- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Somliga flätar håret, andra flätar bröd

Posted By tina On 12 mars 2012 @ 08:20 In bröd | 9 Comments

Somliga flätar håret, medan andra flätar bröd. Som Carl till exempel, han flätade två stycken bröd igår och goda blev dom. Mycket. Ja, faktiskt så goda att jag slutade räkna antalet bara-en-till-smörgås, när vi var inne på tredje vändan till köket igår kväll. 

Helenas brödflätor
500 g vetsurdeg
600 g vetemjöl special
300 g vatten
5 g jäst
17 g salt
sesamfrön

Rör ut jäst i vatten och blanda med surdeg och vetemjöl. Knåda i 10 min, tillsätt salt och knåda ytterligare 5 min. Lägg degen i en oljad plastlåda med lock och låt jäsa 75 minuter, stöt och vik degen 2 gånger under jäsningen. Lägg skarven nedåt. Dela degen i sex bitar, låt vila under bakduk 15 min. Rulla/dra sedan försiktigt ut varje del till en 25 cm lång sträng. Blöt strängarna och rulla i sesamfrön. Fläta därefter de fröande strängarna tre och tre till två bröd. Jäs bröden 60 min. Sätt in bröden på sten i 250 grader, spruta vatten och sänk direkt till 225 grader. Grädda i 30-35 min.


9 Comments (Open | Close)

9 Comments To "Somliga flätar håret, andra flätar bröd"

#1 Comment By Kim On 12 mars 2012 @ 12:37

Tjusigt, är lite imponerad av flätningstekniken måste jag få säga. Fick han öva på ditt hår innan?

#2 Comment By Hanna On 12 mars 2012 @ 13:04

Då vet man att det är gott bröd när man inte kan sluta äta det. Även om man är mätt. :)

#3 Comment By Plommonet On 12 mars 2012 @ 16:14

Har alltid tycks att flätat bröd är så fint. Mormor gjorde sånt med fyra flätor när vi var små – hut det går till övergår fortfarande mitt förstånd!

Hmm. Nu blev jag lite nyfiken och nördig. Jag undrar om det går att göra att flätat knäckebröd?

#4 Comment By Lottzy On 12 mars 2012 @ 17:56

Oj vad vacker och god den ser ut. var det någon som vågade skära i den?
kram

#5 Comment By Mårtenssons kök On 12 mars 2012 @ 21:04

Mycket snyggt flätat, kanske en ny karriär i framtiden?

#6 Comment By Fröken Dill On 13 mars 2012 @ 09:37

Stiligt, stiligt! Och borde gå att baka med den nya köpe-surdegen som finns i affärerna nu. Perfekt för oss ”surdegsskrämda”…

#7 Comment By tina On 13 mars 2012 @ 11:50

Kim: Haha, nej vet du vad!

Hanna: Så sant som det var sagt!

Plommonet: Det ska väl du veta, knäckebrödsdrottningen! När du kommer hit ska vi ha knäckebrödskola tror jag bestämt, jag vill lära mig alla dina knep! ;-)

Lottzy: Om, du skulle bara veta hur många gången vi skar. :-)

Mårtenssons kök: :-D

Fröken Dill: Hehe, jo!

#8 Comment By sofie mumsfillibaba On 13 mars 2012 @ 22:20

Jag försökte fläta en kanellängd förra veckan. Gick sådär. Snyggt bröd tycker jag!

#9 Comment By tina On 14 mars 2012 @ 21:05

Sofie: Åh, kanellängd vad gott!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/03/somliga-flatar-haret/

Copyright © 2008-2009 pickipicki