- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Smaken sitter i huvudet

Posted By tina On 27 mars 2012 @ 16:55 In ägg,ärtor,fisk | 19 Comments

Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är jättegott. Gröna ärtor är supergott. Gröna ärtor är toppengott. Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är jättejättegott. Tills dess det jag säger är alldeles sant, så kommer jag aldrig att acceptera att mitt jag-äter-allt-projekt står och faller med en fjantig grön liten ärta.

Kokt torsk med äggsås
600 g färsk torsk
5 dl fiskbuljong
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 ägg
2 nypor salt
1 nypa vitpeppar
färsk persilja
kokt potatis
gröna ärtor

Koka äggen och spola av i kallt vatten. Rör ut mjölet i 0,5 dl mjölk i en teflonkastrull. Vispa ner resten av mjölket. Låt koka upp under omrörning och rör tills såsen börjar tjockna 3-4 min. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ner grovhackade ägg. Dela fiskfiléerna i portionsstora bitar. Koka upp fiskbuljong och lägg i fisken, låt sjuda i 3-4 min. Lyft försiktigt upp med en hålslev. Servera med äggsås, kokt potatis och gröna ärtor. Toppa fin finklippt persilja.


19 Comments (Open | Close)

19 Comments To "Smaken sitter i huvudet"

#1 Comment By Kajsa On 27 mars 2012 @ 17:05

Tricket för att gröna ärtor ska bli gott är i två steg. Först, köp de som heter typ Små fina gröna ärtor. Sen, ät med potatismos. Om man tar potatismos på gaffeln och doppar det i gröna ärtor så de fastnar blir det roligt att äta och roligt ligger väldigt nära gott (visdom signerad Kajsa, 4 år).

Fast när jag tänker efter så är ju väl inte så förtjust i potatismos heller? Du kan nog vara ett hopplöst grönt ärt-fall ändå…

#2 Comment By Maria On 27 mars 2012 @ 17:21

Gröna ärtor blir nästan jättegoda om man steker en gul lök och ett paket bacon så att de blir mjuka och vänder ner gröna ärtor. Hade passat fint till fisken ovan, så hade du sluppit den hemska äggsåsen… :-)

#3 Comment By Matilda On 27 mars 2012 @ 18:16

Mm, äggsås och fisk är så gott… Mamma brukar göra det ibland :)

#4 Comment By Malin On 27 mars 2012 @ 19:33

Gröna ärtor. De är väl inte direkt äckliga – men så jäkla tråkiga. Enda gången jag vräker i mig dem är när de mixas med kräm fräsch och vitlök. Ät med lax och potatis.

#5 Comment By anna On 27 mars 2012 @ 19:39

Godast är de färska!

#6 Comment By Catta On 27 mars 2012 @ 20:00

2 dl ärtor, 1 dl creme fraiche, 30 gram parmesan, en stor näve rostade och hackade cashewnötter. Mosa det som mosas skall, rör ihop med resten. Har Systrarna Eisenman att tacka för detta och gör att jag får i mig de små gröna jäklarna.

#7 Comment By sofie mumsfillibaba On 27 mars 2012 @ 21:08

Jag äääääääälskar gröna ärtor!! Men tyvärr inte min sambo. Så jag har en påse i frysen som jag plockar fram till lunch ibland. Se hur snyggt det blir dessutom!!

#8 Comment By Sara Andersson On 27 mars 2012 @ 21:11

Men gröna ärtor ÄR ju jättegott. Sambon tycker det är vedervärdigt tyvärr, så jag äter det inte så ofta som jag skulle vilja.

#9 Comment By Fredrica – Foodfeeling On 27 mars 2012 @ 21:34

Gröna ärtor både ser, smakar och doftar vår och energi.

#10 Comment By Fredrica – Foodfeeling On 27 mars 2012 @ 21:37

Såg först här om dagen att du varit inne och kommenterat min matblogg för ca ett halv år sedan. Jag börjar så sakteliga lära mig tekniken kring att ha en matblogg. Man kan lära gamla hundar sitta, men det tar tid. Tack för att du var inne och kikade. Har haft en period på flera månader då annat i livet fått lov att ta mycket tid men känner mig sugen igen på att skriva om mat och matminnen. Blir inspirerad av andras bloggar bland annat din. Tack för det!

#11 Comment By Plommonet On 28 mars 2012 @ 09:34

I hear ya! Jag har samma mantra när det gäller mynta (i mat. I efterrätt går det bra. Mintsmak i mat?! Skepsisen är påtaglig…) och grapefrukt. MEN, om det är till någon uppmuntran, så har jag faktiskt lärt mig ä-l-s-k-a Janssons Frestelse – det tog mig bara fem år ungefär. ;)

#12 Comment By tina On 28 mars 2012 @ 12:27

Kajsa: Det var faktiskt små fina jag åt, tänker precis som du att det är en bättre inskolning. Hopplöst fall? Nä? ;-)

Maria: Äggsåsen var det inget fel på, men jag kan tänka mig att salt bacon till kan vara fördelaktigt för ärtsmaken, tack!

Matilda: Snällmat!

Malin: Kusin med grönärtshommus? Kanske vore något det!

Anna: Ja, det är ju något HELT annat!

Catta: Tack för ditt tips! Det här får bli nästa ärtrecept att ge sig an, låter ju riktigt gott!

Sofie: :-D

Sara: Du får ha ärtskola med honom också!

Fredrica: Gillar färgen, håller med om att den känns vårfin! Tack själv förresten! Och maten är ju roligare än tekniken! ;-)

Plommonet: Vi får lov att ha myntaskola med dig!

#13 Comment By Rasmus On 28 mars 2012 @ 13:17

Tricket med gröna ärtor, precis som med många andra grönsaker, är att tillaga dem lagom länge. De smakar inte gott om de inte har kokat tillräckligt länge eller är överkokta, men när de är precis där mittemellan, då är de underbara! Jag rekommenderar som vanligt ångkokning.
Förresten är helt nyskördade ärtor helt makalöst goda, och om du har tur kanske du kan få smaka det när du kommer på besök…

Om du inte vill äta ärtorna som de är går det t ex att göra pesto på dem: [1]

#14 Comment By Hanna On 28 mars 2012 @ 16:55

Mjukstarta med grön ärtsoppa, så klarade jag det. :)

#15 Comment By Amy’s piece of cake On 28 mars 2012 @ 22:55

Gröna ärtor är en given favorit hos oss! Visste du att en liten ärta innehåller grymt mycket fibrer? Lite kuriosa…

#16 Comment By Emmy On 29 mars 2012 @ 06:47

Ha ha… Du är skön du Tina. Jag brukar också säga att jag äter allt och sedan jag fick barn måste jag det på sätt och vis, för jag vill inte att de ska bli petiga. Raggmunkar är en sådan sak som jag tvingar i mig täckta med lingon- och vitkålssallad. Torsk med äggssås och ärtor äter jag däremot glatt!

#17 Comment By tina On 29 mars 2012 @ 11:32

Rasmus: Håler mig dig om att nyskördade ärtor är goda. Det är ju så gott som något helt annat än ”gröna ärtor”. Tack för receptlänk!

Hanna: Har försökt, funkade dessvärre inte som önskat.

Amy: Tur att jag inte lider någon fiberbrist utan! ;-)

Emmy: Raggmunk, det däremot ÄR jättegott! Alldeles för länge sedan jag åt dock. Tack för tips!

#18 Comment By Lena On 14 april 2012 @ 16:53

Gör grön ärtsoppa baby! Med pepparrotskräm. Mejla recept?

#19 Comment By tina On 14 april 2012 @ 16:57

Lena: Jag har ju testat grön ärtsoppa, utan att falla pladask. Men pepparrotskräm! Jag älskar pepparrot! Den kanske tar så mycket uppmärksamhet att ärtsmaken slinker igenom? :-) Du får hemskt gärna maila (alla möjliga) recept: [2].


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/03/smaken-sitter-i-huvudet/

URLs in this post:

[1] : http://vegologi.blogspot.se/2010/08/pesto-pa-artor-och-paron.html

[2] : mailto:tina@pickipicki.se

Copyright © 2008-2009 pickipicki