- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En skål för våren!

Posted By tina On 26 april 2012 @ 07:25 In pickipicki | 16 Comments

Idag i P4 Morgon Uppland [1] välkomnar vi våren med en valborgsmeny. Här är receptet på förrätten, en grön ärtsoppa som piffas med lite bubbel alldeles vid servering. Jag vet inte om det är bubblet som gör det, men den här soppan är i det enda formatet jag tål och dessutom tycker om gröna ärtor. Det om något är värt att skåla för, liksom att våren snart är här utan återvändo. Och vi har ju faktiskt redan korkat upp bubblet, den tidiga timmen till trots. Så skål vetja!

Grön ärtsoppa med bubbel
1 schalottenlök
1 msk rapsolja
1 dl mousserande vin i soppan +
några msk att toppa med
6,5 dl vatten
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
500 g frysta små gröna ärtor
salt och vitpeppar

Finhacka löken och fräs mjuk (utan att ta färg) i oljan  en kastrull. Tillsätt bubblet och låt koka in. Tillsätt buljong, vatten och grädde, låt koka upp. Tillsätt ärtor och låt koka upp igen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. När soppan serveras, sprinkla över lite bubbel i respektive soppskål. Serveringstips: servera med surdegsbröd som rostas i lite olja på het värme, rädisor och finklippt gräslök.


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "En skål för våren!"

#1 Comment By Sara Louise On 26 april 2012 @ 07:35

Ser ljuvligt ut!

#2 Comment By anna On 26 april 2012 @ 07:57

Det såg ju inte så tokigt ut!

#3 Comment By Ann-Louise On 26 april 2012 @ 09:58

Tjusigt! Och soppans spegelbild i skeden ser ut som grön liten larv av sötaste sort.

#4 Comment By Tina n On 26 april 2012 @ 10:42

Våren skålar jag gärna för, framförallt en varmare sådan…. Vilken vacker bild! :D

#5 Comment By Hanna On 26 april 2012 @ 10:53

Grön ärtsoppa är kanongott!

#6 Comment By Josefina On 26 april 2012 @ 10:59

vilken härlig bubblig soppa. med dotterns favoritfärg dessutom! :)

#7 Comment By Nässelblom & choklad On 26 april 2012 @ 13:50

Skål själv! Soppan ser just sådär vackert vårgrön ut, den lockar säkert fram våren på riktigt. Ha det gott!

#8 Comment By Anna B On 26 april 2012 @ 16:47

Smarr, en Crème Ninon sitter aldrig fel om våren!

#9 Comment By tina On 26 april 2012 @ 18:18

Sara: Och ljuvligt det var! ;-)

Anna: Vilken tur!

Ann-Louise: Åh, jag såg inte larven själv! Så söt! :-D

Tina: Oroa dig inte, nästa vecka kommer ryssvärmen!

Hanna: Förvånande gott, faktikst.

Nässelblom&choklad: Vi får hoppas det!

Anna: :-)

#10 Comment By Catta On 26 april 2012 @ 19:36

Men har du testat ärtröran än som jag tipsade om? Bakläxa..! ;)

Blev bjuden på mat i förrgår. Ärtor. Fanns annat också såklart, men i rätten ingick helt klart ärtor och därför var de inte helt lätt att undvika.

Ärtor.

Förutom i nämnda röra är ärtor (och blodpudding och fiskbullar) något jag verkligen inte kan äta. Förstår inte vad som är så motbjudande egentligen. Jag älskar ju majs (!)

#11 Comment By Kim On 26 april 2012 @ 20:16

Jamen skål ta mig tusan!
En sådan soppa brukar mina föräldrar göra, så himla gott!

#12 Comment By tina On 26 april 2012 @ 20:41

Catta: Du testar soppan, jag testar röran. Deal?

Kim: :-D

#13 Comment By Rebecka On 26 april 2012 @ 22:09

Grön ärtsoppa är så himla gott! Jag brukar bara göra en ganska enkel med en skvätt vitt vin. Så billigt och bra så man går av!

#14 Comment By Ebba von Sydow, http://blogg.svt.se/ebba/ On 27 april 2012 @ 10:26

hej och tack för senast, så roligt att ni kom!

så nyfiken på vad du tyckte om boken! :-)

trevlig helg önskar ebba

#15 Comment By Fröken Dill On 28 april 2012 @ 07:33

Yes, GODASTE och mest vårgröna soppan!

#16 Comment By tina On 28 april 2012 @ 08:50

Rebecka: Enkelt mat som känns lyxig är ju faktiskt toppen!

Ebba:Tack själv! Boken är finfin, ska invigninslaga något till systerns kalas ikväll!

Fröken Dill: :-D


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/04/en-skal-for-varen/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

Copyright © 2008-2009 pickipicki