- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En persisk kock i det röda köket!

Posted By tina On 22 april 2012 @ 08:32 In Faridé,persiskt | 17 Comments

Många är gångerna jag frågat Faridé om recepten på hennes persiska maträtter. Hon skrattar alltid, ruskar på huvudet och säger att recept det vet hon inte vad det är. Igår tog jag dock chansen och tog rygg på henne i köket. Innan något åkte ner i bunke eller kastrull fångade jag upp det i ett måttredskap och antecknade. Likaså klockade vi allt. Därför tror jag mig numera veta hur man lagar Faridés kyckling i saffran- och tomatsås, likaså det goda riset pyntat med saffran och berberis och med en knaprig skorpa i botten. Cornflakes är förresten tricket till att få till skorpan i botten på riskastrullen. Nu vet vi.

Faridés kyckling i saffran- och tomatsås
900 g färsk kycklingfilé
1 gul lök
vatten
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk gul curry
1 tsk senap
1 msk smör
2 msk tomatpuré
0,5 lime
1 tsk salt
knappt 0,5 tsk saffran i socker
(saffran som mortlats med en sockerbit)

Skala och dela löken. Lägg löken tillsammans med kycklingen i en stor kastrull. Täck med vatten, tillsätt curry och gurkmeja. Låt koka under lock i ungefär 20 min. Under tiden: rör ihop senap, smör, tomatpuré och limesaft i en bunke. Tillsätt därefter buljongen från kycklingkoket i bunken, samt 1 tsk salt och 0,5 tsk saffran. Lägg kyckling och lök i en ugnsform. Häll över såsen. Ställ in i ugn 200 grader och låt stå i 40-45 min ungefär. Smaka av med mer salt. Servera med riset.

Ris på persiskt vis
Lägg 5 dl basmatiris i blöt. Koka därefter riset enligt anvisningar på paketet, ta av riset innan det är färdigkokt. och sila bort vattnet. Tillsätt 1 dl vatten tillsammans med 1/4 dl olja i botten på riskastrullen. Bred ut ett tunt lager cornflakes i botten på kastrullen. Häll över riset. Svep in kastrullocket i en kökshandduk och lägg locket på kastrullen. Låt riset koka klart. I en annan kastrull, värm berberis tillsammans med lite olja och saffran. Rör sedan ner lite av riset här så att det blir gult. När riset är färdigkokt lägg upp det på ett fat och toppa med berberis och det saffrnsgula riset. Servera cornflakesskorpan vid sidan om.


17 Comments (Open | Close)

17 Comments To "En persisk kock i det röda köket!"

#1 Comment By Johanna On 22 april 2012 @ 09:12

Faridés mat går inte av för hackor! Tack för att du dokumenterar hennes färdigheter så vi andra åtminstone kan försöka laga lika gott.
Men nu till nåt annat; måste tipsa om förra numret av Forskning och Framsteg med tema Maten: [1] Jag hittade den hemma hos mamma och pappa i helgen och fann den mycket läsvärd.

#2 Comment By sofie mumsfillibaba On 22 april 2012 @ 09:52

Vackert!!

#3 Comment By Kim On 22 april 2012 @ 13:18

Ey vad spännande. Jag stod och fingrade på ett paket berberis i affären häromsistens… kanske får ta med påse hem nästa gång.

#4 Comment By Moma On 22 april 2012 @ 18:07

Åå, så gott, inget ris blir så luftigt och gott som det persiska, och tadig (stavas det så?)en liten delikatess i sig!

#5 Comment By tina On 22 april 2012 @ 20:41

Johanna: Spännande läsning, tack fina du!

Sofie: Ja fint var det, och gott!

Kim: Ja det tycker jag! :-)

Moma: Japp!

#6 Comment By Hanna On 23 april 2012 @ 13:34

Har nog aldrig ätit persiskt, men gott ser det ut! Ska absolut testa. :)

#7 Comment By tina On 23 april 2012 @ 17:52

Hanna: Persisk mat är prima, färgglad och smakrik!

#8 Comment By Fröken Dill On 24 april 2012 @ 14:39

Persisk mat är verkligen en nyupptäckt som jag gjort de senaste åren! Underbart gott, både den man köper färdig (finns en persisk deli nära mig) och den man lagar själv. Tack för nya spännande tips!

#9 Comment By Sanna On 24 april 2012 @ 16:00

Oj vad härftiga färger! Jag har länge velat testa just persisk mat. Det verkar väldigt gott och annorlunda.

#10 Comment By tina On 24 april 2012 @ 17:54

Fröken Dill: Lyllos dig med persisk deli nära, det skulle jag också vilja ha.

Sanna: Färggrant och smakrikt!

#11 Comment By Helena On 25 april 2012 @ 14:53

Ikväll blir det detta fina kycklingrecept! Låter jättegott!
Men det blir klurigt när det står senap – valet mellan dijon eller hederlig svensk känns särskilt givet i persisk mat. Och är det svensk som menas, så finns det ju också så många olika; grovmalen, stark, söt osv. Vilken blir bäst? Kanske bara en smaksak, inte vet jag – jag lagar så sällan persiskt :-)
Tror jag kör på dijon idag…

Fin blogg du har!!!

#12 Comment By Helena On 25 april 2012 @ 14:54

Haha – ja, alltså INTE särskilt given i persisk mat…

#13 Comment By tina On 25 april 2012 @ 19:30

Helena: Såg det här lite sent, i vår blev det också dijon. :-)

#14 Comment By Helena On 26 april 2012 @ 19:58

Tack Tina! Kycklinggrytan blev så god! (Nöjde mig med basmatiris till…) Jag kunde inte låta bli att ha i lite vitlök i buljongen också, sen blev det sambal oelek vid serveringen och en klick yoghurt högst upp. Supersmarrigt! Och om möjligt ännu godare idag när den var med till jobbet i matlådan… Rekommenderas!

#15 Comment By tina On 26 april 2012 @ 20:08

Helena: Hurra, vad kul! Tacka Faridé! Och tack själv för att du tittar in och berättar. :-D

#16 Comment By Millan On 29 april 2012 @ 09:17

Så snyggt och gott det ser ut!

#17 Comment By tina On 29 april 2012 @ 15:43

Millan: :-) Faridé hon kan!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/04/en-persisk-kock-i-det-roda-koket/

URLs in this post:

[1] : http://www.fof.se/tidning/2012/2

Copyright © 2008-2009 pickipicki