- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Bästa gulaschen är den med klimp

Posted By tina On 13 februari 2012 @ 11:48 In gryta,klimp,soppa,ungerskt | 17 Comments

Det här är receptet på min favoritgulasch. Utöver att den är god så känns den lite extra genuin på något vis. Kanske för att ursprungsreceptet är på ungerska, för att den är rejäl efter en dag i skidbacken, eller så är det helt enkelt tack vara klimpen. Klimp förresten, någon sa härmdan att klimp knappast har en säljande klang. Det må hända, men jag tycker att det är gott och den som vill kan ju alltid säga det på ungerska istället; csipetke. Eller ja, försöka åtminstone.

Ungersk gulasch med klimp
500 g högrev
25 g smör
2 gul lök
2 tsk paprikapulver
1 tsk hel kummin
1 vitlöksklyfta
3 msk vatten (+mer senare, se text nedan)
2 gröna paprikor
2 tomater
500 g potatis
0,5 tsk salt

Klimp (csipetke)
knappt 1,5 dl vetemjöl
1 ägg

Stek finhackad lök i smör tills den är genomskinlig. Blanda ner paprikapulver, salt, pressad vitlök och kummin. Dela köttet i mindre bitar och lägg ner i grytan. Tillsätt vatten, lägg på lock och låt sjuda på svag värme, rör om med jämna mellanrum. Tärna potatis, hacka tomat grovt och dela paprikan i mindre bitar. När köttet börjar bli mjukt, tillsätt potatis, tomat och paprika. Rör om och slå på vatten så att det täcker. Låt sjuda tills potatisen är klar. Under tiden: vispa upp ägget, blanda ner mjöl och nyp ihop till en fast deg. Rulla degen och nyp av 3 cm långa bitar. Koka klimpen i pastasaltat vatten, när de flyter upp är de klara. Smaka av gulaschen med salt om det behövs, servera med klimp.


17 Comments (Open | Close)

17 Comments To "Bästa gulaschen är den med klimp"

#1 Comment By Jenny – gravid i New York On 13 februari 2012 @ 14:22

åh guuud så gott! Älskar klimp & älskar soppa!
Måste laga denna väldigt snart. Ska spara i mina favoriter! :)

#2 Comment By Moma On 13 februari 2012 @ 19:28

Mmm, gulasch, det är redig mat det! Jag tror helt klart att jag skulle gilla klimp, man äter det ju på samma sätt som man i Västindien äter dumplings fast då gör man med vatten i stället för ägg. För övrigt trodde jag man gjorde klimp med smör, fast man kanske gör på flera sätt! :-)

#3 Comment By Barbro On 13 februari 2012 @ 19:59

Ser att du lagat burgundisk gryta… jag gjorde en helgen efter ett recept i helgen. Tyckte att det var gott men hade väntat mig att den skulle vara ännu bättre faktiskt…

#4 Comment By Barbro On 13 februari 2012 @ 20:00

recept i Land skulle det stå….

#5 Comment By Malin On 13 februari 2012 @ 20:20

Mycket gott! Vi var oortodoxa och hade inte i någon paprika, för det tycker jag inte om. Istället hade vi i en zucchini. Jag är nog i och för sig fortsatt skeptisk till klimpen dock. Roligt, men, det är ju mest kokt deg? Smakar inte så mycket.

#6 Comment By I huvudet på Elvaelva On 13 februari 2012 @ 21:03

Åh, detta beige lilla degknyte som för tankarna långt tillbaka till mormors ljuvliga grönsakssoppa från förr! Det är ju helt enkelt attans att jag inte tål gluten längre. Undrar om det funkar lika bra med bovete eller jyttemjöl ;-D?!

#7 Comment By Julia On 13 februari 2012 @ 21:47

Det ser väldigt gott ut. Kanske borde testa.

#8 Comment By Kim On 14 februari 2012 @ 15:10

Gulasch är grejer det, köpte paprikapulver i Budapest som bör prövas i äkta gulasch snarast.
Klimp har jag aldrig ätit, kanske beror det just på namnet..?
Vad jag däremot åt häromsistens, som påminner lite om klimp och också om Picki picki är Pici-pasta:
[1]

#9 Comment By Moma On 14 februari 2012 @ 22:15

@Malin: Jo, kokt deg kan man säga, som pasta ungefär :-) Nämen Tina, förlåt, nu är jag här och svarar igen…Det blir aldrig någon fason på mig!

#10 Comment By tina On 15 februari 2012 @ 09:08

Jenny: Vad kul, hoppas att du gillar den!

Moma: Åh, dumplings som är så gott!

Barbro: Vad tråkgt att inte receptet i Land gick hem. Jag gillade ICAs variant mycket. Men all mat gillar man ju inte heller, ibland är det svårt att veta om det är receptet eller smaken det faller på. :-)

Malin: Åh, gillade du inte klimpen. Det är ju som Moma säger, lite nudelstuk över det hela. Det kanske var snålt av mig att skriva att den ska koka i lättsaltat vatten, för i sanningens namn misstänker jag att C kokade klimpen precis som han kokar pasta – tillsammans med generösa mänger salt.

Elvaelva: Testa vetja, och återkom! :-)

Julia: Gulaschs är min favorit såhär års, testa!

Kim: Åh, paprikapulver på RIKTIGT! Kan tänka mig att det smakar mycket mer, du får testa dig fram med mängderna! Fint med picki-pasta förresten! :-)

Moma: Du vet att du får och att det uppskattas!

#11 Comment By Rebecka On 15 februari 2012 @ 09:19

Åhh. Klimp. Min mormors klimpsoppa, som hon gör på hösten med älgkött. (Men jag åt alltid nästan enbart klimpen. Nu var det länge sen dock jag åt den soppan. Men det kanske blir så när man flyttar långt ifrån!) Fortsatt fin vecka på dig fina picki!

#12 Comment By Moma On 19 februari 2012 @ 08:38

Men du min sköna, 3 msk vatten blir det inre mycket soppa på, ska det vara 3 liter må tro? :-)

#13 Comment By tina On 19 februari 2012 @ 08:49

Moma: :-) Den uppmätta mängden är 3 msk, sen tillsätter man mer längre enligt gör-såhär-texten.

#14 Comment By Moma On 25 mars 2012 @ 21:47

Ho ho, m-y-c-k-e-t gott vill jag lova!

#15 Comment By tina On 26 mars 2012 @ 19:18

Moma: Hoho, vilken tur! :-)

#16 Pingback By Det är visst någon som är tillbaka! | pickipicki On 19 januari 2013 @ 10:56

[...] Johans gulaschsoppa Min gulaschsoppa med klimp Rödbetspesto Svamprisotto Grodda allt och lite till Johans kokbokscirkel Publicerad i billig [...]

#17 Pingback By Hej kummin! | pickipicki On 24 januari 2013 @ 07:20

[...] Ungersk gulasch med klimp Utflyktssemlor Tunnbrödknäcke med kummin och anis Publicerad i kummin, radiomat | Inga [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/02/basta-gulaschen-ar-den-med-klimp/

URLs in this post:

[1] : http://tantrussinsbak.blogspot.com/2012/01/en-tur-till-toscana.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki