- pickipicki - http://www.pickipicki.se -
En persisk köttfärspasta
Posted By tina On 4 maj 2012 @ 16:21 In Paliz,pasta,persiskt | 10 Comments
Häromdagen intog Paliz det röda köket och svängde ihop en köttfärspasta som var så långt ifrån en klassisk spaghetti och köttfärsås man bara kan komma. Gurkmeja, kanel, knaperstekt potatis i botten av kastrullen, ja ni hör ju att vi varken landar i Sverige eller Italien. Receptet kommer ursprungligen från hennes farmor i Iran och jag är både mallig och belåten över att det hittat hela vägen hem till mig. Det här gör vi om.
Paliz persiska köttfärspasta
4 port spaghetti
500 g nötfärs
1 gul lök
2 msk rapsolja
1,5 tsk salt
knappt 0,5 tsk svartpeppar
1 tsk malen kanel
0,5 gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
5 msk tomatpuré
1-2 potatisar
2 msk olja
Koka pastan, häll av vattnet när pastan nästan är färdigkokt. Finhacka lök och fräs mjuk i olja. Ta av löken. Bryn köttfärsen, tillsätt kryddor och tomatpuré. Rör ner löken, låt koka ihop 5-10 min. Under skala och skiva potatisen i knappt 0,5 cm tjocka skivor. I botten på pastakastrullen: tillsätt 2 msk olja och fördela ut ett lager skivad potatis. Varva pasta och köttfärs ovanpå potatisen, rör om så att de blandas med varandra. Låt stå under lock (som lindats in i kökshanduk) på lägsta värme i 15-20 min.
Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se
URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/05/en-persisk-kottfarspasta/
Click here to print.
Copyright © 2008-2009 pickipicki
10 Comments To "En persisk köttfärspasta"
#1 Comment By sofie mumsfillibaba On 4 maj 2012 @ 20:56
Hurra! Jag köpte köttfärs idag!
#2 Comment By anna On 5 maj 2012 @ 07:44
Oj vad gott det lät! Mera såna recept!
#3 Comment By tina On 5 maj 2012 @ 07:48
Sofie: Hurra!
#4 Comment By Kim On 5 maj 2012 @ 09:14
Men, både potatis och pasta, kan man verkligen göra så? ;)
Litar helt på dig och på Paliz, för det ser ju supergott ut.
#5 Comment By tina On 5 maj 2012 @ 10:10
Anna: Persiska? Eller varianter på spaghetti och köttfärssås?
Kim: Man kan, tro det eller ej! :-D
#6 Comment By tina On 5 maj 2012 @ 10:11
Förresten kan man enligt säkra källor (Paliz) laga pstan med bröd (typ tortilla) istället för potatis!
#7 Comment By anna On 5 maj 2012 @ 19:50
Persiskt såklart..
#8 Comment By tina On 6 maj 2012 @ 08:06
Anna: Det finns fler om du söker i sökrutan.
#9 Comment By Sanna On 9 maj 2012 @ 21:17
Jag har länge varit sugen att testa persisk mat. Ser riktigt gott ut!
#10 Comment By tina On 10 maj 2012 @ 21:07
Sanna: Persisk mat är gott!