- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Egen havremjölk gör man såhär:

Posted By tina On 18 februari 2012 @ 20:20 In havregryn,mjölk | 70 Comments


Mät upp 13 dl vatten, 3 dl havregryn, 3 msk neutral olja och 1 krm salt

Mixa med en stavmixer och sila genom duk

Tre min senare: häll upp på flaska eller i glas, förvara och drick mjölken kall.


70 Comments (Open | Close)

70 Comments To "Egen havremjölk gör man såhär:"

#1 Comment By Christer On 18 februari 2012 @ 20:24

Ren magi. Måste jag prova, är det lika gott som det ser ut?

#2 Comment By tina On 18 februari 2012 @ 20:35

Christer: Det smakar som köpehavremjölk, som jag ju gillar. :-)

#3 Comment By Linda- Cupcakesfluffan On 18 februari 2012 @ 20:57

Så smart, blir ju mycket billigare än den köpa havremjölken :-)

#4 Comment By kusin Gustav On 18 februari 2012 @ 21:29

Pickipicki goes vegan, jag gillar´t!

#5 Comment By tina On 18 februari 2012 @ 21:36

Linda: Ja, mycket billigare! Och då valde vi ändå ekologiska saltå kvarn-grynen!

Kusinen: :-)

#6 Comment By milla On 18 februari 2012 @ 22:22

Det här måste jag prova

#7 Comment By Johanna On 19 februari 2012 @ 09:30

Wow! Mjölk några minuter bort. Vad smart.
Har provat göra sojamjölk, sesammjölk och mandelmjölk tidigare. Mandelmjölk är såå gott, men jag tror det har svårt att slå din havremjölk i både pris och snabbhet.

#8 Comment By tina On 19 februari 2012 @ 10:17

Milla: Ja gör det vetja!

Johanna: Ja just ja, jag hade ju nästan glömt din vegan-era! Kusinen (som tipsade om havremjölken) sneglar åt veganhållet. Du kanske har några prima vegantips och knep att dela med dig av?

#9 Comment By Ann-Louise On 19 februari 2012 @ 16:33

Veganmjölk på 3 minuter är ju helt revolutionerande! Jag ska genast kasta mig över receptet! Har du några bra idéer om vad man kan göra med massan som blir över?

#10 Comment By Loba On 19 februari 2012 @ 16:45

Men tjoho, säger jag oxå :)
Oatleysmaken i all ära, men det här blir ju billigare och roligare!

Re Ann-Louises fråga så tror jag att massan skulle göra sig i ett grötbröd med extra råg. Vad tror du?

#11 Comment By tina On 19 februari 2012 @ 22:00

Ann-Louise: I bröd som Loba föreslår nedan är nog inte så dumt tänkt, massan var ung som gröt.

Loba: Jag tror det är en prima idé! :-)

#12 Comment By anna On 19 februari 2012 @ 23:14

Läst lite om detoxkurer och havremjölk är vanligt inslag i kosten..

#13 Comment By Ann-Louise On 20 februari 2012 @ 10:04

@ Loba & Picki: Strålande idé! Jag har börjat komma igång med kalljästa degar och känner på mig att våren kommmer att innebära en massa brödbak. :)

#14 Comment By tina On 20 februari 2012 @ 19:12

Anna: Detoxkurer låter inte som den godaste av mat…

Ann-Louise: Hurra för kalljästa bröd, bästa helgfrukosten!

#15 Comment By Loba On 20 februari 2012 @ 19:42

Ja, mer kalljäst åt folket!

#16 Comment By Johanna On 21 februari 2012 @ 20:39

Hm… vegantips… Kan ju börja med att tipsa om den lite torra men ack så nyttiga boken [1] .
Vill man bjuda en köttätare på vegankäk för första gången rekommenderar jag [2] från Terneborgs lyckliga kokbok som huvudrätt och hallonglass till efterrätt: som [3] fast ha även i en mogen avokado för extra krämighet. Och det är inte många som kan motstå vegansnickers [4].

#17 Comment By Mårtenssons kök On 21 februari 2012 @ 22:57

Smart, smart. Men hur länge håller den i kylen?
Och att göra bröd på resterna blir säkert kanongottvi måste bara prova!

#18 Comment By Nässelblom & choklad On 22 februari 2012 @ 16:12

Vad smart att göra egen när man inte har färdig havremjölk hemma – dessutom billigare! Tack för tipset.

#19 Comment By Helena Ljunggren On 22 februari 2012 @ 19:49

Sicken grej! :D

#20 Comment By tina On 22 februari 2012 @ 20:16

Loba: Mer Lobas brödrecept åt folket!

Johanna: Hurra för Johanna!

Mårtenssons kök: Den håller nog några dagar i kylskåp, men exakt hur länge törs jag inte säga. Jag får spara en slatt och återkomma med hur många dagar det gått när den inte längre smakar gott! :-)

Nässelblom&choklad: Ja, det här går ju faktiskt fortare att göra egen än att ta sig tor till affären.

Helena: Jag menar ju det!

#21 Comment By Lucke On 26 februari 2012 @ 07:58

Glöm inte kalciumet till era barn.

#22 Comment By tina On 26 februari 2012 @ 09:38

Lucke: Tack för omtanken! Nu har jag visserligen inga barn, men jag har svårt att tro att någon skulle låta sitt barn växa upp enbart på havremjölk.

#23 Pingback By Matnyheter: chèvreglass, syrlig ketchup och en tillpiffad havremjölk » Tre tjejer i köket On 4 mars 2012 @ 10:55

[...] Havremjölk är en produkt som jag aldrig hade kommit kontakt med tror jag om jag inte hade matbloggat. Vi köper den i perioder och stärker upp smoothies med eftersom det mättar bra, gärna tillsammans med kokosolja. Nu har den kommit en ny variant på havremjölk, en med chai-smak dvs kryddat med kardeumma, kanel, ingefära och stjärnanis. Hmm. Kall var det inte drickbart alls tycker jag. Varm något bättre men jag tyckte inte om det här alls. Det smakar mest pepparkaksdeg!  Barnen tyckte att det var kul att prova, de sa att det var gott – dock stod två halvfulla glas kvar på diskbänken efteråt så det får nog ses som ett tveksamt betyg. Nej vi håller oss till vanlig havremjölk även i forsättningen. Tips: Pickipicki har bloggat om hur man gör egen havremjölk! [...]

#24 Comment By Daniel On 10 mars 2012 @ 00:07

Hur länge håller sig mjölken? Kan man spara i några dagar tror ni?

#25 Comment By Tina On 10 mars 2012 @ 07:15

Daniel: Några dagar absolut! Men står den för länge börjar den bli lite besk.

#26 Comment By Ann-Louise On 28 maj 2012 @ 14:13

Ikväll ska det göras havremjölk till hela veckans frukostsmoothies. :)

#27 Comment By tina On 28 maj 2012 @ 21:58

Ann-Louise: Frukostsmottis hela veckan! Lyllos er! :-D

#28 Comment By helena On 21 september 2012 @ 13:04

Jättebra recept med tanke på hur dyr havremjölken är att köpa. Oatmeal havremjölk innehåller dock väldigt mycket mer än havre och jag tror att man bör köpa den emellanåt också. Där får man alla vitaminer och mineraler mm som finns i komjölken.

#29 Comment By tina On 22 september 2012 @ 00:09

Helena: Vad är den berikad med?

#30 Comment By Mojo On 7 december 2012 @ 08:20

Bra tips! För mig blev den dock ganska besk. Vad kan jag ha gjort fel? En sak jag gjorde annorlunda var att eftersom jag inte hade något bra sätt att hänga upp duken att sila genom så kramade jag som ur ”mjölken” genom duken. Kan det ha påverkat?

#31 Comment By tina On 9 december 2012 @ 17:22

Mojo: Jag vet faktiskt inte om det kan ha gjort någon skillnad, kanske? Själv tycker jag att den kan bli lite besk om den får stå för länge.

#32 Comment By Tomas On 16 december 2012 @ 16:42

Är oljan ett måste?

#33 Comment By tina On 16 december 2012 @ 22:19

Tomas: Inget är ett måste!

#34 Comment By Emz On 15 januari 2013 @ 18:12

Tusen tack för tipset! Det här måste jag bara prova då jag länge letat efter ett bra recept på att göra egen havremjölk :)

Ett tips till alla:
Använd ekologiska havregryn som innehåller minst 50 mer näringsämnen jämfört med vanliga som är hårt producerade och sönderodlade.. :)

#35 Comment By tina On 15 januari 2013 @ 21:01

Emz: Eller reko, som vi säger här hemma! ;-)

#36 Comment By Helena On 6 februari 2013 @ 21:58

Mixade jag för kort tid när det inte alls var helt genom silduken ens efter en kvart. Mjölken kändes lite vattnig också… Nåja, ganska billigt att experimentera med…

#37 Comment By tina On 7 februari 2013 @ 14:45

Helena: Om jag inte missminner mig hjälpte jag till med en sked och rörde runt i silen så att mjölken lättare tog sig genom duken. Inte lika tjock och söt som köpe, men helt okej tycker jag.

#38 Comment By Emma On 11 februari 2013 @ 23:06

Tummen upp för egen havremjölk!

Fick ett tips om att mixa havregrynen själva först och sedan tillsätta vatten och olja. Ska tydligen göra mjölken fylligare och lättare att mixa samman!

#39 Comment By tina On 12 februari 2013 @ 22:49

Emma: Smart, tack för tips! Det ska jag testa nästa gång!

#40 Comment By Ann-Louise On 22 mars 2013 @ 07:45

Vad gör man när mjölken är slut på morgonen? Jo, din expresshavremjölk! Morgonens räddning! Jag tillsatte även en drizzle lönnsirap. Mmmm…

#41 Comment By tina On 22 mars 2013 @ 15:53

Ann-Louise: Lönnsirap, gott!

#42 Pingback By Hemlagat och köpemat i en härlig blandning | Linna och Liten On 16 maj 2013 @ 21:07

[...] msk bovetemjöl2, 5 dl vatten2,5 dl havremjölk2 msk olja (raps, linfrö, [...]

#43 Comment By Niclas On 17 december 2013 @ 14:37

Jag blandade i två teskedar rörsocker och mixade i hop det hela.
Då fick man en lite mjukare smak idet hela.
Mycket bra recept som jag ska fortsätta med nu när mjölken tagit slut.

#44 Comment By Josefin On 19 december 2013 @ 15:25

Av gröten du får över gör du mitt underbara bröd :
Havregryn-rismjöl-mandelmjöl-linfrö-något gott té ( istället för kokande vatten) -
brödkryddor- kardemumma – herbamare – blanda ihop till en gröt -
ej för tjock dock – smörj en djup plåt tunt med olja -
med en slickepott breder du ut ett tunt lager av gröten så det täcker botten på plåten – in i ugnen på
ca 175 – 200 grader (under mellanläget i ugnen) börja med ca 15 minuter. När brödet stelnat vänder du på det
och in i ugnen en stund till. Det ska bli frasigt och underbart gott med en bit ost på. UTAN socker UTAN jäst och UTAN vetemjöl. Ha tålamod och prova dig fram !!

#45 Comment By Jonas On 26 december 2013 @ 20:52

Jag har ett mjölkproteinallergiskt barn, så det går åt några liter havremjölk här hemma :)
Jag tänkte testa ditt recept, men blanda i hampafrön (för att höja fullvärdigt protein, vitamin A och D) och mandel (för kalcium och lite sötma). Är det någon annan som laborerat med receptet något?

#46 Comment By tina On 31 december 2013 @ 13:06

Niclas: Tack för tips!

Josefin: Tack, vad smart att ta tillvara på havren som blir över. Och havrebröd är ju så himla gott. Ska testa ditt recept! :-)

Jonas: Du får läsa kommentarerna ovan om hur det har laborerats med receptet. Kan tänka mig att smaken vinner på mandel, det låter gott.

#47 Comment By Daniel On 8 februari 2014 @ 17:30

Blev den inte lite besk? Nu gjorde jag den på de havregryn jag hade hemma och de var inte ekologiska. Tror ni det spelar någon roll?

#48 Comment By tina On 10 februari 2014 @ 08:41

Daniel: Sant, inte lika söt som köpe-havremjölk. Vet att många sötar sin havremjölk (se tips bland kommentarerna ovan). Själv tycker jag att den kan bli besk om den får stå för länge. Hur stor inverkan eko/inte har vet jag ej, har bara gjort på eko.

#49 Comment By Richard Elgh On 15 februari 2014 @ 18:34

Hej!

Tack för ett trevligt recept!
Har du någon tanke över hur kalorierna blir per dl?

#50 Comment By tina On 3 mars 2014 @ 17:28

Richard: Njae, det vet jag faktiskt inte.

#51 Comment By Catarina Norén On 20 mars 2014 @ 15:23

Hej,har gjort mjölken några gånger..vill man ha den tjockare, använd hälften nästan kokt vatten och hälften kallt.

#52 Comment By tina On 23 mars 2014 @ 08:23

Catarina: Tack för ditt tips!

#53 Comment By Rebecca On 5 april 2014 @ 22:39

Tack :) Skall provas omedelbart

#54 Comment By tina On 30 april 2014 @ 08:21

Rebecca: Hoppas att det blev bra!

#55 Comment By Emelie On 10 augusti 2014 @ 19:18

Underbart! Kan man använda något annat istället för en saftsil?

#56 Comment By tina On 10 augusti 2014 @ 19:40

Emelie: :-) Kökshandduk kanske?

#57 Comment By Maria On 18 augusti 2014 @ 19:51

Hej
Provade denna ikväll och det blev bra. Finns det någon anledning till varför man har olja i, måste man ha den? Tycker det blev lite ”oljigt”. Gul olja som flyter i toppen. Eller, jag kanske gjorde något fel.

#58 Comment By tina On 20 augusti 2014 @ 11:27

Maria: Man måste ju egentligen ingenting, jag tycker att den blir lite mindre blaskig och lite mer len om man mixar den med olja. Men då får man skaka om den innan man dricker så att oljan inte ligger och flyter ovanpå. Men man gör som man vill och gillar såklart. :-)

#59 Comment By Alice On 11 september 2014 @ 18:02

Tack för receptet!
Men var köper man duken? d.v.s. hela silgrejen(Saftsil?)

#60 Comment By tina On 11 september 2014 @ 20:00

Alice:Skulle gissa att silkittet finns i välsorterade matbutiker typ Maxi, Kvantum etc. Gissningsvis också på ställen som typ Åhléns och Clas Olssons.

#61 Comment By Alice On 13 september 2014 @ 15:39

Tack, Tina. Och för alla recept och tips.

#62 Comment By mike7b4 On 3 oktober 2014 @ 23:58

Helt klart intressant.

Köpe havremjölk eller sojamjölk för den delen e ju horribelt dyr.

Men personligt dricker jag mest havremjölk/sojamjölk eftersom jag slutat äta kött och behöver vitamin B12 som e svår hitta nån annanstans.

Men ovan recept har väl ingen B12 e svår ta fram ”utanför fabrik” :/

#63 Comment By tina On 14 oktober 2014 @ 18:44

Mike: Sant, B12-berikad är hemmavarianten icke.

#64 Comment By Linda On 29 oktober 2014 @ 06:04

Måste testa detta, fast med havre från glutenfria hyllan. Behöver hitta ett alternativ när det finns både mjölkallergi och glutenintolerans i familjen, och sojamjölken inte duger smakmässigt åt mjölkallergikern. Mandelmjölk vore förstås toppen, men prislappen på havremjölk är ju trevligare :-)

#65 Comment By tina On 2 november 2014 @ 10:49

Linda: Åh, nu blev jag sugen på mandelmjölk!

#66 Comment By Zarah On 2 januari 2015 @ 13:01

Haha! Jag borde veta bättre än att Googla saker när jag bara kan gå in på Pickipicki och hitta ALLT jag behöver – i det här fallet recept på havremjölk. Tack! …och gott 2015 önskar jag dig!

#67 Pingback By Hemlagat och köpemat i en härlig blandning | kejsarinna.se On 2 januari 2015 @ 19:12

[...] msk bovetemjöl 2, 5 dl vatten 2,5 dl havremjölk 2 msk olja (raps, linfrö, [...]

#68 Comment By Slow-eva On 30 januari 2015 @ 17:18

Tack tack!

#69 Comment By Anton On 7 augusti 2016 @ 16:53

I det här receptet [5] tar man först bort fytinsyran mha vinäger och kör sen som vanligt. Fytinsyran hämmar upptaget av mineraler i kroppen.

#70 Comment By Pamela On 20 januari 2017 @ 17:40

Varför använder man olja?kan göras utan?…..


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/02/egen-havremjolk-gor-man-sahar/

URLs in this post:

[1] : http://www.icabokforlag.se/Bocker/Bokpresentationssida/?articleId=5785

[2] : http://www.tasteline.com/recept/vildgryta

[3] : http://www.pickipicki.se/2007/10/nastan-glass/

[4] : http://kalender2008.pickipicki.se/2008/12/20/lucka-20-systern-trollar-fram-snickers/

[5] : http://morotsliv.com/2015/11/gor-egen-havredryck.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki