krossade tomater
3 msk ajvar relish
3 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 msk oxfond
1 msk torkad timjan
2 auberginer
150 g fetaost
200 g getost
1 röd paprika
salt och peppar
olivolja

Finhacka lök och stek mjuk i olja. Tillsätt köttfärs och finhackad chili, bryn färsen. Tillsätt krossade tomater, grädde, ajvar relish, tomatpuré och oxfond. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt det koka ihop cirka 15 minuter. Fyll ett lager med köttfärsblandning i en ugnsform, lägg skivad aubergin ovanpå, ringla över olivolja och smula ned feta. Fyll på med ytterligare ett lager köttärsblandning och ett lager aubergin. Skiva getosten ovanpå och pynta med skivad paprika. Gratinera i 225 grader i ca 30 minuter.

Skriv ut inlägg

24 kommentarer till “Präktighetsprinsessa nej tack!”

 1. Sanna kl 19:57, den 4 januari 2012

  Ja men visst är den så grymmegod. Och bästa matlådan, smakar nästan ännu bättre dagen därpå. Skippade ni grädden?

 2. tina kl 20:01, den 4 januari 2012

  Sanna: Nej det gjorde vi visst inte, däremot korrekturläsaren… Tack! Och tack för ett toppenrecept, ser fram emot morgondagens matlåda!

 3. Plommonet kl 21:01, den 4 januari 2012

  Ha, det var den dummaste kommentaren jag hört på länge! Pickipicki har aldrig utgett sig för att vara en präktig matblogg, bara en som har kul i köket, så det så! Om det är att vara präktig, så är du i gott sällskap! ;)

  och gratängen ser ljuvlig ut. Det tog mig två månader att prova Matrepublikens auberginegratäng – förhoppningsvis kan jag få till den här liiite mer snart än så. :)

 4. tina kl 21:27, den 4 januari 2012

  Plommonet: :-) Hoppas det! Och apropå präktig matblogg så har håller jag ju med om hans poäng, det är lätt att visa upp det som blir fint och gott och låta bli att visa upp resten. Och då bidrar man ju till den glättiga, präktiga bloggfasaden oavsett man vill eller inte. Det är synd.

 5. Emmy kl 21:44, den 4 januari 2012

  Jag är glad att du inte lägger upp bilder på varje köpepizza ni äter. Inte för att jag någonsin trott att du är präktig, men jag tycker mycket om maten som hamnar på din blogg. Men allt som man stoppar i sig behöver inte bloggas. Herre gud vad folk skulle tröttna på att se alla makaroner som kokas i mitt kök i så fall ;-)
  Jag brukar göra en liknande auberginegratäng som är grymt god, så det måste även denna vara!

 6. Anna/Frostrosor kl 22:13, den 4 januari 2012

  Jag har många gånger funderat på ifall jag ska starta veckans inlägg med en matbloggares bekännelser men ännu inte känt att det behövs. De flesta vet att jag inte är en undermänniska! Visst lägger vi matbloggare tid på att skapa attraktiva inlägg men inte för att visa oss präktiga utan för att vi tycker att sådant är roligt och vi vill glädja andra. Vem orkar titta på stekta falukorvsskivor och stuvade mackisar dagarna i ända, eller se på mina frukostmackor som ofta består av bröd, smör och ost. Inläggen ska ju inspirera och glädja både en själv och andra!

 7. Josefina kl 22:17, den 4 januari 2012

  kram!

 8. Katarina kl 03:07, den 5 januari 2012

  Så gott det låter! Kram

 9. Kim kl 08:28, den 5 januari 2012

  Ha ha tänk om vi alla matbloggare skulle göra en gemensam aktion: en vecka, 7 bilder. Det här äter vi EGENTLIGEN. Min havregrynsgrötsmiddag, någon annans makaroner, någon kanske inte något alls, någon annan hummer.

 10. Fröken Dill kl 09:24, den 5 januari 2012

  Det är var och ens rättighet att ta till köpepizza när lusten faller på eller tid för matlagning saknas. Själv har jag upptäckt att min närmaste sunkpizzeria har urgoda fårostpizzor! Dessutom smafslar vi ofta färdiglagad thaimat/kinamat/sushi. Inte alls fel.
  Tycker fröken Dill

 11. Hanna kl 14:53, den 5 januari 2012

  Auberginegratänger är sjukt gott, brukar göra ett par olika jag med.

  Och jag tycker det är rätt nice att få slippa köpepizzorna på bild, liksom jag inte har lagt upp alla McDonalds-mål jag åt när jag flyttade (råkar bo nära, s8rskilt gott är det ju inte…).

 12. Lottzy kl 20:29, den 5 januari 2012

  Tycker det verkar sunt att vara lite både präktig och inte, fortsätt med det! Gratängen verkar smaskens! Har aldrig testa så det får nog sättas upp på todolistan.
  //lottzy

 13. Camilla kl 22:30, den 5 januari 2012

  Mmm, den måste jag testa!
  Men så klart att alla köper pizza ibland. Vi köper väldigt sällan just pizza, men när vi gör det är det grymt gott! Det blir oftare sushi eller thaimat hos oss. Nästan varje (eller i alla fall varannan) fredagkväll.
  Du är ju så duktig annars med att laga mat.
  Kram och trevlig helg! Tack för grattis! :)

 14. Ann-Louise kl 09:13, den 6 januari 2012

  Vad fin du är! Med tanke på att du hade ett nytt choklad inlägg v-a-r-e-n-d-a dag fram tills julafton så förstår jag verkligen inte vad din kusin syftade på. Du är en intelligent kvinna och de flesta tror jag förstår att du har valt att skapa en blogg med en särskild inriktning. Om du bloggar om pizza så handlar det om en inspirerande och fantasifull sådan. Vad ligger det för fel i det?

  Stor kram på dig och din grymt fina blogg!

 15. Helena mitt i smeten kl 11:10, den 6 januari 2012

  Åh, det där receptet måste jag testa! Låter underbart gott!

 16. tina kl 12:40, den 6 januari 2012

  Emmy: Jag är också glad att vi inte lägger upp en bild på varje köpepizza vi äter, då skulle jag bli mätt bara av att titta in här. :-)

  Anna: Fast lite kul vore det med en matbloggares bekännelser. ;-)

  Josefina: KRAM

  Katarina: Mycket, och Sanna har rätt, minst lika god i matlådan dan därpå!

  Kim: Ja, även om jag håller alla som skriver att oftast surfar man matbloggar i jakt på inspirerande recept och inte för att notera vad som äts i den ena och den andras kök, så vore det ju både befriande och kul!

  Fröken Dill: Pizza med fårost är ljuvligt!

  Hanna: :-D

  Lottzy: Ja gör det vetja!

  Camilla: En del hämtthai blir det här också. Önskar att thairiston låg närmare oss än pizzerian.

  Ann-Louise: Gulle dig! Men så bör det ju faktiskt tilläggas att även kusinen är en klok sådan. Jag tror han blev uppriktigt förvånad över antalet pizzor (det hade han nog blivit oavsett matblogg el ej). Det hela speglar nog mer min egen ångest över att jag bidrar till en bild av att jag alltid orkar lagat mat, att det alltid blir gott och att alla matfoton alltid blir fina. För så är det ju v-e-r-k-l-i-g-e-n inte.

  Helena: Gör det!

 17. Moma kl 12:45, den 6 januari 2012

  Hahaha, stackars kusinen! Det gick inte att komma undan med att kritisera allas våran Picki inte! :-)

 18. tina kl 12:50, den 6 januari 2012

  Moma: Haha!

 19. Kusin Carl kl 13:31, den 7 januari 2012

  Oj, här blev det liv! Tycker Tina förklarar saken bra i sitt svar till Ann-Louise :-)

 20. tina kl 19:41, den 9 januari 2012

  Kusinen: Du hamnade oförtjänt dålig dager, jag ber om ursäkt för det! :-)

 21. Nästa kusin! | pickipicki kl 18:49, den 10 januari 2012

  [...] är hämtat ur Majas fina bok Sju Årstider. (Och till er som upprördes över kusinen i det här inlägget, spänn av och bidra med recept ni också vetja! Det här är nämligen inte samma kusin [...]

 22. eva kl 23:52, den 10 januari 2012

  haha Ja vad säger man. Själv råkade jag ut för följande kommentar när jag köpte mig lite snabbmat en lunch mellan två oplanerade möten ”Va? Äter du sånt här?”

 23. Isabella kl 12:43, den 8 december 2013

  Hej! Detta recept står under ”Vegetariska”, men det innehåller nötfärs!

 24. tina kl 21:11, den 9 december 2013

  Isabella: Slarvigt av mig, tack för att du uppmärksammade mig!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen