- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Två vinnare och jag

Posted By tina On 2 januari 2012 @ 22:19 In musslor,risotto,skaldjur | 16 Comments

Jag har fått stora skaldjursbegäret och höll på att ta anställning i saluhallens fiskdisk häromdan, allt för att få stanna kvar och frestas lite till. Ge mig musslor, räkor, ja nästan allt med (näbbar och) klor skulle funka. Jag nöjde mig dock med ett nät musslor och med det i ena handen passade det utmärkt att återupptäcka ett gammalt favoritrecept. Musslor och risotto är ju två vinnare i samma lag. Av den anledningen vågar jag för första gången utlova smakgaranti på ett recept. Skulle någon mot all förmodan inte gilla detta, räck upp en hand så skickar jag tröstpris på posten.

Musselrisotto
1 nät färska blåbusslor med skal (1 kg)
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl torrt vitt vin
Risotto:
5 schalottenlökar
2 msk tomatpuré
5 dl hönsbuljong
buljong från musselkoket
1 tsk torkad timjan
2,5 dl arborioris
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Borsta och skölj musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem. Hacka vitlöken fint och fräs i oljan.Tillsätt vin, koka upp och tillsätt därefter musslorna. Koka på högsta värme under lock, 4 minuter, skaka kastrullen ett par gånger under tiden. Spara musselspadet till risotton och släng musslor som är slutna. Skala och finhacka lök. Koka upp buljongen tillsammans med musselspadet. Fräs löken mjuk i olivoljan, tillsätt tomatpuré och timjan och låt fräsa några minuter. Tillsätt riset och fräs lite till. Häll på hälften av buljongen och låt koka på svag värme utan lock. Tillsätt mer buljong vartefter buljongen sugs upp av riset. Fortsätt tills riset är nätt och jämt mjukt, ungefär 25 minuter. Lägg musslorna i risotton och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "Två vinnare och jag"

#1 Comment By Mårtenssons kök On 2 januari 2012 @ 22:47

Vi gillar absolut, men de sista gångerna vi köpt musslor så har de varit så tråkiga i konsistensen. Inte alls fasta utan ”soggiga” och slabbiga, så vi vågar knappast köpa musslor mer…

#2 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 2 januari 2012 @ 23:41

Haha, ja, risotto håller jag med om att den är en vinnare i alla fall, i alla situationer <3 Räknas det att jag är vegetarian och helst stoppar tillbaka skaldjuren i havet igen? Får man tröstpris då? ;)

#3 Comment By Emmy On 3 januari 2012 @ 00:04

Åh, så gott! Vilket färgglatt och gott start på året! Jag sållar mig till gilla-skaran.

#4 Comment By Kanel och vanilj On 3 januari 2012 @ 11:13

Gott!

#5 Comment By Moma On 3 januari 2012 @ 12:12

Jag älskar risotto, men jag har en liten bekännelse att tillkännage… nu viskar jag: Jag är rädd för musslor. Jag vet inte varför men jag tycker de verkar läskiga. I Italien blev jag bjuden på kammusslor (heter de så, de små grå som är som små snäckor?), och det var ju fantastiskt gott! Så kanske jag kan lära mig att gilla blåmusslor också!

#6 Comment By sofie mumsfillibaba On 3 januari 2012 @ 13:47

Älskar risotto men är väldigt kräsen på musslor. Ibland är det jättegott men ibland inte alls. Ser väldigt gott ut iallafall!

#7 Comment By Hanna On 3 januari 2012 @ 17:56

Guuuud så gott, älskar musslor!

#8 Comment By tina On 3 januari 2012 @ 18:35

Mårtenssons kök: Vad otäckt, ni får köpa musslorna någon annanstans än där ni brukar!

Alexandra: Nej, då blir man givetvis diskvalificerad! :-D

Emmy: Hurra!

Kanel och vanilj: Japp!

Moma: Det där Italien alltså, där smakar all mat gott!

Sofie: Tänk för att det var gott också, vi kanske brukar ha musseltur i det röda köket?

Hanna: :-D

#9 Comment By den blomstrande trädgården On 3 januari 2012 @ 19:23

Underbart! Det får bli nästa middagsmeny med bror min ^^

#10 Comment By Tina On 3 januari 2012 @ 20:11

Låter jättegott, jag väldigt förtjust i musslor kokta i vin!

#11 Comment By Christer On 5 januari 2012 @ 20:24

Ser ju bara vansinnigt god ut, ska prövas :)

#12 Comment By Jozzan On 5 januari 2012 @ 21:35

Jag gillar tyvärr varken musslor eller risotto. Risotto önskar jag att jag skulle gilla för det ser så gott ut, men det går bara inte. Tror det är konsistensen som spökar i min mun.

#13 Comment By Sanna On 6 januari 2012 @ 10:17

Vad gott det ser ut! När kag läser detta så blir jag än en gång medveten om hur oerhört mycket jag saknar en saluhall här i malmö :(
Var dock över på Torvehallarna i köpenhamn för ett tag sedan och där skulle jag kunna bosätta mig! Ungefär sådär mellan köttet, fisken, grönsakerna och brödet ;-)

#14 Comment By tina On 6 januari 2012 @ 12:24

Blomstrande trädgården: Hurra, är jag bjuden el har jag bränt mina broar?

Tina: Jag med!

Christer: :-D

Jozzan: Åh, det är nästan så att jag tycker lite synd om dig.

Sanna: Är det sant att det inte finns en saluhall i Malmö? Det låter ju galet! Uppsalas saluhall är inte så mycket att hänga i julgranen eg, skulle vilja ha mer av allt, men de diskar som finns är helt OK.

#15 Comment By Sanna On 6 januari 2012 @ 19:54

Det är tyvärr helt rätt. Sen några år tillbaka har vi ingen saluhall. Innan dess hade vi en men den hade fler restauranger än egentliga möjligheter att handla råvaror. Det pratas mycket om att det ska startas en saluhall, finns även en facebooksida om det. Men tyvärr verkar inte någon kunna göra verklighet av det. Vi har ju dock möllevångstorget med alla grönsakshandlare :-)

#16 Comment By tina On 9 januari 2012 @ 19:42

Sanna: Det torget har jag bara hört fint om, måste besökas vid tillfälle. Hoppas ni får en saluhall igen!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/01/tva-vinnare-och-jag/

Copyright © 2008-2009 pickipicki